Çelik binalar depreme dayanıklılığıyla öne çıktı
İstanbul'da meydana gelen son depremlerin ardından çelik yapılar tekrar gündeme geldi.
2025.04.29 14:02 - Son Güncellenme: 2025.04.29 14:03 - Güncel - AA
Çelik yapılan depreme dayanıklı olması, düşük maliyetli olması ve daha hızlı inşa edilmesi sebebiyle tercih ediliyor.
6 Şubat 2023 yılında yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler, konutların malzeme yetersizliğini bir kez daha ortaya koydu.
Şiddetli yer sarsıntısıyla birlikte, kalitesiz beton ve demirle yanlış mühendislik uygulamalarının büyük facialara yol açtığı görüldü.
Bu depremlerde hiçbir çelik yapının çökmemiş olması, çelik yapılara ilgiyi artırdı.
Son olarak 23 Nisan'da İstanbul'da meydana gelen depremlerin ardından riskli betonarme binaların yol açabileceği tehlike, tekrar gündem oldu.
DİĞER ÜLKELERDEKİ DURUM
Çelik taşıyıcı sistemle inşa edilen konut oranının ABD ve İngiltere'de yüzde 50, Almanya ve Fransa'da yüzde 30, İran'da ise yüzde 50'nin üzerinde olduğu biliniyor.
UZMANLAR ÖNERİYOR
Uzmanlar, kısa ömürlü olması, karbon salımına yol açması, geri dönüştürülememesi ve deprem sırasında büyük kayıplara yol açması gibi sebeplerle betonun ciddi zararlarının bulunduğunu vurgulayarak, depremleri daha az hasarla atlatmak için çelik ve ahşap gibi alternatif ürünlere yönelmek gerektiğini bildirdi.
"ÇELİK YAPILARDA İŞÇİLİK HATALARI YOK DENECEK KADAR AZ"
Türk Yapısal Çelik Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Melih Şimşek, sahada yapılan işlerin artık maksimum seviyede fabrika ortamında gerçekleştirildiğini söyledi. Şimşek, çelik yapıların iklim şartlarından bağımsız ve endüstriyel ortamda makine parçası gibi hassas üretildiğini, işçilik hatalarının yok denecek kadar az olduğunu anlattı.
Şimşek, geleneksel yapılarda saha ve iklim şartlarının seçilen usta ve işçinin kabiliyetleriyle sınırlı olduğunu kaydederek, sahada tekrarlı düzeltmeler yapılarak zaman ve para kaybına sebep olunabildiğini bildirdi.
Öne Çıkan Galeriler

Öne Çıkan Videolar
-
00:59
-
01:00
-
00:57
-
00:18
-
00:59
En Çok Okunanlar
- Yarın Bursa'da ulaşım duracak mı? Başkan...
- Bursa geçmiş olsun! Bu kez yandınız:...
- İmamoğlu'nun diplomasının sahte olduğunu...
- Köklü tekstil devi daha fazla direnemedi!...
- Özgür Erdursun tüm emeklilere kara haberi...
- Bursa'da başka bir kabus daha! Sağınıza...
- Tartıştığı ağabeyini ve yengesini vurdu: 1...
- Bursa'da bir mahallede korku dolu anlar!...
- Yanan milyonluk araç ünlü iş insanının...
- Bu kez de Bursa'da pavyona gittiler!...
- Bunu da gördük! Bursa'da kapının önünden...
- Bursa'da alevler geceyi aydınlattı!...
- Bursa'da çırak feci şekilde can vermişti!...
- Papa 14. Leo'nun Bursa'ya geleceği tarih...
- Bursa'da aniden görüldü: Şoke içinde...