Bursalı iş adamlarından Moğolistan'a iş birliği çağrısı

Bursalı iş adamlarından Moğolistan'a iş birliği çağrısı

Bursalı iş adamlarından Moğolistan'a iş birliği çağrısı

2012.12.13 13:39 - Son Güncellenme: 2012.12.13 13:48 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursalı iş adamlarından Moğolistan'a iş birliği çağrısı

Bursalı işadamları, Moğolistan kurucu Cumhurbaşkanı Punsalmaa Ochirbat'ın da katıldığı 6. Moğollar Kongresi için Bursa'ya gelen Moğolistan heyetine 'İş birliğine hazırız' mesajı verdi.
Bursa Valiliği himayesinde Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) destekleriyle düzenlenen 6. Moğollar Kongresi için Bursa'ya gelen Moğolistan heyeti, BTSO'da yapılan Türkiye - Moğolistan Ekonomik Forumu'na katıldı. Moğol ve Türk işadamlarının yoğun ilgi gösterdiği forumda, Moğolistan kurucu Cumhurbaşkanı Punsalmaa Ochirbat ve Moğolistan üst seviyede yöneticileri de yer aldı. BTSO Başkan Yardımcısı Ali Hazır, "Bugün teknoloji devi ülkelerde üretebilen hangi ürün varsa, bunun büyük kısmını Türk mühendisleri, işadamları ve işçileri yapabilecek güçtedir. Türkiye çok yakın dönemde dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olacaktır. Yeniden keşif peşinde koşmaya gerek yok. Türkiye ile Moğolistan bu tecrübelerden faydalanabilirler. Bir zamanlar dünyaya kafa tutan Cengiz Han'ı unutmayınız. Yapabilirsiniz. Birlikte daha hızlı yapabiliriz. Moğolistan'ın hızla yapması gereken yabancı yatırımcıyı, bilim insanını ülkesine çekmesinin bir tane şartı var; uluslararası hukuk, yatırımcının, bilim adamının, yabacı sermayenin olmazsa olmaz kuralıdır. Kendisini güvende hisseden, uluslararası hukuka göre yönetilen ülkelerde yabancı yatırımcı çok rahat zemin bulacaktır. Gelişmekte olan Moğalistan'ın kalifiye iş gücünü hızla geliştirmek, önemli olmasına rağmen hukuki alt yapısını dünya standartlarına çıkarabilirse diğer şartlar kendiliğinden oluşacaktır" dedi.
Moğolistan'ın bazı ürünleri işleyip satması durumunda daha çok katma değer elde edebileceğini ifade eden Haazır, "Turizm konusunda yılda 30 milyon turist çeken, sanayii dünya standartlarına ulaşmış örnek bir ülke, Türkiye var. Bundan istifade etmelisiniz. Dünyada kutuplardan Ekvator'a kadar hangi ülkeye giderseniz gidin, mutlaka elinde çantayla dolaşan bir Türk işadamını görürsünüz. Birlikte çok şey yapabileceğimize inanıyorum. Köklerimizin sağlam, ama ilişkilerimizin zayıf olduğunu görüyorum. Bu tür ziyaretlerin ilişkimizin daha da kuvvetlenmesi için faydalı olacağına inanıyorum" diye konuştu.
Bursa Vali Vekili Vedat Müftüoğlu ise, "Türkiye Çin'den sonra en hızlı büyüyen ülkedir. Türk ekonomisine en büyük destek veren ikinci şehirdir. Yılda 300 heyeti ağırlıyoruz. Moğolistan heyetini de Bursa'da ağırlamaktan mutluyuz" dedi.
 

"MOĞOLİSTAN İLE TÜRKİYE ARASINDAYAPILABİLECEK EN GÜZEL İŞ MADENCİLİK"
Moğolistan ile Türkiye arasında yapılabilecek en güzel işin madencilik olduğuna dikkat çeken Moğolistan kurucu Cumhurbaşkanı Punsalmaa Ochirbat, "Enerji konusunda işb irliği yapabileceğimizi düşünüyorum. İnşaat ve inşaat malzemeleri alanında çok geniş çalışmalar yapılabilir. Turizm sektörünü de düşünmemiz gerekiyor. İki devlet arasında bulunan bağlarımız sağlam. Turizm ve bilim dallarında iş birliği yapmamız gerekiyor. Geri dönüşümde, güneş ve rüzgar enerjisi konusunda Türkiye'nin bizden ileride olduğunu düşünüyoruz ve bu konularda iş birliği yapabiliriz. Orhun abideleri iki ülke arasındaki kardeşliğimizin timsalidir. Turizm sektöründe de bunu kullanabiliriz. Hayvancılıkta da iş birliği yapabiliriz. Özellikle Bursa tekstil şehri olduğu için Moğolistan'da, özellikle keçi tiftiğinden yapılan ürünlerle alakalı Bursa ile birlikte üretim yapıp, dünya genelinde başarılı olabiliriz. Keçi eti Güney Asya'da pahalı olduğu için keçi eti ticareti de yapabiliriz. Çocuk mamalarının çoğu keçi sütünden yapılıyor. Keçi sütünden de üretim yapabiliriz. Yeni Zellanda'da keçi sütünden yapılan mamalar oldukça pahalı. Dünyaya satıyorlar. Biz neden yapamayız? Keçi derisi en sağlam, yırtılmaz deridir. Güzel aksesuarlar üretebildiğimiz için en iyi işleyen Türkiye ve İtalya vardır. Bu konuda neden iş birliği yapmayalım? Sadece keçiyi ele aldığımızda 4-5 ürünle dünyaya açılamaz mıyız? Moğolistan'da 20 milyon keçi var. Bunu üretime geçirdiğimiz zaman hayvanları otlatacak arsa sıkıntısı ortaya çıkacaktır. Hayvanları çiftlikte yetiştirme gündeme gelecektir. Moğolistan'da geleneksel otlaklarda yapılan hayvan yetiştiriciliğini modern çiftliklere taşıyabiliriz. Bir atasözümüz var; 'Bin kere duymaktansa bir kere gör' diye. Türk işadamlarını memleketimizi görmelerini tavsiye ediyorum" şeklinde konuştu.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2012.12.13 13:39 - Son Güncellenme: 2012.12.13 13:48 - HABER MERKEZİ
A