Çanakkale Avrupa kıtasının manevi merkezi olacak

Çanakkale Avrupa kıtasının manevi merkezi olacak

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tasavvuf Topluluğu Akademik Danışmanı ve Tasavvuf Vakfı Trakya Bölge Temsilcisi Öğr. Gör. Halit Kuşku, coğrafi, tarihi, kültürel, sosyal ve jeopolitik konumu sebebiyle Çanakkale Savaşlarının 100. yılında Çanakkale'nin Avrupa kıtasının manevi merkezi haline geleceğini söyledi.

2012.10.16 18:03 - Son Güncellenme: 2012.10.16 18:03 - Güncel
A
Çanakkale Avrupa kıtasının manevi merkezi olacak

Gelibolu Mevlevihanesi'nin Avrupa'da çok önemli bir yeri olduğunu hatırlatan Kuşku, "Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, ülkemizin açık hava okulu haline gelmiştir. Çanakkale Savaşlarında, tüm olumsuzluklara rağmen kazanılan büyük zafer, aynı zamanda yarınlarımıza görsel, duyusal bir eğitim olarak görevini sürdürmektedir. Çanakkale sadece bu manevi zenginlikten ibaret değildir. Türklerin ilk Rumeli'ye çıktığı bölge olması ve bu sebeple geçmişte yapılmış manevi yatırımdan ötürü 'Evliyalar şehri' olarak bilinmektedir. Geçmişte Avrupa kıtasından yola koyulan hacılar, Gelibolu'ya uğranmadan yapılan yolculuğu eksik sayarlardı. Dünyanın işler durumdaki en büyük semahanesine sahip olan Gelibolu Mevlevihanesi, geçmişte Avrupa kıtasındaki 33 mevlevihanenin başkentliğini yapmış, Türk-İslam kültürünün Avrupa'ya taşınmasında bir merkez olmuştur. Halen 'en büyük mevlevihane' olma özelliğini elinde bulunduran bu eser, günümüzde Mevlevilik faaliyetlerinin ücretsiz olarak düzenli devam ettiği dünyadaki tek mevlevihanedir. Bu manevi mekan son dört yılda 40 bin yerli, 4 bin yabancı misafiri ağırlamıştır. Son günlerde üniversite öğrencilerinin mevlevihaneye sahip çıkması, sema ekibinde görev alması ile etki alanı genişlemektedir" dedi.
Kuşku, "Dünyanın ilk haritasını çizen Piri Reis ile Anadolu'nun ünlü velilerinden Hacı Bektaş-ı Veli'ye 'Bektaş' isminin koyulduğunu rivayet eden ünlü tarihçisi Gelibolulu Mustafa Ali ile, düşünce sistemi ve fikirleri Balkanlar, Marmara bölgesi ve İstanbul'da etkili olan Ahmet Cahidi Efendisi ile, Osmanlı'da okutulan baş kitaplardan olan 'Kitab-ı Muhammediye'nin yazarı Mehmet Bican ve kardeşi meşhur 'Envar-ul Aşıkin'in yazarı Ahmet Bican kardeşler ile, Enel Hak şehidi Hallac-ı Mansur' un makamı ve çilehanesi ile, dergahında aşı tükenmeyen Kadri Baba Dergahı ile, Kaşıkçı Dedesi ile, yıllara meydan okuyan Kilitbahir Uşşaki Dergahı ile, Bayraklı Baba, Arslanca Dede, Kaşıkçı Dede gibi birçok unutulmuş gün yüzüne çıkmayı bekleyen eşsiz değerleri ile, Çanakkale geçmişte olduğu gibi Avrupa'nın manevi merkezi olacaktır. Tasavvuf Vakfı ve ÇOMÜ Tasavvuf Topluluğu'nun kurumsal gerçekleştirdiği faaliyetler kapsamında Balkanlar ve ülkemizin çeşitli noktalarında faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Gelen talep ve projeleri değerlendiriyoruz. Amacımız Çanakkale'nin manevi bir merkez haline gelmesidir. Bu süreçte desteklerini esirgemeyen tüm kurum kuruluş ve şahıslara teşekkür ederiz" dedi.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2012.10.16 18:03 - Son Güncellenme: 2012.10.16 18:03 - Alican Özbay
A