Cemil Bayık'la ilgili İran iddiası!

Cemil Bayık'la ilgili İran iddiası!

Geçmişinde Nurculuk var. İran yanlısı olarak biliniyor. Şahin kanattan geliyor. Peki Cemil Bayık PKK'yı İran rotasına mı sokacak. Değişim ne anlama geliyor?

2013.07.11 10:10 - Son Güncellenme: 2013.07.11 10:12 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
Cemil Bayık'la ilgili İran iddiası!

PKK'nın tepesinde dün beklenmedik bir değişim oldu. 'Cemal' kod adlı Murat Karayılan devrildi, yerine 'Cuma' kod adlı Cemil Bayık geldi.

İddialara göre Bayık İrancı... Haliyle de Kandil darbesinde İran'ın parmağı olduğu öne sürülüyor. Şahin kimliği de dikkate alındığında Cemil Bayık'ın savaşı yeniden körükleyeceği iddiaları var. Peki bunlar doğru mu?

Cemil Bayık, kamuoyunda bugüne kadar 'İran' yanlısı olarak biliniyordu. Ancak mazisinde başka ilginçlikler de var. Örneğin çocukluk döneminde bir 'Nurcu' olması...

NUR CEMAATİNE KATILDI

PKK'nın kurucu kadrosunda yer alan ve Öcalan ile birlikte örgütün en eskilerinden biri olan Cemil Bayık, bir dönem Nur cemaati içerisinde yer almış. Çocukluğun Kuran kursuna giden Bayık devrimci olana kadar Nurculuğa devam etmiş.

İRANCI MI?

Cemil Bayık'ın örgütün başına geçmesi ile birlikte İran'a olan yakınlığı gündeme geldi. Peki örgüt Öcalan'a rağmen İrancı bir ismi mi başa seçti? PKK'nın rotası İran güdümüne mi girdi? Bu seçim barış sürecini şirazesinden çıkarır mı?

ÖCALAN'A RAĞMEN SEÇİLEMEZ

Kandil'i çok iyi tanıyan Hasan Cemal bugünkü köşesinde değişimin şifrelerini yazdı. İşte akıllarda sorulara cevap veren o analizden bölümler;

(1) Öcalan'ın geçen 21 Mart'ta, Newroz'da yaptığı "Artık silahlar değil fikirler konuşsun!" çağrısıyla birlikte ivme kazanan 'çözüm süreci'nin, yani yeni dönemin PKK'da da 'yeni bir yapılanma'ya yol açabileceği kulislerde kulaklara çalınıyordu. Ama yeniden yapılanma kongresi, anlaşılan o ki, beklenenden erken geldi

(2) Cemal kod isimli Murat Karayılan'ın yerine, kod adı Cuma olan Cemil Bayık'ın örgütün tepesine seçilmesi Öcalan'a rağmen olabilir mi? Buna ihtimal verilmiyor. Seçimin İmralı'nın onayıyla yapıldığı konusunda herhangi bir kuşku yok. Değişikliğin daha çok bir nöbet değişimi olarak nitelendiği genel kabul görüyor.

PKK'NIN EN ETKİLİ ÜÇ İSMİNDEN BİRİ

(3) Cemil Bayık, PKK'nın kurucu çekirdek kadrosu içinde yer alan bir isim ve Öcalan'la birlikte örgütün en eskilerinden. PKK'nın Öcalan'la birlikte Ankara grubu diye anılan kurucu kadrosunda Duran Kalkan, Mustafa Karasu, Ali Haydar Kaytan ve Rıza Altun'la ismi bir arada anılan Cemil Bayık'ın, Öcalan'dan sonra PKK'nın en etkili, en ağırlıklı iki üç isminden biri olduğu tespiti genel kabul görüyor.

ŞAHİN VE İRAN YANCISI MI?

(4) Türkiye'nin ana akım medyasında Cemil Bayık adı genellikle PKK'nın şahin kanadından ve İran yanlısı olarak geçer. Öyle midir? Bu iddiaların PKK içinde çatlak yaratmak için ortaya atıldığını, gerçekle ilgisini olmadığını, bunlara gülüp geçtiğini Cemil Bayık'ın kendi ağzından dinledim Kandil'de, geçen 23 Mayıs'ta...

ÇÖZÜM SÜRECİNE DEVAM EDER Mİ?

(5) Cemil Bayık da, Murat Karayılan gibi, 'çözüm süreci'ne bağlı olduğunu, bu açıdan Öcalan'ın çizmiş olduğu yol haritasını benimsediklerini söylerken, demokrasi açısından topun Ankara'da olduğunun altını çizmişti.

NURCULUK GEÇMİŞİ

(6) Kandil'deki sohbetler sırasında Cemil Bayık bir ara kendi çocukluğundan da söz etmişti. Babasının çocukken kendisini gönderdiği Kuran kursunda Nurcu olmuş. Ankara'daki üniversite döneminde 'devrimci' oluncaya kadar Nurculuğu devam etmiş. Hatta Ramazan'da yemek yiyenleri engelleyici 'eylemleri' de olmuş. Devrimci olarak ilk eylemini ise 1973'te koymuş...

 

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2013.07.11 10:10 - Son Güncellenme: 2013.07.11 10:12 - HABER MERKEZİ
A