"Cami olmaması Yunanistan'ın ayıbı"

"Cami olmaması Yunanistan'ın ayıbı"

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Bugün dünya zeginlerinin birçoğu Müslüman ancak Yunanistan'a geldiklerinde Cuma namazı kılacakları bir caminin olmaması Yunanistan'ın ayıbıdır" dedi.

2013.10.08 18:04 - Son Güncellenme: 2013.10.08 18:04 - Güncel
A
"Cami olmaması Yunanistan'ın ayıbı"

Bağış Yunanistan ziyareti ile ilgili Atina'da Büyükelçilik binasında, görüşmeleri ile ilgili basın mensuplarını bilgilendirdi. Bağış Ruhban okulu meselesine değindi ve Yunan yetkililerin konuyu ikili bir mesele olarak görmediklerini ve uluslar arası olduğunu söylediklerini açıkladı.

Bağış, "Ruhban Okulunu kapatan iradenin bizim irademiz yani siyasi bir karar olmadığını söylüyoruz kendilerine , yargı kararı olduğunu ve bu yargı kararını aşmak için hazırlık çalışması içerisinde olduğumuzu, çeşitli zamanlarda bulunan formüllerin Patrikhane tarafından kabul edilmediğini ama başka bir takım formüller üzerine de çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

Egemen Bağış Atina'da henüz bir cami olmamasının altını çizdi ve "biz Sümela'da ayinlere başlarken bir mütekabiliyet aramadık, Gökçeada'da eğitime başlarken de herhangi bir mütekabiliyet aramadık. Biz farklı inanç gruplarının tarih boyunca kurmuş oldukları yaklaşık 1,5 milyar Euroluk mülkiyeti iade ederken de hiçbir mütekabiliyet aramadık" açıklamasında bulundu.

"MÜSLÜMAN MEZARLIĞI DA YOK"

"Atina'da bir cami hala yok, seçilmiş müftü konusunda Yunanistan'ın Müslüman vatandaşlarının beklentilerinin henüz karşılamadi , Atina'da bir Müslüman mezarlığı da yok, bazı derneklerin adında Türk kelimesinin kullanılamaması , eğitimle ilgili yaşanan bazı sıkıntılar hala söz konusu" diyen bakan Bağış bu konularda Yunan yetkilerin adım atması beklediklerini söyledi.

Bağış sözlerine şöyle devam etti "Bugüne kadar Patrikhanenin Sen Sinod Meclisi'nde oy kullanabilmesi için 18 farklı din adamının Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçirilmesini sağlarken de biz hiçbir mütekabiliyet aramadık, bir karşılık beklemedik ama bütün bunları yaptıktan, iyi niyetimizi açık, net bir şekilde oraya koyduktan sonra geçmişte Sayın Simitis'in, Karamanlis'in, Papandreu'nun ve Samaras'ın, 4 farklı Yunanistan Başbakanın bu konularda adım atacaklarına ve kendi vatandaşlarını rahatlatacaklarına dair verdikleri sözlerin en azından bir kısmını tutmalarını çok önemsiyoruz" diye konuştu.

Egemen Bağış Atina'da iki tarihi cami olduğunu belirtti ve bu camilerin restorasyonuna başlanılarak kısa zamanda açılabileceklerin belirtti.

"Yunanistan'da özellikle müftülük konusunda, müftünün sadece Ruhani dini lider yetkisinin dışında yargı yetkisi olması nedeniyle de bir takım kısıtlamalar var, her iki tarafında diğerinin pozisyonunu biliyor ve bu kısır döngünün kırılabilmesi için Türk ve Yunan taraflarının pozisyonlarında "paradigma" değişikliğine gidilmelidir".

Egemen Bağış Ruhban okulunun yeniden açılması konusunu isteyen bir çok ülkenin varolduğunu söyledi ve sözlerine şöyle devam etti :"bu ülkeler Türkiye'ye telkinlerde bulurken Yunanistan'ı da biraz cesaretlendirmeleri ve teşvik etmeleri gerekir. Sadece Türkiye'den beklenirse haksızlık olur".

AB ülkelerinin vize uygulamasına da değinen Bağış "Bu vizelerin kalkması için Türkiye ciddi bir seferberlik içerisinde. Türk vatandaşlarının AB üyesi ülkeler tarafından uygulanan bu vizelerle ilgili sorunu maalesef 1980 darbesinin milletimize attığı en büyük kazıktır. 80 öncesine kadar bizim vatandaşlarımız birçok ülkeye vizesiz gidebilirken ve rahmetli İnönü'nün 1963'de imzaladığı Ankara Anlaşması ile yeni vizelerin konulması engellenirken maalesef 80 darbesini yapan o dar zihniyet, bizim gençlerimizin Avrupa'ya siyasi sığınmacı olarak gidebilmesini engellemek adına vize muafiyet haklarından feragat etmiş ve AB üyesi birçok ülkenin bize vize uygulamasını teşvik etmiştir.Şimdi biz o atılan kazığı çıkarmak için uğraşıyoruz".

Kıbrıs konusunda da değinen AB bakanı ve Baş müzakereci Egemen Bağış, "Eğer Annan Planı zamanında Sayın Anastasiadis'in de savunduğu gibi kabul edilmiş olsaydı bugün Kıbrıs, AB'nin en müreffeh ülkesi olurdu" diye konuştu. Rum halkının Anastasiadis'i seçmiş olması sadece Anatasiadis'ten değil, Annan Planı'na emek veren herkesten adeta bir özür dileme olarak algılanması gerekmektedir" dedi.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2013.10.08 18:04 - Son Güncellenme: 2013.10.08 18:04 - Can Sezer
A