Chassis Brakes International'dan mesleki eğitim ve öğretimdeki sorunlara yönelik çözüm önerileri

Chassis Brakes International'dan mesleki eğitim ve öğretimdeki sorunlara yönelik çözüm önerileri

Dünyanın en büyük fren üreticilerinden olan Chassis Brakes International ( CBI ) Genel Müdürü Uygar Eti, Uludağ Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu'nun Uludağ'da düzenlediği 1. Uluslararası Mesleki Eğitim ve Öğretim Sempozyumu'nda, konuşmacı olarak yer aldı.

2014.09.18 08:56 - Son Güncellenme: 2014.09.18 08:57 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Chassis Brakes International'dan  mesleki eğitim ve öğretimdeki sorunlara yönelik çözüm önerileri

Türkiye'den ve yurt dışından akademisyenleri ve sektör temsilcilerini bir araya getiren sempozyumun ilk oturumunda otomotiv yan sanayi sektörünü temsilen bulunan CBI Genel Müdürü Uygar Eti, "Mesleki Eğitim ve Öğretimin Mevcut  Durumu, Sorunları ve Çözüm Önerileri" konulu panelde yaptığı konuşmada mesleki eğitim ve öğretimdeki eksikliklerden dolayı pratikte yaşanan problemleri ve çözüm önerilerini katılımcılarla paylaştı.

 Yeni Mezun Olmuş Adaylar İçin Yılda 50.000 TL'lik Eğitim Harcaması

Öncelikle karşılaşılan sorunlara değinen Uygar Eti, Meslek Yüksek Okullarından mezun olarak kendilerine başvuran yeni adayların geleceklerine yönelik genel bir moral bozukluğu içerisinde olmalarının yanı sıra, güncel teknolojik bilgilerden ve ön sanayi bilgilerinden yoksun olduklarını ayrıca pratikteki deneyimlerini arttırmak için staj sürelerinin de yeterli olmadığını dile getirdi. Meslek Yüksek Okulları ile sanayi işbirliğinin yetersiz olduğuna dikkati çeken Eti, " Firma olarak, yeni mezun çalışanlarımızdaki bu eksiklikleri gidermek için, sadece ön mesleki bilgileri güncellemek için yılda 50.000 TL eğitim harcaması yapıyoruz" dedi.

Türkiye'de İşsizlik Oranı Kadar 'İşçisizlik' Oranı Mevcut

Konuşmasının ikinci bölümünde mesleki eğitimdeki sorunların giderilmesine yönelik çözüm önerilerinden bahseden Chassis Brakes International Genel Müdürü  Uygar Eti, "Türkiye'de yaklaşık % 9 oranlarında bir işsizlik söz konusu. Ancak bir o kadar da özellikle sanayide 'işçisizlik' söz konusu. Doğru ve nitelikli mesleki eğitim almış çalışanlar bulmakta zorlanıyoruz." diye konuştu. Dünya genelindeki artan rekabet koşularına dikkati çekerek, Meslek Yüksek Okulları ile sanayicilerin işbirliği içerisinde, birbirlerini anlayarak, insan ve değer odaklı çalışmalarla bu sorunların çözülebileceğini dile getiren Eti, "Meslek Yüksek Okulları ve Teknik Meslek Liseleri ile özellikle ÜR-GE konusunda doğru çalışabilirsek birlikte çok önemli kazanımlar elde edebileceğimizi öngörüyorum.  Bizim gibi pek çok fabrika eğitim için ciddi paralar harcıyor. Birlikte ortak bir havuz oluştursak ve her fabrika bu havuza eğitim için harcadığı paranın % 10'unu bağışlasa ve biriken para da meslek yüksek okullarının gelişimi için kullanılsa, güncel teknolojik makineler eşliğinde eğitim gören gençlerimiz daha donanımlı olarak mezun olabilirler. Gerekiyorsa bünyemizdeki uzmanları eğitmen olarak okullara gönderelim ki öğrenciler, sanayicilerin talep ettiği nitelikli birer mezun olarak iş hayatlarına başlayabilsinler. Sonuç olarak, güçlerimizi birleştirirsek daha az maliyetle daha çok fayda, daha çok değer üretebilmek mümkün olacaktır." diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2014.09.18 08:56 - Son Güncellenme: 2014.09.18 08:57 - HABER MERKEZİ
A