CHP Bursa Milletvekili Pala: Çocuğun üstün yararı için eşit ebeveynlik gerekli!

CHP Bursa Milletvekili Pala: Çocuğun üstün yararı için eşit ebeveynlik gerekli!

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Prof.Dr. Kayıhan Pala, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir'e 19 Şubat 2024 tarihinde eşit ebeveynlik hakkında önemli sorular yöneltmişti. Üzerinden geçen 2 ayın ardından, Bakanlıktan sorulara cevap gelmedi.

2024.05.02 09:29 - Son Güncellenme: 2024.05.02 09:29 - Bursa Bölge - BÜLTEN
A
CHP Bursa Milletvekili Pala: Çocuğun üstün yararı için eşit ebeveynlik gerekli!

Pala, boşanma sonrası velayetin belirlenmesi süreçlerinin toplumsal cinsiyet rollerinden doğrudan etkilendiğini vurgulayarak, çocukların üstün yararı için ebeveynlik uygulamalarında adaletin sağlanmasının önemini dile getirdi.

CHP Bursa Milletvekili Pala;

"Ülkemizde boşanma sonrasında aile mahkemeleri tarafından eşit ebeveynlikten daha çok velayetin ebeveynlerden yalnız birine verilmesi baskın olarak tercih ediliyor. Bazı araştırmalar ebeveynlerin boşanması sonrası çocuklara zarar verebilecek olgunun; boşanmanın kendisinden daha çok, ebeveynler arasında yaşanan çatışma unsurlarının yarattığı psikolojik ortam ve çocuk ya da çocukların ebeveynlerinden en az biri ile ilişkisinin zedelenmesi ya da büsbütün koparılmasıyla sonuçlanabilen süreçler olabileceğini ortaya koyuyor. Bu durum bazı durumlarda çocuğun yüksek yararını zedeleyebilen, çocuk haklarını ihlal edebilen, çocuk yoksulluğuna ve eğitim sorunlarına yol açabilen, çocuğu duygusal istismara açık hale getirebilen, tüm yaşantısı boyunca eşlik eden ve birbirini tetikleyen sağlık sorunlarına yol açabilen süreçlere sebep olabiliyor." dedi.

Çocukların üstün yararı için yapılacak tüm çalışma ve politika önerilerinde verilerin önemli olduğunu vurgulayan Pala; Bakan Özdemir'e 2002 yılından bugüne çocuklu boşanan çift sayısını, ortak velayete dair verilen karar sayısını, velayet durumu değiştirilen ebeveyn sayısını sordu.

Bakanlık bu konuda Pala'nın önergesine cevap vermedi.

NE OLMUŞTU:

Eşler arasında eşitlik hakkında kararı içeren (Madde 5) Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Ek 7. Nolu Protokölü 2016 yılında onaylanmış, 2017 yılında Yargıtay da bu konuda değişikliğe gitmişti.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2024.05.02 09:29 - Son Güncellenme: 2024.05.02 09:29 - BÜLTEN
A