'Bursa sanayi kenti mi, turizm kenti mi?'

'Bursa sanayi kenti mi, turizm kenti mi?'

BTSO'da düzenlenen 'Bursa sanayi kenti mi, turizm kenti mi" panelinde iş adamları çevre kirliliği konusunda tartıştı.

2013.10.08 11:49 - Son Güncellenme: 2013.10.08 12:03 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
'Bursa sanayi kenti mi, turizm kenti mi?'


BTSO hizmet binasındaki panelde çevre kirliliği konusunda Hüseyin Durmaz'ın açıklamalarına, tekstilci işadamı Hüseyin Özdilek tepki gösterdi. Bursa'da çevre kirliliği olduğunu belirten Durmaz, "Bursa'nın çevreye verdiği önemi bir görelim. Güney Marmara'nın en yüksek kanser oranının Bursa'da olduğunu biliyor musunuz ? Heykel önünde bir gün yaşayan vatandaşın günde 2 bin sigara içmiş gibi olduğunu biliyor musunuz ? Bunu kimse bilmiyor. Aynı zamanda arıtma tesisi olmayan tekstil fabrikası sahibi arkadaşların bu konuda hassas olmalarını diliyorum. Ovadan suyu çekiyorlar. Onu Nilüfer deresine atıyorlar. Su bitince o kimyasalların hepsini o kuyulara boşaltıyorlar. Biz de daha sonra ne güzel meyvemiz var diye övünüyoruz" dedi.

"SEN MAKİNECİ OLABİLİRSİN, BİZ TEKSTİLCİYİZ"
Durmaz'ın açıklamalarını sert bir dille eleştiren Özdilek ise, "Yetkili kişilerden bilgi almadan sayın Durmaz'ın konuşmasını ben tenkit ediyorum. Çünkü şu anda teksti boyahanelerin hepsi arıtma tesisi kurmuştur ve denetim altındadır. Belediyede de bu konuda yeteri kadar bilgi vardır. Hepsine ceza yazılmaktadır. Olmayanı da siz gidin şikayet edin. Sanki bütün tekstil boyahanelerin hiçbirisi arıtma tesisi kurmadan fabrikalarının sularını dereye salıyorlar gibi bir imaj çiziyorsunuz. Sen makineci olabilirsin, ama biz de boyahaneciyiz, tekstilciyiz. O zaman konuşma. Hepsini içerme. İçerdiğin zaman yanlış oluyor. Heykel'deki gazı otomobil ve otobüs gazlarından oluşuyorsa, o her şehirde olan bir hadise" diye konuştu.

"SANAYİ OLMADAN TURİZM OLMAZ"
Dünyada parası olan ülkelerde turizm olduğunu kaydeden Özdilek, sanayi olmadan turizmin olmayacağını kaydetti. Özdilek, "Parası olmayan ülkede turist nereden gelecek? Sanayisi olan ülkede turizm vardır. Eğer uçak sanayii olmasaydı, turist nasıl 7-8 saatte Amerika'ya gelecekti? Eğer demir yolları olmasaydı, nasıl bu kadar turizm gelişecekti? Dünyada 1 trilyon dolar turizm hacmi var. Türkiye 12. sırada. Aldığımız pay ise 25 milyar dolar. Bunu da Özal'a borçluyuz. 24 Ocak 1980 kararları olmasaydı, Türk parasını koruma kanunu hala başımızın üzerinde tef gibi çalardı" ifadelerini kullandı.

"YABANCI SERMAYESİZ BİR ÜLKE GELİŞEMEZ"
Dünyada bir ülkenin gelişmesi için 3 sektör olduğunu kaydeden Özdilek, "Birincisi sanayi, ikincisi hizmet, üçüncüsü de tarım sektörüdür. Sanayi sektöründe nüfusun yüzde 40'ı çalışıyor. Hizmet sektörünün içine turizmi koyun. Turizmde hizmet sektörünün kalitesi ne kadar yükselirse gelirler de o kadar yükselir. Yabancı sermayesiz bir ülkenin kalkınması mümkün değil. Yerli sermaye de dersini çalışacak. Hizmet eşit olacak. Kalite o zaman seni tercih eder. Yoksa eşit olmadan kimse cebindeki parasını kimseyle paylaşmaz. Bu da milli sermaye sahiplerinin yabancı sermaye ile rekabet ederek, ondan daha nitelikli işler kurmasıyla olur" ifadelerini kullandı.
 

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2013.10.08 11:49 - Son Güncellenme: 2013.10.08 12:03 - HABER MERKEZİ
A