Bursalı sanatçıdan 17 dilde Besmele tablosu

Bursalı sanatçıdan 17 dilde Besmele tablosu

Bursa'da, kaligrafi ve hat sanatlarıyla uğraşan ve kendisini "Yazı Yolcusu" olarak tanımlayan Hayri Tekgöz, 17 dil ve 7 formda "Besmele"nin anlamlarını yazdığı bir tablo yaptı.

2013.07.11 17:11 - Son Güncellenme: 2013.07.11 17:12 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursalı sanatçıdan 17 dilde Besmele tablosu

Güzel yazı sanatı üzerine yaklaşık 15 yıldır çalışan Tekgöz, birçok sergi ve stand açtı, kurslar verdi.

Çok sayıda esere imza atan Hayri Tekgöz, son olarak Türkçe, Arapça, İngilizce, Japonca, Fransızca, İspanyolca, Farsça, Kızılderili, Zulu gibi diller ve Mors, Kiril gibi alfabeleri kullanıp Besmelenin (Bismillahirrahmanirrahim) anlamı olan "Esirgeyen ve bağışlayan Allah'ın adıyla" ifadesini 17 dilde kağıda yazdı.

Zengin bir dil yelpazesini kullanabilen Tekgöz, eserlerinde birçok dilin güzel yazı sanatına ait kendine özgü formlarını da yansıtabiliyor.

SEKİZ YIL KALİGRAFİ İNCELEDİ

Tekgöz, , yaklaşık 15 yıl önce yazı sanatıyla ilgilenmeye başladığını ve ilk 8 yılında zamanının çoğunu, kütüphanelerde bununla ilgili kitapları, kaligrafi, Latin harfleri, Arapça hat sanatı, Japonca ve Çince yazı sistemlerini inceleyip uygulamakla geçirdiğini söyledi.

YAZI SANATI KÜTÜPHANESİ KURACAK

İncelediği kitap ve eserleri biriktirerek bir "yazı sanatı kütüphanesi" oluşturmak istediğini belirten Tekgöz, şöyle devam etti:

"Ben ne kaligrafım ne de hattatım. Hat sanatında icazet çok önemlidir, çünkü usul böyledir. Hiç hat eğitimi almadım. Kaligrafi ise Latin yazı sanatıdır ama ben sadece Latin alfabesiyle de yazmıyorum. 20'ye yakın dilde 8-10 formda yazılar yazıyorum.

YAZI YOLCUSU

Dolayısıyla kendime ne hattat ne de kaligraf diyemem, ben yazı yolcusuyum. Besmelerin anlamını, 17 dili kullanarak tek kağıtta birleştirdim. Bunu, kaligrafi ve hat sanatının inceliklerini kullanarak oluşturdum."
 

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2013.07.11 17:11 - Son Güncellenme: 2013.07.11 17:12 - HABER MERKEZİ
A