CHP'den Başbakana Anayasa yanıtı!

CHP'den Başbakana Anayasa yanıtı!

Yeni anayasa çalışmaları konusunda muhalefete seslenen Başbakan Erdoğan, "Gelin mutabık kalınan 48 maddeyi bir hafta içinde Meclis'ten geçirelim" dedi.

2013.07.11 12:53 - Son Güncellenme: 2013.07.11 12:53 - Siyaset - HABER MERKEZİ
A
CHP'den Başbakana Anayasa yanıtı!

Memur-Sen'in düzenlediği iftarda konuşan Erdoğan, yeni anayasa çalışmalarını değerlendirdi.

Başkanlık sisteminin, yürütme meselesi olduğunu, yeni anayasa çalışmaları kapsamında 48 madde üzerinde mutabakat sağlandığını ancak diğerleri üzerinde bir mutabakat olmadığını ifade eden Erdoğan, farklı partilerin farklı maddeler üzerinde muhalefet şerhleri bulunduğuna dikkati çekti. Erdoğan şunları söyledi:

TATİL MATİL YAPMAYIN

"Kimse kimseyi aldatmasın, olay bir başkanlık sistemi meselesi değildir" diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yarın önümüze şu gelebilir, diyebiliriz ki 'Gelin, şu anda mutabakat sağlanan maddeler var değil mi? Hadi yoğun bir çalışmanın içerisine girin. Tatil matil yapmayın'. Ben bunu arkadaşlarıma söylemeye kefilim. Söyleyeceğim, en az haftada 5 gün yoğun bir çalışmaya, öyle günde bir saat filan değil, yoğun bir çalışma. Nasıl bu ara Meclis başlıyor çalışmaya, gece yarısına kadar devam ediyorsa siz de başlayın çalışmaya günde en az 10-15 saat çalışın. Bu yaz mevsimi içerisinde gelin şu anayasa işini halledin."

Bu çağrıya yanıt veren CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz İnternethaber'e konuştu. Bu Anayasa'dan bir umudu olmadığı söyleyen Özgündüz sözlerine şöyle devam etti:

ÇOK ÇALIŞMAKLA MI OLACAK?

"Bu iş çok çalışmayla olacaksa tabii ki çalışırız. Ama burada çok temel noktalarda görüş ayrılıkları var. Dün Meclis Başkanı da, yaptığı basın açıklamasında bunu belirtti. Anayasa Uzlaşma Komisyonu bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin temel nitelikleri konusunda dahi görüş birliğine varmış değil. dolayısıyla bu iş çok çalışmayla mı çözülecek yoksa bakış açısının mı değişmesi lazım ona bakmak gerekiyor."

BAŞBAKANIN KAFASI NET DEĞİL

Yine Başbakan diyor ki, "48 maddede uzlaşıldı hadi gelin bunu çıkaralım." Bu açıklaması gösteriyor ki başbakanın kafası henüz net değil. Bir taraftan çok çalışın Anayasa yapın diyor bir taraftan da hadi samimiyseniz 48 maddede uzlaşalım bunu çıkaralım diyor. böyle bir bakış açısı olmaz. Sayın Başbakan 2010 yılındaki Anayasa değişikliği ile zaten yargıya ilişkin kafasındaki değişiklikleri yaptı şimdi de diğer 48 maddeyi çıkaralım bu iş kapansın mı demek istiyor yoksa gerçekten samimice uzlaşmayla bir Anayasa mı çıkarmak istiyor bu konuda önce kendisinin netleşmesi gerekiyor."

YENİ ANAYASADAN HİÇ UMUDUM YOK

"Başkanlık sisteminden vazgeçtikleri anlaşılıyor. Zaten Gezi Olayları gösterdi ki, o proje suya düştü, bunun olmayacağını kendisi de gördü. Diğer noktalarda Sayın Genel Başkanımızın dediği gibi biz bu masayı dağıtan taraf olmayacağız. Bu ülkenin daha çok insan haklarına, özgürlüğe ve demokrasiye ihtiyacı var. Bunun için de Anayasa değişikliğine ve yargının tam bağımsız olmasına ihtiyacı var. Biz baştan beri bunu söyliyoruz, özerk üniversite, düşünce hürriyeti, özgür basın, bağımsız yargı ve tam demokratik Türkiye'yi inşaa için biz yeni bir Anayasa yapılması gerektiği kanaatindeyiz, ama devletin temel niteliklerine ilişkin, Anayasanın değiştirilemez maddelerine ilişkin AKP'nin dokunma niyeti varsa bunu da kabul etmeyiz."

"Samimiyetle söylüyorum ki benim bu parlamentonun yeni bir Anayasa yapacağından ımudum kalmadı. Yerl seçim sürecine giriyoruz. Ve belki kuvvetle muhtemel yerel ve genel seçimler birleşecek. Çünkü sokaklardaki insanlar yaklaşık 40 gündür hükumet istifa diyorlar. Başbaan da sandıkla gelen sandıkla gider diyor, o zaman sandığı ortaya koyması lazım. böyle bir atmosferde Yeni anayasa çıkacağını zannetmiyorum."

AKP'NİN NİYETİ SULTAN YARATMAK

"Biz baştan beri AKP'nin niyeti belli. Gerçekten hak ve özgürlüklerin önündeki engelleri kaldıran, Türkiye'yi demokratik bir ülke yapacak yargının tam bağımsızlığını sağlayacak, üniversiteleri özerk kılacak, basını özgür kılacak bir anayasa değil. AKP kendi işine gelen bazı değişiklikleri yapmak istiyor. Devletin temel nitelikleri ile ilgili özellikle laiklikle ilgili problemleri var, laikliğin, ulus devletin içini boşaltmak istiyor. Ve Başbakan tek adam olmak istiyor, yasama, yürütme ve yargının da üstünde tek başına sultan olmak istiyor. eğer bunlar gerçekleşirse AKP için yeni Anayasa vardır, bunlar olmazsa yoktur. Bizde baştan beri söylüuyoruz buna asla müsaade etmeyiz. Ama bu süreç bütün partilerin gerçek niyetlerinin ortaya çıkması bakımından da çok iyi oldu. Biz kendi Anayasa taslağımızı ortaya koyduk Cumhuriyet Halk Partisi olarak. Vatandaş da görsün, kim özgürlüklerden yana kim değil, bu işin sonunda o da anlaşılacaktır."

Diğer Siyaset Haberleri için tıklayın


2013.07.11 12:53 - Son Güncellenme: 2013.07.11 12:53 - HABER MERKEZİ
A