Çevre Bakanlığı 'gürültü yasağının' neden kalktığını açıkladı

Çevre Bakanlığı 'gürültü yasağının' neden kalktığını açıkladı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, gürültü yönetmeliğinde değişiklik yaptı. Buna göre mahalle aralarında ve meskenlerde yapılan düğün, asker uğurlamaları ve benzeri kutlamalar 'gürültü yasağı' kapsamından çıkarıldı. Havalanlarında gürültü sertifikası olmayan uçakların iniş ve kalkışında alınan 'tazminat' da sona erdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Gürültü yönetmeliğindeki değişikliklerle ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

2015.11.18 18:08 - Son Güncellenme: 2015.11.18 18:09 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
Çevre Bakanlığı 'gürültü yasağının' neden kalktığını açıkladı

Açıklamada, mahalle düğünleri ve asker uğurlamanın neden yönetmelik kapsamı dışına çıkarıldığı şöyle anlatıldı: "Özellikle mahalle aralarında yapılan düğünler ile asker uğurlamalarının merkezden denetimi yerine Kabahatler Kanunu kapsamında mahallinde ve kısa sürede gereğinin zabıta veya polis tarafından yapılmasına olanak sağlanmıştır."

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevresel Gürültünün Yönetimi ve Değerlendirilmesi Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, yönetmelik değişikliğine 'gürültü kirliliği artarak devam edecek' sözleriyle tepki gösterdi.

UÇAKLAR, ZATEN SERTİFİKALI

4 Haziran 2010 tarihli Yönetmelikte havaalanlarına inen uçakların gürültü tazminatı belirleme esaslarının zaten Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı uhtesinde olduğu belirtilen açıklamada, "Ayrıca havaalanlarımıza inen uçakların sertifikalı olması nedeniyle bu madde uygulanamayan bir madde olmuş, bu nedenle bu konu Yönetmelikten çıkarılarak tamamen ilgili Bakanlığa bırakılmıştır" denildi.

24.00-07.00 YASAĞI

Yapılan değişiklikle; insanların uyku zaman dilimlerinde rahatsız olmaması için, çok hassas kullanımların bulunduğu (konut, hastane ve okullar gibi) alanlarda konser, gösteri, miting, festival gibi açık hava faaliyetlerinin 24:00-07:00 saatleri arasında yapılmasının yasaklandığına dikkat çekildi.

HAVAİ FİŞEK DİNİ VE MİLLİ BAYRAMLARDA, FESTİVALLERDE SERBEST

Konut, okul ve hastane gibi çok hassas ve hassas kullanımların bulunduğu yerlerde eğlence maksadıyla patlayıcı, maytap, havai fişek ve benzeri şeyleri kullanmanın tamamen yasaklandığı belirtilirken, "Ancak, halkın birlikte kutladığı ve birlik olduğu dini ve milli bayramlar, yerel milli günler ve il genelinde yapılan festival gibi büyük kutlamalar kapsam dışı bırakılmıştır" denildi.

23 İLİN GÜRÜLTÜ HARİTASI BU YIL ÇIKACAK

Bakanlık açıklamasında, Çevre Mühendisleri Odası'nın gürültü haritalarının ve eylem planlarının ertelenmesine yönelik eleştirilere de yanıt verildi. Açıklamada, "İllerimizin gürültü haritaları ve eylem planlarının hazırlanmasına yönelik Bakanlığımız ve Belediyelerimizin çalışmaları dikkate alınarak uygulama takvimi yeniden belirlenmiştir. Aralık 2015 tarihi itibari ile 23 ilimizin şehirleşmiş alanları için gürültü haritaları hazırlanmış olacaktır" denildi.

İLK AÇIKLAMADA YASAKLARIN KALKTIĞI DUYURULDU

Yapılan ilk açıklamada, Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Başkanı Baran Bozoğlu, son açıklanan AB İlerleme Raporunda en olumlu görünen başlığın, 'gürültü kirliliği ile mücadele' olduğunu belirterek, yeni düzenlemenin bir geriye gidiş olduğunu vurgulamıştı.

Bozoğlu, yeni düzenleme ile mahalle aralarında düğün, asker uğurlamaları yasağının kalktığını; kent içindeki havaalanlarına inen uçaklardan gürültü tazminatı alınmasına da son verildiğine dikkat çekti.

Bozoğlu, mahalle aralarında ve meskenlerde yapılan düğün, asker uğurlamaları ve benzeri kutlamaların yasak kapsamı dışına çıkarılarak, bunların insan sağlığına, doğaya, canlılara zarar vermeyen uygulamalar olarak değerlendirildiğini anlattı.

Bozoğlu, "Açık havada müzik yayını yönetmelik kapsamında bırakılıyor. Burada önemli bir çelişki var. Mahalle aralarında düğün veya asker uğurlamaları kültürümüzün önemli bir parçası.  Ancak bu konuları yönetmelik dışında bırakmak; bu faaliyetlerin gürültü kirliliği yaratmadığı anlamını taşır ki, bu durum bilim ve teknikle bağdaşmaz. Yapılması gereken; bu kirlilik kaynaklarının yönetmelikte tutulması ancak belirli kısıtlamalar getirilerek yönetilmesiydi" dedi.

SEÇİM GÜRÜLTÜSÜ DE HAVAİ FİŞEK DE GERİ GELDİ

Bir başka değişiklik ise özellikle seçim dönemlerinde kullanılan ses sistemleri, propaganda otobüsleri yasağının kaldırılması oldu. Oysa 7 Kasım seçimleri öncesinde Başbakan Davutoğlu, tüm partilere seslenerek, 'gürültü kirliliğine karşı ortak tavır sergileyelim' çağrısı yapmıştı. Baran Bozoğlu, Başbakanın çok olumlu o çağrısının aksine yapılan bu değişikliğin de 'geriye gidiş' anlamı taşıyan diğer değişikliklerin de düzeltilmesi gerektiğini söyledi.

Bayram, tören gibi durumlarda yapılan 'havai fişek' gösterileri de yasak kapsamından çıkarılarak, serbest bırakıldı. Bozoğlu, "Buradan bir kez daha anlıyoruz ki, yazanı uygulatan değil, uygulananı yazılı hale getiren bir düzenleme ile karşı karşıyayız" dedi.

GÜRÜLTÜLÜ UÇAK, TAZMİNAT ÖDEMEYECEK

Bozoğlu, kent içindeki havaalanlarına inen gürültü sertifikasız uçaklardan, tazminat alındığını; ancak bugünkü değişiklikle bu uygulamaya son verildiğini belirtti. "Artık havaalanlarına inen ve gürültü kirliliğine neden olan uçaklar, herhangi bir tazminat ödemeyecek. Oysa bu tazminat ile uçaklar, gürültü kirliliğine karşı önlem almaya zorlanıyordu. Aynı zamanda havalimanlarının gürültü kirliliğini önlemek için yapacağı faaliyetler için bir fon olarak değerlendiriliyordu. AB üyesi ülkelerdeki bu uygulama, bizde son bulmuş oldu" diye konuştu.

KONUT VE ÖĞRENCİ YURDU 'ÇOK HASSAS' OLDU

Baran Bozoğlu, konut ve öğrenci yurtlarının 'hassas kullanım alanı' tanımından çıkarılarak 'çok hassas kullanım alanına'; dini tesislerin de 'hassas kullanım alanına' alınmasının olumlu bir değişiklik olduğunu söyledi.  Bozoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Uygulamada, özellikle eğlence alanları açısından herhangi bir fark göremiyoruz. Çünkü önceki yönetmeliğe göre 'çok hassas' kullanım alanında, açık ve yarı açık alanlarda canlı müzik yapılamazken; yeni değişiklikle bu konu 'hassas' kullanım alanlarıyla aynı değerlendiriliyor ve izin verilebiliyor. 

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2015.11.18 18:08 - Son Güncellenme: 2015.11.18 18:09 - HABER MERKEZİ
A