Cemre nedir? İlk cemre düştü mü? 2024 cemre tarihleri neler? Cemre hangi ayda düşüyor, düştü mü? Bugün hangi cemre düşüyor?

Cemre nedir? İlk cemre düştü mü? 2024 cemre tarihleri neler? Cemre hangi ayda düşüyor, düştü mü? Bugün hangi cemre düşüyor?

Baharın habercisi cemrenin ne zaman düşeceği çok merak ediliyordu. 7 gün arayla üç kez düşen cemrenin ne zaman düşeceği merak konusu haline geldi. Baharın müjdesini cemre ise bu yıl yine belirli tarihlerde düşecek. Peki, Cemre nedir? İlk cemre düştü mü? 2024 cemre tarihleri neler? Cemre hangi ayda düşüyor, düştü mü? Bugün hangi cemre düşüyor?

2024.02.19 10:32 - Son Güncellenme: 2024.02.19 10:33 - Yaşam - HABER MERKEZİ
A
Cemre nedir? İlk cemre düştü mü? 2024 cemre tarihleri neler? Cemre hangi ayda düşüyor, düştü mü? Bugün hangi cemre düşüyor?

Baharın habercisi cemre, 7 gün arayla havaya, suya ve toprağa düşer. Cemre düşmesiyle havanın ısınmaya başladığına inanılır. Üç cemrenin düşmesiyle birlikte, bahar aylarının başladığına inanılır. Peki, Cemre nedir? İlk cemre düştü mü? 2024 cemre tarihleri neler? Cemre hangi ayda düşüyor, düştü mü? Bugün hangi cemre düşüyor?

Cemre nedir?

Cemre, ilkbahar başlangıcında yedişer gün arayla önce havaya, sonra su ve toprağa 'düştüğüne' inanılan sıcaklık artışına verilen isimdir. Arapça bir sözcük olan cemre, 'kor durumunda ateş' anlamına gelir. Türk ve Altay halk mitolojisinde, cemre oluşumuna İmre (İmere veya Emire) adı verilen cinin neden olduğuna inanılır.

İmre, ilkbaharda görünüp titrek ışıklar saçarak göğe yükselir ve buzların üzerine düşerek onları eritir. Daha sonra yere girer. Emire baharın gelişini temsil eder. Anadolu Türkçesindeki Arapça kökenli Cemre sözcüğünün aslında 'İmere, Emire' isminin benzetme yoluyla değişmiş hali olduğu düşünülür.

İlk cemre düştü mü?

İlk cemre 19-20 Şubat'ta havaya düşüyor. 

"Cemre düşmesi" ayrıca hayvancılıkla uğraşanlar için soğuk nedeniyle dışarı çıkaramadıkları hayvanların otlaklara kavuşma zamanının yaklaştığını, tarımla uğraşanlar için de toprağın işlenme dönemine gelindiğini ifade ediyor.

2024 cemre tarihleri neler?

İlk cemre 19-20 Şubat'ta havaya düşüyor.

İkinci cemre, 27 Şubat'ta suya düşüyor.

Üçüncü ve son cemre, 6 Mart'ta toprağa düşüyor.

Cemre hangi ayda düşüyor, düştü mü?

Her yıl 19-20 Şubat tarihinden başlayarak birer hafta arayla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılan cemrenin ilki 19-20 Şubat'ta havaya, ikincisi 27 Şubat'ta suya, üçüncü ve son cemre de 6 Mart 2024 günü toprağa düşecek.

Üçüncü cemrenin ardından baharın geldiği kabul ediliyor.

Bugün hangi cemre düşüyor?

Arapça kökenli bir kelime olan "cemre"'nin özlük anlamı kor yani ateştir. Halk arasında ise sıcaklığın artması olarak bilinir. Cemrenin ilkbahar başlamadan hemen önce 7 gün arayla havaya, suya ve toprağa sırasıyla düştüğüne inanılır. Bu düşen cemreler sayesinde hava, su ve toprak ısınır.

İlk cemre bugün havaya düştü.

 

 

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın


2024.02.19 10:32 - Son Güncellenme: 2024.02.19 10:33 - HABER MERKEZİ
A