Bursaray Emek'te fabrika servisleri kalkıyor

Bursaray Emek'te fabrika servisleri kalkıyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Görükle Hattı projesinden sağlanan yüzde 36'lık tasarrufla hayata geçirdiği Bursaray Emek hattı, yolculu seferlere açıldı. Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikaların servisleri kalkacak, artık işçiler aylık bukart sayesinde metro ile işyerine ulaşacak.

2011.12.15 15:23 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursaray Emek'te fabrika servisleri kalkıyor

Bursa'yı bu dönem demir ağlarla örme hedefi doğrultusunda işe ilk olarak ihalesi seçim öncesi yapılan Görükle hattı projesini ele almakla başlayan Büyükşehir Belediyesi, 6,5 kilometrelik hatta yapılan bazı düzenlemelerle yaklaşık yüzde 36 tasarruf sağladı. Bu tasarruf kapsamında Organize Sanayi Bölgesi'nde sona eren hattı yaklaşık 2,5 kilometrelik 2 istasyonlu hat ilave edilmesi kararlaştırıldı. Bu yöndeki çalışmalarına hız veren Büyükşehir Belediyesi, Görükle hattının Altınşehir, Ertuğrul ve Özlüce istasyonlarını geçtiğimiz yıl aralık ayında, hattın diğer istasyonları olan Yüzüncü Yıl, Batıkent ve Üniversite istasyonlarını da eylül ayında yolculu seferlere açmıştı. Aynı proje kapsamında yürütülen ve mevcut kavşaklardan 8 kat daha büyük bir inşaat alanına sahip Emek Kavşağı'nı da bünyesinde barındıran Bursaray Emek Hattı, düzenlenen törenle yolculu seferlere açıldı.
Emek hattının açılış töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa'ya verdikleri sözü tutmuş olmanın kıvancını yaşadıklarını söyledi. Göreve geldiklerinde 'bu dönemin tasarruf dönemi' olacağını açıkladıklarını hatırlatan Başkan Altepe, yaklaşık 250 milyon TL'nin 6,5 kilometrelik hat için fazla olduğunu, bu paraya daha fazla hat yapılması gerektiğini daha ilk günlerde dile getirdiklerini vurguladı. Uluslararası ihale olmasına rağmen ihaleyi Türk firmasının almış olmasının avantajlarını en iyi şekilde kullandıklarını dile getiren Başkan Altepe, "Yaklaşık 3 ay sabahlara kadar belediyemizdeki uzmanlarımız ve yüklenici firma görevlileri proje üzerinde çalıştı. Gereksiz bazı detaylara girildiğini gördük. Birçok noktada aç kapa tünel yapılmışken, üniversitede delme tünel öngörülüyordu. Bunu aç kapa tünele çevirdik. Bu projede de 900 metre aç kapa tünel yapıldı. Sonuçta tüm çabalarımız Bursa'nın kaynaklarını en verimli şekilde kullanmak içindi" dedi.
Görükle hattında yapılan tüm değişikliklerin üniversite senatosu tarafından da mutlulukla karşılandığını dile getiren Başkan Altepe, yaptıkları hattın eski projeye göre 150 metre daha ileriye gittiğini belirtti. Eski projede, son durakta inen vatandaşların acile ulaşması için 400 metre yürümesi gerektiğini dile getiren Başkan Altepe, "Yaptığımız değişiklikle şimdi 80 metre yürüyerek polikliniklere ulaşmam mümkün. Bunun yanında eskiden son durak binaların aralarında öngörülüyordu. Bu güvenlik açısından sıkıntı oluşturuyordu. Görükle, İrfaniye, Kayapa bölgesinden gelecek araçların kampüs içine girmeleri uygun olmadığı için hattın ana yola paralel olması gerekliydi. Ayrıca binaların arasında kalan hattın gelecekte Görükle ve İrfaniye bölgesine kadar uzatılması kolay olmayacaktı. Ancak şimdi hat, kaldığı yerden istenildiği zaman uzatılabilir. Biz yaptığımız bu değişikliklerle hem üniversiteye ulaşımı daha da kolaylaştırdık, hem de Bursa'ya yaklaşık 2,5 kilometrelik daha hat bir kazandırdık" diye konuştu.
BURSA RAYLI SİSTEM MERKEZİ OLUYOR
Raylı sisteme ilave hatların açılmasına paralel olarak yolcu sayılarının da yükseldiğini ifade eden Başkan Altepe, 2009 yılı başında 131 bin olan günlük yolcu sayısının günümüzde 181 bine çıktığını ve bu sayının her geçen gün arttığını söyledi. Bu dönem programda olmamasına rağmen konforlu ulaşımın şehrin doğusuyla buluşması için Kestel hattında ihaleye çıktıklarını ve kısa zamanda inşaata başladıklarını kaydeden Başkan Altepe, "Kendi hazırladığımız projede, yerli kredi kullanarak ve TL üzerinde işlem görerek, bu hatta maliyetleri yüzde 70 oranında düşürmüş olduk. Yani harcanan her 10 liranın 7 lirası kasamızda kalmış oldu. Hatları uzatmakla da yetinmiyoruz, şimdi yeni araç temini için çalışıyoruz. Bir taraftan raylı sistemler, bir taraftan da tramvay ve vagon üretimi konusunda çevre iller ve çevre ülkeler için de lojistik merkez haline geliyoruz" dedi.
Bursa'yı geleceğe taşıma yönündeki tüm projelerde Büyükşehir Belediyesi ile koordineli bir şekilde çalıştıklarını dile getiren Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar da, ulaşım yatırımlarına büyük önem verdiklerini kaydetti. Büyükşehir Belediyesi tarafından Soğanlı 30 metrelik yolda çalışmalar hızla sürdürülürken, kendilerinin de bu yola dikey yollar açmak için çalıştıklarını ifade eden Dündar, "Bunun yanında 5 yılda 5 otopark hedefiyle yola çıktık. Bunlardan 2'sini açtık, ikisinde inşaat yüzde 50'ye ulaştı, birinin de kamulaştırma çalışmalarını tamamladık. Hızlı trenle İstanbul-Bursa arasının 1 saate inecek olması Bursa'yı tam bir cazibe merkezi haline getirecek. Gelecekte ulaşım sıkıntısı yaşamamak için bu alandaki çalışmalarımızı artırmamız gerektiğini inancındayım" dedi.
Müteahhit firma Tewet-Yapı Merkezi Konsorsiyumu adına konuşan Yapı Merkezi Grubu Başkanvekili Köksal Anadol da, aynı bütçe ile daha fazla imalat yaptıklarını ve 2,5 kilometre ilave hattı Bursa'ya kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Yurt içi ve yurtdışında hayata geçirdikleri 33'üncü projeyi hizmete açmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Anadol, "Büyükşehir Belediyemizin projeyi yeniden ele alması ile yaptığımız değişikliklerle bugün Bursa'ya 2,5 kilometre daha hat kazandırıyoruz. Bu projeyi aynı bütçe içinde ve aynı zamanda tamamlamış olmanın gururunu yaşıyoruz" diye konuştu.
Proje kapsamında hayata geçirilen Emek Kavşağı'na madde destek sağlayan Torunlar Şirketler Grubu Başkanı Aziz Torun ise, kendisini 'fahri Bursalı' olarak gördüğünü söyledi. Türkiye genelinde 13 ilde gıda ve gayrimenkul yatırımlarının bulunduğunu hatırlatan Torun, "Ancak biz alışveriş merkezi konseptine Bursa'da Zafer Plaza ile başladık. Yine Türkiye'nin en büyük 3'üncü alışveriş merkezi olarak Korupark'ı yaptık. Bursa'nın bende ayrı bir yeri var. Bursa'nın gerek ticaret, gerek sanayi ve turizm olmak üzere her alanda dünya kenti olma yolunda ilerlemesi beni mutlu ediyor" dedi.
Törene katılan Vali Vekili Hüseyin Demirciler de Büyükşehir Belediye'nin ulaşım başta olmak üzere her alandaki yatırımlarında mükemmeliyetçilik ve hız kavramlarına büyük önem verdiğini belirterek, Başkan Altepe ve ekibini tebrik etti.
AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın'ın da katıldığı törende, konuşmaların ardından Başkan Altepe, firma temsilcileri ve Torunlar Grubu Başkanı Aziz Torun'a plaket verdi. Daha sonra kurdele keserek hattı yolculu seferlere açan Başkan Altepe ve protokol üyeleri, Korupark ve Emek istasyonları arasındaki ilk yolculuğu da birlikte gerçekleştirmiş oldu.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2011.12.15 15:23 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - HABER MERKEZİ
A