Bursa Terminali'nde neler oluyor? Esnaf kan ağlıyor: İşler kötü, sıfır durumdayız (ÖZEL HABER)

Bursa Terminali'nde neler oluyor? Esnaf kan ağlıyor: İşler kötü, sıfır durumdayız (ÖZEL HABER)

Dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgınının sektörlere etkileri bitmek bilmiyor. Her sektör etkilendiği gibi birçok esnaf da bu durumdan mağdur oldu. Çok sıkıntılı süreçten geçtiğini söyleyen Bursa Şehirlerarası Otobüs Terminal esnafı, "Görünen köy kılavuz istemez. Çok sıkıntılı süreçten geçiyoruz, otobüslerimiz bom boş" dedi.

2021.04.14 08:48 - Son Güncellenme: 2021.04.14 09:32 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa Terminali'nde neler oluyor? Esnaf kan ağlıyor: İşler kötü, sıfır durumdayız (ÖZEL HABER)
09:13 Bursa Terminali'nde neler oluyor? Esnaf kan ağlıyor: İşler kötü, sıfır durumdayız (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Bursa Terminali'nde neler oluyor? Esnaf kan ağlıyor: İşler kötü, sıfır durumdayız (ÖZEL HABER)

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN

Şehirler arası seyahatlere toplu ulaşım araçları haricinde izin verilmeyecek.

İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine "Kısmi Kapanma" konulu genelge gönderdi. 

Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde zorunlu haller dışında vatandaşların toplu ulaşım vasıtaları dışında şehirle rarası seyahatlerine izin verilmeyeceği aktarılan genelgede, şu ifadelere yer verildi:

"Herhangi bir zorunlu hali bulunmayan kişilerin sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerdeki şehirlerarası seyahatleri ancak toplu ulaşım araçları (uçak, otobüs, tren, gemi) kullanılmak suretiyle mümkün olacak. İşiyle ilgili illiyetini belgeleyen toplu ulaşım araçlarının görevlileri ile şehirlerarası seyahat edeceğini bilet, rezervasyon kodu ile ibraz eden kişiler sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacak. Zorunlu haller sayılacak durumlar, tedavi olduğu hastaneden taburcu olup asıl ikametine dönmek isteyen, doktor raporu ile sevk olan ve/veya daha önceden alınmış doktor randevusu/kontrolü olan, kendisi veya eşinin, vefat eden birinci derece yakınının ya da kardeşinin cenazesine katılmak için veya cenaze nakil işlemine refakat edecek olan (en fazla 8 kişi), bulunduğu şehre son 5 gün içerisinde gelmiş olmakla beraber kalacak yeri olmayıp ikamet ettikleri yerleşim yerlerine dönmek isteyen (5 gün içinde geldiğini yolculuk bileti, geldiği araç plakası, seyahatini gösteren başkaca belge, bilgi ile ibraz edenler), ÖSYM tarafından ilan edilen ve diğer merkezi sınavlara katılacaklar ve refakatçileri, askerlik hizmetini tamamlayarak yerleşim yerlerine dönmek isteyen, özel veya kamudan günlü sözleşmeye davet yazısı olan, ceza infaz kurumlarından salıverilen şeklinde belirlendi. Belirtilen bu durumların varlığı halinde toplu ulaşım araçlarıyla veya İçişleri Bakanlığına ait e-Başvuru ve ALO 199 sistemleri üzerinden ya da Valilik/Kaymakamlıklara doğrudan başvuru yoluyla Seyahat İzin Kurullarından izin almak kaydıyla özel araçlarıyla seyahat edebilecek. Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerdeki şehirlerarası seyahat kısıtlamasının etkinliğinin artırılması amacıyla şehirlerin tüm giriş ve çıkışlarında (iller arası koordinasyon sağlanmak kaydıyla) kontrol noktaları oluşturulacak. Özel araçlarla seyahat edenlerin muafiyet kapsamında olup olmadıkları muhakkak tetkik edilecek ve geçerli bir mazereti/muafiyeti bulunmayan kişilerin şehirlerarası seyahatlerine izin verilmeyecek."

Peki, pandeminin sarstığı Bursa Terminali esnafı ne durumda? Alınan tedbirlere ne diyor?

Sıkıntılı süreçten geçtiklerini söyleyen Bursalı esnaf, işlerin açılmasını dört gözle bekliyor.

"OTOBÜSLERİMİZ BOMBOŞ"

"Görünen köy kılavuz istemez. Şu an bütün otobüslerimiz bomboş. İşler çok kötü. Millet korktuğundan seyahat edemiyor" diyen esnaf "Bilet fiyatlarına eski fiyatlardan devam ediyoruz, zam yapılmadı. Arabalarımız hep dezenfekte ediliyor. Hükümetten yardım istiyoruz" şeklinde konuştu.

"KORONA HEPİMİZİ AÇ BIRAKTI"

20 yıldır esnaflık yapan Sadettin Ergenç, "Korona hepimizi aç bıraktı. Otogarda kimseler yok. Pandemi öncesi yüzde 100 yolcu vardı, şu an kimse yok. İşler düşük. Vaka sayıları arttı, ama yapacak bir şey yok. Otobüslerde her türlü önlem alınıyor" dedi.

"HİÇBİR ÖNLEM YOK"

Esnaf Zuhal Yanılmaz, "Salgın bizi maddi olarak çok kötü etkiledi. İşler durdu. İç içe, korkuyla yaşıyoruz. Hiçbir önlem yok. Belediye ilgi göstermiyor. Bu konuyla ilgili stres içindeyiz. Pandemi öncesi çok güzel işlerimiz vardı, fakat şu an kapıdan içeri giren bile yok. Bilet fiyatları tam tersi çok düştü. Geçen yıl 170 liradan sattığımız bileti, bugün 80-90 liradan satıyoruz" ifadelerini kullandı.

"İŞLER SIFIR, KÖTÜ KONUMDAYIZ"

"Ulaştırma sektörü yerle bir oldu" diyen Mahir Çınar ise, "En fazla biz etkilendik. Herkes korktuğu için bir yere gidemiyor. Genelde ya havaalanları tercih ediliyor ya da halk kendi özel arabasını kullanıyor. Bu yüzden en çok etkilenen sektör bizimki oldu. Yeme-içme sektörü yemek zorundasın, giyim sektörü giymek zorundasın. Ama bizde öyle değil. İşler sıfır, kötü konumdayız. Bizim sektörde zam yok, ucuzluk var. Yolcu yok ki zam olsun" dedi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.04.14 08:48 - Son Güncellenme: 2021.04.14 09:32 - HABER MERKEZİ
A