CHP Bursa Milletvekili Pala: Sağlıkta dönüşüm programı iflas etmiştir

CHP Bursa Milletvekili Pala: Sağlıkta dönüşüm programı iflas etmiştir

CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, "Sağlıkta dönüşüm programı iflas etmiştir. Artık Türkiye'nin kamucu, eşit, ücretsiz, erişilebilir, nitelikli bir sağlık sistemine ihtiyacı vardır." dedi.

2024.04.17 14:55 - Son Güncellenme: 2024.04.17 15:34 - Sağlık - AA
A
CHP Bursa Milletvekili Pala: Sağlıkta dönüşüm programı iflas etmiştir

Pala, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan Sağlık İstatistikleri Yıllığı 2022 Raporu'nu değerlendirdi.

Raporun geç açıklandığını ifade eden Pala, "Böyle bir yıllığın hazırlanması için 1-2 ay zamana ihtiyaç var. Eğer verileri yayınlamazsanız şeffaflıktan çekiniyorsunuz anlamına gelir." diye konuştu.

Rapora göre, Türkiye'de doğanların Avrupa'ya kıyasla daha az yaşadığını dile getiren Pala, "Neden bizim ömrümüz daha kısa? Bunu bütün açıklığıyla ortaya koymamız gerekir. Yine Avrupa'yla kıyaslandığında Türkiye'de bebek ölüm hızı çok yüksek. Ortalama olarak Avrupa'da dünyaya gözünü açan her bin bebekten bir yıl içinde 3'ü hayatını kaybederken maalesef bizim ülkemizde binde 9. Yani 3 kat daha fazla. Sağlık Bakanı'na sormak isterim, neden bizim ülkemizde bebekler daha fazla hayatını kaybediyorlar?" ifadelerini kullandı.

Pala, rapora göre sağlık hizmetinde bölgeler arası eşitsizliğin de fazla olduğunu belirtti.

Ölüm nedenlerinde Türkiye ile OECD ülkeleri arasında da eşitsizlik olduğunu aktaran Pala, "Dolaşım sistemi ve solunum sistemi hastalıklarında bizde ölümler çok yüksek. Sigara, tütün ve tütün ürünleri kullanımımız çok yüksek. Maalesef hükümet bunu azaltmak için 2011'den sonra etkili bir mücadele ortaya koymuş değil. İkincisi de hava kirliliği. Dünya Sağlık Örgütü ölçütlerine göre ülkede çok ciddi hava kirliliği var." diye konuştu.

Pala, akciğer kanserinde, şeker hastalığında, inmede ve kronik böbrek hastalığında ciddi artış olduğunu söyledi.

Bütçeden sağlığa ayrılan oranda yıllar içinde düşüş olduğunu aktaran Pala, şunları kaydetti:

"Kamu sağlık harcamalarını azaltarak sağlığın bir hak olmasını sağlayamazsınız. Eğer bugün yurttaşlarımız randevu almakta zorlanıyorlarsa, aldıkları randevuya gittiklerinde yalnızca 3-5 dakika içerisinde niteliksiz bir sağlık hizmeti alıyorlarsa, gereksinim duydukları ilaca erişemiyorlarsa, bunun arkasında sağlıkta dönüşüm programı kadar sağlığa ayrılan bütçenin azlığı da önemli bir neden olarak karşımızdadır. Sağlıkta dönüşüm programı iflas etmiştir. Artık Türkiye'nin kamucu, eşit, ücretsiz, erişilebilir nitelikli bir sağlık sistemine ihtiyacı vardır."

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2024.04.17 14:55 - Son Güncellenme: 2024.04.17 15:34 - AA
A