Bursa Teknik Üniversitesi fark yaratmaya devam ediyor! (ÖZEL HABER)

Bursa Teknik Üniversitesi fark yaratmaya devam ediyor! (ÖZEL HABER)

Bursada Bugün'e özel açıklamalarda bulunan Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, ''Bursa Teknik Üniversitesi, Cumhuriyetimizin ilk yıllarında, çok geniş ve çeşitli alanlarda eğitim ve araştırma yapma misyonu ile kurulan üniversitelerimizden ziyade daha seçici alanlara yoğunlaşmış, derinlemesine ihtisaslaşması planlanan ve AR-GE merkezli yapılanan tematik bir üniversite olarak tanımlanıyor. Tübitak-2244 Sanayi Doktora Programında Türkiye birincisi olmamız, akademisyenlerimizin ne kadar aktif olduğunun ispatıdır. AR-GE ye %18.45 bütçe ayırarak Türkiye ikincisi olmamız, araştırmaya ne kadar önem verdiğimizin somut bir delilidir. Sektörel Eğitim Programı'na (SEP) katılan öğrencilerimizin yüzde 70'i istihdam ile henüz öğrenci iken buluşuyor. Bu ise eğitim sistemimizin ne kadar çok pratik işyeri uygulamasına önem verdiğinin göstergesidir" dedi.

2021.07.14 07:47 - Son Güncellenme: 2021.07.14 08:11 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa Teknik Üniversitesi fark yaratmaya devam ediyor! (ÖZEL HABER)
08:10 Bursa Teknik Üniversitesi fark yaratmaya devam ediyor! (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Bursa Teknik Üniversitesi fark yaratmaya devam ediyor! (ÖZEL HABER)

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN

Prof. Dr. Arif Karademir, "Bursa Teknik Üniversitesinin özellikle Teknofest konusunda başlangıç noktasından paydaş üniversite ve çok aktif katılımcı olması konusuna özel vurgu yapmak lazım. Sayısız başarılar kazanan gençlerimiz, 2021 Teknofest programına çok çeşitli alanlarda projelerle 100'e yakın takımla başvuru yaptılar. Bu ise BTÜ gençlerinin ne kadar enerjik, girişken, cesur, yeniliklere açık ve çalışkan olduklarının en güzel somut örneklerinden birisidir. 2021 yılında "Uçan Araçlar Yarışı"nın Bursa da yapılıyor olması, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile T3 Vakfı başta olmak üzere, paydaş kurumların sevgili gençlerimizin yoğun katılım ve azimlerine gösterdikleri somut bir takdir ve jesttir. Bursa Teknik Üniversitesi çok genç yaşına rağmen müthiş bir enerji ve azimle yeni nesil ve aslında 4. nesil üniversite olarak kendini göstermektedir. Bu, Bursa Teknik Üniversitesi ailesi, paydaşları ve kentimizin ortak bir başarısıdır." dedi.

Bursa Teknik Üniversitesi; tematik eğitim sistemiyle fark yaratırken, çok sayıda öğrencinin istihdamına da katkı sunuyor.

''BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ'NDE MEVCUT SANAYİNİN İHTİYAÇ DUYDUĞU BÜTÜN BÖLÜMLER VAR''

Bursada Bugün'e özel açıklamalarda bulunan Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, ''BTÜ, seçici alanlara yoğunlaşmış, derinlemesine ihtisaslaşması planlanan ve AR-GE merkezli yapılanan tematik bir üniversite olarak tanımlanabilir. Temelde mühendislik alanlarında proje bazlı, eğitim, ar-ge, inovasyon ve somut girişimci olacak şekilde kurgulanan üniversitemizde, aynı zamanda çok seçici olarak sosyal bilimlerden de bölümlerimiz vardır. Bursa Teknik Üniversitesi, mesleğinde yetkin, karakteri sağlam insan kaynağı yetiştirmesi yanında, kuvvetli test-analiz laboratuvarları, son derece çalışkan, pratik, çözüm odaklı ve projematik akademisyen kadrosu ile öncelikle kentimizde istihdam sağlayan değerli sanayicilerimiz ve diğer paydaşlarımız için kuvvetli ve güvenilir bir yol arkadaşı, çözüm ortağı olmak için çalışmaktadır. Bu amaca ulaşmak için öğrencilerine klasik bilgiyi sadece transfer eden ve yükleyen eğitici bir kurumdan öte yeni bilgiler üreten ve bilgiyi ürüne, somut ekonomik değere dönüştüren yeni nesil bir bilim merkezi olmak gerekiyor. Bursa Teknik Üniversitesinde lisansüstü eğitim alan öğrencilerimiz toplam öğrenci sayısının yaklaşık %25'lik kısmını oluşturuyor. Lisans öğrenci sayımızı ve özellikle sınıf mevcutlarını yönetilemez rakamlara çıkarmadan, lisansüstü öğrenci oranımızı %50 seviyelerine çıkarmak için mücadele vermekteyiz. Çok sayıda lisansüstü öğrenci demek, sanayi/sektör merkezli ve gerçek problem çözme odaklı kurgulanmış sayısız bilimsel proje demektir. Bu şekilde yapılanan üniversite, öncelikle yeni bilgiler ve doğal olarak sayısız akademik yayın üretirken kaçınılmaz olarak ta çok değerli patentlerin ve somut ekonomik değere sahip çözüm ve ürünlerin çıktığı dinamik bir bilim merkezini ifade edecektir. Bursa Teknik Üniversitesi'nde mevcut sanayicilerimiz ve paydaşlarımızın ihtiyaç duyduğu bütün bölümler mevcuttur ve son derece kaliteli eğitim, araştırma çalışmaları yapılmaktadır. Bunun yanı sıra laboratuvarlarımızı, akademik ve idari personel kadrolarımızı durmadan kuvvetlendiriyoruz. Yapılanması devam eden genç bir üniversite olarak yeni bölümler açmaya da devam etmekteyiz. 2021-2022 döneminde örneğin Denizcilik Fakültemiz bünyesinde Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Bölümümüze ilk 40 öğrencimizi kayıt yapacağız. Aynı zamanda Havacılık ve Uzay Bölümümüzü de açtık ve kadro çalışmalarımız devam ediyor. Kısaca, Bursa Teknik Üniversitesi; denizde, karada, havada ve uzayda sesini duyuracak bir üniversite olma yolunda hızla ilerlemektedir" ifadelerini kullandı.

TEKNOFEST'E BTÜ DAMGASI

Prof. Dr. Karademir, ''Teknofest, kodlanan değil, kodlayan gençlik, teknolojiye bağımlı değil, teknolojiyi tasarlayan ve üreten bir nesil yetiştirmeye çalışan bir organizasyon. Bu açıdan Sayın Selçuk Bayraktar Beye, T3 Vakfı'na, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na ve Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum. Bu sene 4. organizasyonunu yapacak olan ve her sene çok daha kuvvetlenen Teknofest'te genç BTÜ, paydaş ve aktif katılımcı bir üniversite olarak yer almaktadır. Bilindiği gibi temel yarışmaların bir yıl İstanbul'da bir yılda başka bir ilde olmasına karar verilen Teknofest'te, sabit olarak roket ve uydu yarışları Tuz Gölü'nde ve elektrikli araç yarışları ise İzmit TÜBİTAK pistlerinde yapılıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank, 2021 yılında "Uçan Araçlar Yarışı"nın Bursa'da olmasına karar verdi. Kendilerine ve bu fikri destekleyenlere çok teşekkür ediyoruz. Bu yıldan sonra umuyorum ve inanıyorum ki artık değişmez olarak hava araçları ile ilgili yarışmalar Bursa'da yapılacak. Muhtemelen başka temalarda da yarışmalar eklenebilir. Bu karar gerçekten Bursa için bir kazançtır. 2020 yarışlarında 120 ülkeden katılım sağlanmıştı, sanıyorum 100.000 proje sunulmuştu. Yüksek teknolojinin hâkim olduğu hava araçları yarışlarının Bursa'da yapılacak olması, son derece parlak fikirlerin ve zeki gençlerin kentimize geleceği anlamına geliyor. Teknofest aynı zamanda bir iş bulma, personel bulma, ticari işbirliği oluşturma, kenti tanıtma fırsatı yani kariyerfest, businesfest ve turisimfest olarak ta görülmelidir. Bu açıdan Valilik ve Bursa Büyükşehir Belediyesi başta olmak  üzere tüm kentimizin bu programı sahiplenmesi ve desteklemesi önem arz ediyor. Bursa Teknik Üniversitesi, Teknofest'e bu yıl 100'e yakın takımla başvuru yaptı. Bu sayı; genç ve 6 bin lisans öğrencisi olan bir üniversite olmasına rağmen, BTÜ'nün ne kadar dinamik olduğunun en güzel göstergesidir" dedi.

BTÜ SEP İLE YÜZDE 70 ÖĞRENCİ İŞ HAYATINDA

Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, öğrencilerin istihdamı noktasında önemli bir misyonu yerine getiren Sektörel Eğitim Programı'yla da ilgili önemli bilgiler verdi.

Prof. Dr. Karademir, "Sektörel Eğitim Programı (SEP), gençlerin teorik, atölye ve lab eğitimlerinin ötesinde gerçek iş ortamına adapte olmaları ve tecrübe kazanmaları için tasarlanmış özgün bir programdır. Bu tip eğitim modelleri gelişmiş ülkelerde çok daha farklı tarzlarda aslında uzun yıllardır zaten uygulanmaktadır. Sağolsunlar değerli personelimizin özverili çalışmaları ve paydaşlarımızın sahiplenmeleri ile ülkemiz mevzuatı ve şartlarına uygun olarak Bursa Teknik Üniversitesi'nde SEP programını 4 yıl önce başlattık ve şu an tüm bölümlerimizde yapılmaktadır. Son sınıfa gelen öğrencilerimiz, protokol kapsamında birinci ya da ikinci dönem paydaşlarımızda tam zamanlı işyeri eğitimlerini yapıyorlar. SEP, bir anlamda serada kontrollü şartlarda büyütülmüş değerli ve nazik bir fidanın belli süre dış ortamda alıştırma sürecine tabi tutulması gibi. Akvaryumda özenle yetiştirilen nadide ve değerli bir balığın, alıştırma havuzuna alınması oradan da engin okyanusa yolcu edilmesine benzetilebilir. SEP modelimize paydaşlarımız son derece yüksek sahiplenme gösterdiler, gerçekten çok teşekkür ediyoruz. Gençlerimizde bizleri mahcup etmediler, emek verdiler ve çok güzel dönütler aldık, alıyoruz. SEP programına katılan gençlerimizin yaklaşık %70'lik büyük bir oranı işe girmektedir, henüz öğrenci iken SGK kayıtları yapılmaktadır. Bu gerçekten çok gurur verici bir durum. Bizim bölüm ve program açma konusunda "sınıfları doldurmak için değil, fabrikaları doldurmak için bölüm açarız" sloganımızla da çok uyumlu bir sonuç olduğu içinde ayrıca memnunuz" açıklamasını yaptı.

"BURSA'DAKİ ÜNİVERSİTE SAYISINI ARTIRMAMIZ GEREKİYOR" 

Prof. Dr. Arif Karademir, TÜBİTAK 2244 Sanayi Doktora programıyla ilgiliyse şunları kaydetti:

''Bursa Teknik Üniversitesi, aynı zamanda kamu-üniversite-sanayi iş birliğinin kuvvetlenmesine inanan bir üniversitedir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın gerçekten çok özgün bir şekilde tasarladığı ve sahiplendiği 'TÜBİTAK-2244 Sanayi Doktora Programı'nda BTÜ yoğun bir çalışma sergiledi. Teknoloji Transfer Ofisimiz harika programlar yaptı, akademisyenlerimiz sağolsunlar inandılar, sahiplendiler ve ekip olarak resmen paydaşlarımıza ziyaret seferberliği yaptılar. Çok sayıda firmamızla, çok faydalı toplantılar gerçekleştirdik, tanıştık, neler yapabileceklerimizi konuştuk ve takvimlemeler yaptık. Sonunda 'TÜBİTAK-2244 Sanayi Doktora Programı'nda genç Bursa Teknik Üniversitesi Türkiye birincisi oldu. Şu anda çok sayıda tez çalışması yürürken, son derece önemli projeler yapılmakta ve çok sayıda nitelikli insan kaynağımız yetişmektedir.

Ancak şunu tekrar ısrarla hatırlatmak isterim; ülkemizde ilk organize sanayi bölgesini kuran, şu anda global pazarda isim yapmış markaları ile son derece kuvvetli firmaları bulunan, ihracat rekorları kıran ve ülkemizin lokomotif kentlerinden olan Bursa'da daha çok üniversite olmalı, daha fazla akademisyen ve araştırmacı iş dünyası ile sürdürülebilir işbirlikleri kurmalıdır. Akademik dünya ile üretim dünyasının kesinlikle yakın ve dayanışma içinde çalışmaktan başka çaresi yoktur. Aksi durum atıl ve içine kapanmış üniversiteleri ve sadece fason üretim yapan, dışa bağımlı, en ufak dalgalanmalarda krizler yaşayan bir sanayi dünyasını üretecektir. Umuyorum Bursa Teknik Üniversitesinin başarılı çalışmaları, kentimize yeni üniversiteler kurulmasını hızlandıracaktır. Bildiğiniz gibi BTÜ, aynı zamanda Teknokent kuran en genç üniversitedir. Teknoloji Transfer Ofisimizin başarılı çalışmaları sonunda Teknokentine kavuşan BTÜ artık çok daha sağlam zeminde sanayicilerimizle çalışabilecektir. Bu noktada özellikle organize sanayi bölgelerimizde Teknokent şubesi ve/veya Kuluçka Merkezleri açmak istiyoruz. Son olarak hayırseverlerimizi, öğrenci bursları, sınıf/laboratuvar tefrişatları, sportif/sosyal/teknik alan inşaatları, eğitim binaları yapımı ve başka metotlarla bu genç üniversitemize destek olmaya, eğitime katkı koymaya, geleceğimiz olan gençlerimize sahip olmaya davet ediyorum. BTÜ, yapılan destekleri her şekilde kısa zamanda faydaya dönüştürecek güzide bir üniversitemizdir."

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.07.14 07:47 - Son Güncellenme: 2021.07.14 08:11 - HABER MERKEZİ
A