Bursa Uludağ'da dev karınca yuvaları görenleri hayretler içinde bırakıyor

Bursa Uludağ'da dev karınca yuvaları görenleri hayretler içinde bırakıyor

Uludağ'da karıncaların yaptığı boyu metreyi bulan yuvalar, mangal kömürü ocaklarını andırıyor. Dev yuvalar görenleri hayretler için bırakıyor.

2021.06.05 09:02 - Son Güncellenme: 2021.06.05 09:11 - Bursa Bölge
A
Bursa Uludağ'da dev karınca yuvaları görenleri hayretler içinde bırakıyor
04:01 Bursa Uludağ'da dev karınca yuvaları görenleri hayretler içinde bırakıyor

İLGİLİ VİDEO

Bursa Uludağ'da dev karınca yuvaları görenleri hayretler içinde bırakıyor

Afrika'da belgesellerden görmeye alıştığımız devasa büyüklükteki dev karınca yuvaları Uludağ'da ortaya çıktı.

Özellikle kene düşmanı olan kırmızı orman karıncalarının yaptıkları yuvalar, çam ağaçlarının diplerinde ilginç görüntüler oluşturuyor. Toprak altına yuva yapmayan bu karıncalar toprak üzerindeki araç kovuklarına yuva yapıyor. Onun üzerine de ağaç artıklarını, dalları yaparak yuvalarını gerçekleştiriyorlar.

Ormana çok faydası olan bu karıncaların hiç zararı dokunmuyor. Bu karıncalar yuvasının olduğu 30-40 dekarlık alanda kenede dahil zararlı böcekleri temizliyor

İsmini salgıladığı formik asitten alan kırmızı karınca, Anadolu'da yetişen diğer karıncalara göre daha iri ve büyük yapıya sahip.

Kırmızı orman karıncalarının ormanın gönüllü koruyucuları olduğunu ifade eden Uludağ Milli Parklar Alan Kılavuzu Hasan Ören, "Bu karıncalar orman zararlılarının baş düşmanıdırlar. her türlü tırtılı, böceği, yaprak arılarını ve bitki bitlerini yiyerek ormana fayda sağlarlar. Bir karınca kolonisinde yaklaşık 300 bir işçi karınca bulunmaktadır. Bir koloni yılda 24 kilo zararlı böceği yemektedir. Karıncalar yuvalarını kurumuş ağaç kütükleri yanında kurarlar bu karıncalar et obur canlılardır. Bunların ağızlarında formik asit vardır. Bir canlıyı yok edecekleri zaman tükürerek formik asidini salgılayarak etkisiz hale getirip yok ederler. 1 hektar alanda 15 tane yuva bulunur. Biz bu karıncaları Uludağ Çobankaya ve Sarıalan arasında çokça görmekteyiz. Toprak altında galeriler açarak kışı 1 ve 2 metre derinlikte geçirmektedirler. Bir kolonisi yılda 100 bin zararlı böceği yok ediyor. Bu karıncaların muhakkak korunması lazım" dedi.

 

 

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.06.05 09:02 - Son Güncellenme: 2021.06.05 09:11 - Gülcan Tekin
A