CHP'li Akın'dan, 'kuraklık' uyarısı!

CHP'li Akın'dan, 'kuraklık' uyarısı!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, küresel iklim değişikliği nedeniyle Türkiye genelinde büyük bir kuraklık yaşandığını belirterek, "Tarımı ve gıda güvenliğini olumsuz etkileyen kuraklık aynı zamanda Türkiye'nin enerji üretimini de sekteye uğratacaktır" uyarısını yaptı.

2021.06.27 08:48 - Son Güncellenme: 2021.06.27 08:48 - Siyaset - HABER MERKEZİ
A
CHP'li Akın'dan, 'kuraklık' uyarısı!

Akın, ülke genelinde yaşanan kuraklık nedeniyle hidroelektrik santrallerinde yaz aylarında üretimde düşüş yaşandığını; doğalgaza yapılan zammın da santrallerin maliyetini artırdığına dikkat çekerek şu değerlendirmelerde bulundu:

KURAKLIK ETKİLEDİ

Küresel iklim değişikliği nedeniyle Türkiye genelinde büyük bir kuraklık yaşanıyor. Tarımı ve gıda güvenliğini olumsuz etkileyen kuraklık aynı zamanda Türkiye'nin enerji üretimini de sekteye uğratacaktır. Türkiye'deki toplam elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 25'ini karşılayan hidroelektrik santralleri kuraklıktan doğrudan etkileniyor. Hidroelektrik santrallerinin kuraklık nedeniyle tam kapasiteyle çalışamamaları elektrik üretiminde dönemsel düşüşlere neden olacaktır.

FİYATLAR ARTACAK

Yaz ayları ülkemizde elektrik tüketiminin arttığı bir dönemi oluşturuyor. Temmuz ve Ağustos aylarında elektrik tüketimi yıl içinde Türkiye'de en üst seviyeye ulaşmaktadır. Tüketimin artacağı bir dönemde kuraklık kaynaklı hidroelektrik santrallerindeki düşüş elektrik üretiminin azalmasına; üretimin düşmesi de fiyatların yükselmesine neden olacaktır. Nitekim sektörden gelen veriler hidroelektrik santrallerin elektrik üretimindeki payının gerilediğini; doğalgazdan üretim payının ise arttığını göstermektedir.

MALİYETLER DE ARTACAK

 1 Ocak 2021'den bu yana elektrik üretimi yapan santrallere satılan doğalgaza yüzde 21 düzeyinde zam yapılmıştır. Bu durum santrallerinin üretim maliyetlerinin de artması anlamına gelecektir.

Diğer Siyaset Haberleri için tıklayın


2021.06.27 08:48 - Son Güncellenme: 2021.06.27 08:48 - HABER MERKEZİ
A