Bursa yüz yüze eğitime hazır mı? (ÖZEL HABER)

Bursa yüz yüze eğitime hazır mı? (ÖZEL HABER)

Geçtiğimiz dönemi uzaktan eğitim ile tamamlayan öğrenciler, kademeli normalleşme ile bu dönemde okullarına dönecekler. Bursa Eğitim- Bir- Sen Şube Başkanı Ramazan Acar ve Bursa Eğitim İş Başkanı Yeliz Toy, eğitim süreciyle ilgili bilgiler verdi. Acar, öğrencilerine ve okullara kavuşmayı beklediğini ifade ederken, Bursa Eğitim İş Başkanı Yeliz Toy ise, "Biz öğrencilerimizin, velilerimizin ve tüm toplumun sağlığından endişeliyiz "dedi.

2021.02.23 10:18 - Son Güncellenme: 2021.02.23 11:26 - Bursa Bölge
A
Bursa yüz yüze eğitime hazır mı? (ÖZEL HABER)
08:02 Bursa yüz yüze eğitime hazır mı? (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Bursa yüz yüze eğitime hazır mı? (ÖZEL HABER)

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN

Uzun bir süredir okullarına hasret kalan öğrenciler, kademeli normalleşmeyle birlikte okullarına kavuşuyor.

1 Mart'tan itibaren okullarda yüz yüze eğitime başlanacak.

Bursa Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Ramazan Acar ve Bursa Eğitim İş Başkanı Yeliz Toy, yüz yüze eğitim süreciyle ilgili bilgiler verdi.

"Bilim Kurulu kararı vasıtasıyla kademeli olarak eğitim-öğretime başlıyoruz"

Bursa Eğitim- Bir- Sen Şube Başkanı Ramazan Acar"Biz Milli Eğitim Bakanlığı'ndan sorumlu, Eğitimciler Birliği Sendikası Bursa 1 No Şube olarak Türkiye'de ve Bursa'da yetkili sendikanın başkanı olma hasebiyle arkadaşlarımız vasıtasıyla alandayız. Kurumlarımızı ziyaret ediyoruz. Kurumlarımızda karşılaştığımız olumsuzluklar olduğu gibi ciddi manada olumlu beklentiler içerisindeyiz. Sebebi ise eylülde başlamış ve kasımda ara verilmiş olan yüz yüze eğitimin kademeli de olsa sancıları yaşanıyor. Bilim Kurulu kararı vasıtasıyla böyle bir uygulamaya gidilmişti. Önümüzdeki süreçte yine Bilim Kurulu kararı vasıtasıyla kademeli olarak eğitim-öğretime başlıyoruz. Geçen hafta pazartesi itibariyle başlamamız gereken köy okullarında, özellikle birleştirilmiş sınıf okullarında kar tatili sebebiyle 2-3 gün tatil olmuştu. Yaklaşık olarak birleştirilmiş ve özel eğitim sınıflarıyla bünyesinde ana sınıfı bulunan okullarımız vasıtasıyla İlçe Hıfzıssıhha Kurul Kanunu kararlarıyla pek çok okulumuzda başlandı. Bu hafta itibariyle de yine köy okullarımızda arkadaşlarımız vasıtasıyla ulaştığımızda memnuniyet var. Kısmen bir okula ihtiyatlı yaklaşan velilerimiz olmakla beraber beklenti ise şu yönde. Telafisi zor olacak olan öğrenme kayıplarının bir an önce hayata geçirilecek olan yüz yüze eğitimle aşılabileceği düşünülüyor. Sendikamız, genel merkezimiz vasıtasıyla eğitime bakış raporları hazırladı. Bu raporlarda, okulları güvenli açmakla birlikte, öğretmen veli araştırması ve alanlardan toplanılan verilerde ciddi bir kayıp yaşıyoruz" dedi.

"Yüz yüze eğitimin yerini hiçbir şey tutmuyor"

Sözlerine devam eden Acar, "Yüz yüze eğitimin yerini hiçbir şey tutmuyor. Uzaktan eğitim dediğimiz yardımcı unsur olan eğitimin asla yüz yüze eğitimin yerini tutmayacağını görüyoruz, çünkü ciddi manada kayıplar var. Mart 2020'den bu yana yaklaşık olarak 11 aydır çocuklarımız düzenli olarak okullarına gidemediler. Somut örnek vermek gerekirse, 6.sınıfa giden bir çocuğumuz babasına, 'ben 11 aydır okula gidemiyorum' diyor. Anca sınavlar vasıtasıyla okullara gidiliyor. Dolayısıyla artık okullarımızı özledik. Bu duygusal bir şey değil. Ciddi manada ekran karşısında sadece televizyon seyrediyor edasıyla yapılan işin kalıcılığı noktası oluyor. Görsel zekanın katkısı var ama yeterli olmadığını düşünüyoruz. Burada biz de okulların açılmasını destekliyoruz. Her türlü hijyen önlemlerinin alındığını biliyoruz. Milli Eğitim Bakanlığımızın belirlediği bir kılavuz vasıtasıyla bütün okullarımız hijyen şartlarına, seyreltilmiş sınıf uygulamasına, temizlik ortamları hazırlanmış vasıtasıyla Bursa'daki pek çok okulumuz 'OKULUM TEMİZ' belgesi almış durumda. Dolayısıyla gerekli düzenlemelerle dezenfekte edilmelerle birlikte hazırlıklar tamam aşamasında. Okullarımızda bu manada beklentilerimiz yüksek ve hiçbir sorunla karşılaşmayacağımızı düşünüyoruz, çünkü ağustostan kasımın 18'ine kadar olan yerlerde 8. ve 12.sınıflar için kurslar vasıtasıyla eğitim yüz yüze devam ediyordu. Ciddi vakalarla karşılaşmıyorduk. Elbette etkisi olmuştur, ama en azından bu okullarda en kolay öğrenebileceği nedeniyle toplumumuza katkısı olacağını düşünüyoruz ve bir an önce öğrencilerimize ve okullarımıza kavuşmayı bekliyoruz. 15 Mart'ta başlayan köy okullarıyla,1 Mart'ta başlayacak olan ilkokul 1-2-3-4-8 ve 12. sınıflar kademeli olarak yüz yüze eğitim başlayacak. Ayrıca 9-10-11. Sınıflarda ise meslek liselerimiz spor liselerimiz ve güzel sanatlar liselerimizde ise uygulama dersleri 1 Mart'tan itibaren başlanması planlanmış. Okullarımız gerekli hazırlıkları yapmış. Yönetici arkadaşlarımız gerekli fedakârlığı gerekli plânlamaları yapmış durumda. Öğretmen arkadaşlarımız gerek yüz yüze gerek uzaktan dersler vasıtasıyla çocuklarımıza faydalı olma çalışmalarını sürdürüyorlar. Daha fazla beklemek istemiyoruz" ifadelerini kullandı.

"Kadrolu hizmetlimiz bile yok"

Bursa Eğitim İş Başkanı Yeliz Toy ise, " 1 Mart'ta ilkokul kademelerinin tamamında 8. ve 12. sınıflarda eğitim öğretime geçiyoruz. Geçen hafta itibariyle köy okullarına başlamıştık. Fakat köy okullarında yüz yüze eğitime geçildikten sonra gördük ki beklediğimiz önlemler alınmamıştı. Öncelikle yeteri kadar aşı temin edilmemişti. Eğitim emekçileri aşılanmamıştı. Akabinde okulları incelediğimiz zaman bir plânlanma olmadığını, derslik başına düşen öğrenci sayısının planlı bir şekilde hazırlanmadığını, temizlik kadrosunun arttırılmadığını, bu konuda hiçbir atama yapılmadığını ve okulların temizlik denetimlerinin nasıl olacağını bakanlık tarafından takip edilmediğini gördük. 21.yüzyılda olmamıza rağmen taşımalı sistem denilen garabetle öğrencilerimizi köy merkezine götürmeye çalışıyoruz. Taşımalı servisler özellikle bizim için büyük bir risk taşıyor. Servis sayılarının arttırılmasını bekliyoruz. Eğitim emekçisi arkadaşlarımızın okula güvenli şekilde gitmeleri konusunda bakanlığın önlem almasını bekliyoruz, çünkü bu süreçte toplu taşımalar riski daha çok arttırıyor. Bunun yanı sıra diğer kademelerde yüz yüze eğitime başlanmasıyla birlikte bulaş riski artacak. Aynı önlemleri biz diğer okullarda da bekliyorduk, ama şu ana kadar öyle bir çalışma yapılmadı. 1 Mart'ta hem tüm ilkokulların, 8. ve 12. sınıfların yüz yüze eğitime geçmesi ve liselerde yüz yüze sınavların yapılması alınan yetersiz önlemlerle halk sağlığını tehdit etmektedir. Biz öğrencilerimizin, velilerimizin ve tüm toplumun sağlığından endişeliyiz. 1 yıl geride kalırken ne bir ilave derslik yapıldı ne öğretmen ataması yapıldı ne de temizlik kadrosuna eleman alımı yapıldı. Kadrolu hizmetlimiz bile yok. Eğer öğrencilerimizin tamamının interneti ve tableti olsaydı hibrit sistemi salgın döneminde kullanılabilecek bir sistemdi. 1 Mart itibariyle ilkokullar haftada 2 gün okula giderken diğer günler okula gidemeyecekler fakat evde de canlı dersleri olmayacak. Hibrit sisteminde aslında evde yine okuldaki dersleri takip edebiliyor olmaları gerekmektedir. Öğrencilerimizin interneti ve tableti olması gerekir ki biz bu sistemi uygulayabilelim, ama böyle olmadığını biliyoruz. 1 yıldır uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerimizin internet erişimi ve tableti yoktu, yarısından fazlası eğitim sisteminin dışında kalmıştı. Haftada 2 gün okula gitseler bile ilkokul öğrencileri için söylüyorum diğer günler derslerini evden takip edemeyecekler. Yalnızca EBA TV izleyebilecekler. EBA TV ilk günden beri siyasi ve ideolojik amaçlara aracı oldu. Bunlar da bizim için yeterli değildi. Dolayısıyla hem öğrencinin interneti ve tableti karşılanmalı hem de diğer günler okula gittiklerinde tüm önlemler alınmış olmalı. Velilerimizin de onları huzur ve güven içinde okula gönderebileceği somut çalışma olmalıydı. Fakat ne yazık ki öyle olmadı" şeklinde konuştu.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.02.23 10:18 - Son Güncellenme: 2021.02.23 11:26 - Sema Üstüntaş-pasif
A