Bursa Uludağ Üniversitesi'nde ceviz hasadı! (ÖZEL HABER)

Bursa Uludağ Üniversitesi'nde ceviz hasadı! (ÖZEL HABER)

Bursa Uludağ Üniversitesi, kendi bünyesinde ceviz yetiştiriyor. Ceviz bahçelerinde Ziraat Fakültesi öğrencileri uygulama yaparak hasadı canlı tecrübe etme şansı yakalıyor.

2019.09.18 10:18 - Son Güncellenme: 2019.09.18 10:36 - Bursa Bölge
A
Bursa Uludağ Üniversitesi'nde ceviz hasadı! (ÖZEL HABER)
03:48 Bursa Uludağ Üniversitesi'nde ceviz hasadı! (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Bursa Uludağ Üniversitesi'nde ceviz hasadı! (ÖZEL HABER)

GÜLNAME PAÇA - BANU ŞEN / BURSADA BUGÜN

Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi, öğrencilerine uygulama alanı sunmak için kendi arazisinde ceviz yetiştiriyor. Bahçede birçok ceviz çeşidinin yetiştiğini söyleyen, Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ümran Ertürk, "Bahçede 6 tane ulusal, 7 tane de yabancı tür ceviz çeşidi bulunduğunu ifade etti.

Uludağ Üniversitesi bünyesindeki ceviz bahçesinin, kurulma amacının Bursa bölgesindeki adaptasyon sürecini denemek olduğunu söyleyen Ümran Öztürk, "Bulunduğumuz bahçe Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Merkezine ait Ceviz Adaptasyon parselidir. 2008 yılında TÜBİTAK'ın katkılarıyla kurulmuş bir bahçedir. Yerli çeşitlerimizin erken yapraklanması ve ilkbahar tohumlarından zarar görmesi nedeniyle, geç yapraklanan yabancı çeşitlerin Bursa bölgesindeki performanslarını denemek istedik. Bu amaçla kurduğumuz bu bahçede, özellikle yabancı çeşitlerden bazılarının, bölgeye daha iyi uyum sağladıklarını test etmiş olduk" şeklinde konuştu.

ÖĞRENCİLER UYGULAMA YAPARAK ÖĞRENİYOR

Öğrencilerin bahçelerde, uygulama dersleri kapsamında çeşitleri görmüş olduklarını dile getiren Prof. Dr. Ertürk, "Öğrenciler ağaçları buduyor ve hasadına yardım ediyor. Bu sayede işin pratiğini öğreniyorlar. Araştırma ve uygulama derslerimiz kapsamında, ceviz parsellerimizde 'Melezleme Islahı Çalışması' yapmaktayız. Şu an da birçok melez adayımız bulunuyor ve bu konuyla ilgili çalışmalarımızı hep birlikte sürdürüyoruz" ifadelerinin altını çizdi.

EN TEHLİKELİSİ İÇ KURDU

Yerli çeşitlerin hastalıklara daha hassas olduğunu vurgulayan Ertürk, "Geç yapraklanan çeşitler bu hastalıklara daha toleranslı oluyor. Bu bahçelerde özellikle ceviz hastalıkları yönünden mücadelede bulunuyoruz. Ceviz zararlılarından en önemlisi iç kurdudur. İç kurduyla mücadele etmek için Feromon Tuzağı'ndan yararlanıyoruz. Feromon tuzaklarını izleyerek ilaçlamalarımızı yapıyoruz. Ağaçların fenomenolojik safhalarını gözlemleyerek, diğer ilaçlama programlarımızı başlatıyoruz ve hasada yakın bir zamana kadar devam ediyor. Şu anda yerli çeşitlerimiz hasada gelmiş durumda" dedi.

Yapılan melezleme ıslahı çalışmalarıyla ve bahçeye eklenecek olan ceviz çeşitleriyle, ceviz piyasasında Bursa Uludağ Üniversitesinin isminin anılması hedefleniyor.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2019.09.18 10:18 - Son Güncellenme: 2019.09.18 10:36 - Şeyma Nur Sezgin
A