Çekya'da yine sağlık bakanı değişti

Çekya'da yine sağlık bakanı değişti

Çekya Başbakanı Andrej Babis, Rusya'dan ve Çin'den aşı alınması konusunda baskı artarken, ülkeyi şiddetli şekilde etkilemeye devam eden Kovid-19 salgınının başlamasından bu yana dördüncü sağlık bakanını bugün atadı.

2021.04.07 15:34 - Son Güncellenme: 2021.04.07 15:34 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Çekya'da yine sağlık bakanı değişti

Prag Hastanesi müdürü Petr Arenberger, Kovid-19 vakalarının ülke genelinde artışı devam ederken, ekim ayında göreve başlayan Jan Blatny'nin yerine sağlık bakanı olarak atandı.

​Blatny'nin görevden alınmasının, Başbakan Babis'in test ve aşı planlamasını başarısız bulmasıyla ilişkili olduğu ifade edildi.

Sputnik V tedarikine karşı çıkmıştı

Blatny ayrıca, Avrupa Birliği düzenleyicileri tarafından onaylanmadan önce Macaristan'ın Rus aşısı Sputnik V'yi kullanmasına şiddetle karşı çıkmıştı.

Çekya, Sputnik V aşısına sıcak bakıyor

Başbakan Babis ise geçen hafta AB'deki aşı eksikliğinin Sputnik V tedariki ile giderebileceğini belirtmişti.

Çekya Devlet Başkanı Milos Zeman da yeni bakan Arenberger'le gerçekleştirdiği görüşmede, "Her birimiz mümkün olduğu kadar çok aşı almak için çabalamalıyız. Maalesef selefiniz bu girişimleri engelliyordu" ifadelerini kullandı.

Zeman daha önce de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den Çekya'ya Sputnik V aşısı göndermesini talep etmişti.

Arenberger de yaptığı açıklamada, Sputnik V aşısının klinik araştırmalar sonrasında kullanılmasına karşı çıkmayacağını söylemişti.

Çekya medyasından Sputnik V'ye övgü

Çek gazetesi Haló Noviny, Avrupalı yetkilileri Rus koronavirüs aşısı Sputnik V'yi reddettikleri için eleştirmişti. 

Haló Noviny yazarı Tomáš Cinka, Slovakları, Rus koronavirüs aşısını alabildikleri için överek Sputnik V için 'en iyilerinden biri' nitelendirmesinde bulunmuştu.

Salgının kontrolden çıktığı Çekya, nüfusa oranla dünyada en çok ölümün yaşandığı ülke konumunda. Ülkede toplam vaka sayısı 1.5 milyona yaklaşırken virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 25 bini geçti.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2021.04.07 15:34 - Son Güncellenme: 2021.04.07 15:34 - HABER MERKEZİ
A