Çanakkale Boğazı'ndan korkutan görüntü

Çanakkale Boğazı'ndan korkutan görüntü

Çanakkale Boğazı'nda, 81 denizciye mezar olan Dumlupınar Denizaltısı batığının bulunduğu Nara Burnu'nda bir aydan beri yakıt kirliliği görülüyor.

2014.06.24 10:33 - Son Güncellenme: 2014.06.24 10:34 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
Çanakkale Boğazı'ndan korkutan görüntü

Çanakkale Boğazı'ndan geçen gemilerde uzun yıllardır kılavuz kaptan olarak görev yapan Cumhur Güvenç, Mayıs ayı sonlarında bir gemi ile Nara Burnu önlerinden geçerken denizde yakıt kirliliği tespit etti.

YÜZEYE YAKIT SIDZIĞINI HER GEÇİŞTE FOTOĞRAFLADI
Bunu Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi ile Sahil Güvenliğe rapor etti. Başlangıçta, boğazdan geçen bir geminin sintine suyunu basması sonucu kirliliğin oluşmuş olabileceği düşünüldü. Ancak ilgili kurumlar, yaptıkları incelemede boğazdaki yakıt kirliliğinin kaynağını tespit edemedi. Kılavuz kaptan Cumhur Güvenç, Nara Burnu önlerindeki yakıt kirliliği tespit etmesinin üzerinden günler geçmesine rağmen, görevli olarak bindiği gemilerle aynı bölgeden geçtiği her seferde, aynı noktadan yüzeye yakıt sızdığını ve su yüzeyinde dağıldığını görmeye devam etti. Her geçişte yakıt sızıntısını fotoğrafladı.

DUMLUPINAR DENİZALTISI İLE BAĞLANTI KURDU
Yakıt sızıntısı ile Nara Burnu açıklarında 3 Nisan'ı 4 Nisan'a bağlayan gece saat 02.10 sularında Naboland adlı İsveç şilebiyle çarpışarak batan Dumlupınar Denizaltısı arasında bağlantı kurdu. Koordinatlara göre, yakıt sızıntısı Dumlupınar batığının 500 metre kuzeyinden çıktığını belirten Güvenç şöyle konuştu;

"DENİZALTININ YAKIT TANKLARININ ÇÜRÜDÜĞÜNÜ DÜŞÜNÜYORUM"
"Bu durum kimseyi aldatmasın. Boğazda 20 metre derinliğe kadar akıntı kuzeyden güneye doğrdur. Ancak daha sonraki derinliklerde akıntının yönü güney kuzey şeklindedir. Ben yakıt sızıntısının Dumlupınar Denizaltısı'nın yakıt tanklarının 61 yıllık süre zarfında çürüyüp delindiğini ve bu tanklardaki yakıtın sızıntı yaptığını düşünüyorum. Yakıtın, batığın 500 metre ilerisinden çıkması dip akıntısıyla alakalıdır. Zaten yüzeye çıktıktan sonra yakıt yeniden Güney yönüne doğru yayılıyor. Bu tamamen benim yorumumdur. Ancak, boğazdan geçen bir geminin denize attığı atık varil, 24 Mayıs depreminden sonra yer altı petrol kaynağı sızıntısı, ya da başka bir batıktan kaynaklanması olasılıklar arasında. Kesin sonuç ilgililerin yapacağı inceleme ve hazırlayacağı raporla ortaya çıkacaktır."

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2014.06.24 10:33 - Son Güncellenme: 2014.06.24 10:34 - HABER MERKEZİ
A