Bursa'nın Yıldırım ilçesinde 640 kahveci esnafı iflas etti! (ÖZEL HABER)

Bursa'nın Yıldırım ilçesinde 640 kahveci esnafı iflas etti! (ÖZEL HABER)

Yaklaşık bir buçuk yıl kapalı kalan kahveci esnafının yüzü bir türlü gülmek bilmiyor. Sıkıntılarını dile getiren Bursa Kahveciler ve Benzerleri Esnaf Oda Başkanı Yavuz Özkarayurt, ''16 ay boyunca kahveci esnafı iş yapmadı. Bu süreçte kapalı olan dükkanlarımızın vergisini, kirasını ödemeye devam ettik. Esnaf şimdi para kazanmayı bıraktı, kapalı olduğu sürecin tamirini yapmaya çalışıyor. İşlerimiz iyi değil. Esnaf fiyat tarifesinin altında satıyor ama yine de birliktelik sağlanamıyor'' dedi. Bir diğer esnafsa "Pandemi döneminde Bursa Yıldırım'da 640 esnaf iflas etti. 16 ay kapalı kalan esnaf birbirinden borç alıp ödeyerek devranı döndürmeye çalıştı. Bu dönemde iflas eden bir esnaf kendi canına bile kıydı" açıklamasını yaptı.

2021.09.06 08:19 - Son Güncellenme: 2021.09.06 10:06 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa'nın Yıldırım ilçesinde 640 kahveci esnafı iflas etti! (ÖZEL HABER)
05:22 Bursa'nın Yıldırım ilçesinde 640 kahveci esnafı iflas etti! (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Bursa'nın Yıldırım ilçesinde 640 kahveci esnafı iflas etti! (ÖZEL HABER)

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN

Bursada Bugün ekibi kahveci esnafının nabzını tuttu.

Pandeminin vurduğu sektörlerin başında gelen kahvecilerin çoğu iflas etti. 

Süreç içinde ne yazık ki intihar edenler de oldu...

''ESNAF ŞİMDİ PARA KAZANMAYI BIRAKTI, KAPALI OLDUĞU SÜRECİN TAMİRİNİ YAPMAYA ÇALIŞIYOR''

Bursa Kahveciler ve Benzerleri Esnaf Oda Başkanı Yavuz Özkarayurt, "16 ay boyunca kahveci esnafı iş yapmadı. Bu süreçte kapalı olan dükkanlarımızın vergisini, kirasını ödemeye devam ettik. Benim dükkan kira bedelim aylık 2 bin lira. Kapalı olduğumuz 16 ayda boyunca toplam 32 bin lira ödemede bulundum. Devlet ise toplamda 10 bin lira yardımda bulundu. Esnaf şimdi para kazanmayı bıraktı, kapalı olduğu sürecin tamirini yapmaya çalışıyor. Biriken borçları ödemeye çalışıyoruz. İşlerimiz iyi değil. Vatandaş kahveye gelmiyor, kararsız. İnşallah bu durum en kısa sürede çözülür. Odaya üye olan esnaflarımızdan biri bina ruhsatının her yıl yenilenmesinden şikayetçi. Evraklar hep aynı, değişmiyor. Aynı işlemi sürekli tekrardan yaptırmak esnaf için büyük bir çile. Bir diğer sorunumuz ise fiyat tarifeleri. Çıkarttığımız fiyat tarifeleri esnafa uymuyor. Esnaf fiyat tarifesinin altında satıyor ama yine de birliktelik sağlanamıyor. Tarifelerde en düşük; birinci sınıfta 3, ikinci sınıfta 2 ve üçüncü sınıfta 1,25 liradan satış yapılıyor. Şu an tarifenin en üst kısmında satış yapılmalı ki 16 ayın acısını çıkartabilelim.  Bu sektörde eleman bulmakta büyük sıkıntı yaşıyoruz. Bizim elemanımızı yetiştiren bir birim yok. İşe gelişi güzel bir çalışan alıyoruz. O da 3 gün anca sabrediyor. Biz Türkiye Kahveciler Federasyonu olarak aşı olmayan kişileri kahveye almayacağımıza dair bildiride bulunduk. Kahveye gelen her müşterimize de uyarı olarak söylüyoruz. İnşallah tüm vatandaşlarımız aşısını olur ve kahveye öyle gelir. Kahvelere artık yaşlı grubu gelmiyor. Gelen herkes tereddütle yaklaşıyor. İnsanlar virüs kapmaktan korkuyor. Tekrar bir kapanma yaşarsak biteriz" dedi.

''PANDEMİ DÖNEMİNDE BURSA YILDIRIM'DA 640 ESNAF İFLAS ETTİ''

Bursa'da kıraathane sahibi olan Orhan Çiçekseven, "Pandemi bizi yerden yere vurdu. Lokantalar dışarıya çay satarken, bizim dükkanlarımız kapalıydı. Eleman parası, kira her şey bizi çok zorladı. Şu an yüzde 75 kaybımız var. Bu sektörde eleman yetiştirmekte zorlanırken, pandemi sürecinde elimizde olan elemanlar da kaydı gitti. Biz, kendi yevmiyemizi zor çıkartır olduk. Fiyatlarımızda artış yapamıyoruz. Ahmet yanıma gelecek de ona çay söylemem lazım diye düşünen vatandaş dışarı çıkmıyor. Kahvede oyun kültürü de bitti. Pandemi döneminde Bursa Yıldırım'da 640 esnaf iflas etti. 16 ay kapalı kalan esnaf birbirinden borç alıp ödeyerek devranı döndürmeye çalıştı. Bu dönemde iflas eden bir esnaf kendi canına bile kıydı. Çocuklarına çikolata almak için yüzüğünü bozduran arkadaşlar var. İnsanlar evlerine parasız dönüyor. Esnaf evine girmek için akşam vakti ailesinin uyumasını bekler oldu. Buna bir çare bulmaları lazım. Çeşme, sonuna kadar kapalı olduğu için damlamıyor. Burada kadın, erkek ayrımı olmaksızın her türlü müşteriyi ağırlıyoruz" şeklinde konuştu.

''ÇAY FİYATLARI ALDI BAŞINI GİTTİ AMA BİZ ZAM YAPAMIYORUZ''

20 yılı aşkın süredir kahvede ocakçılık yapan Emir Bakkalcı, "Pandemi süreci, vatandaşların kahveye gelmesini engelledi. Biz, esnaf olarak ayağa kalkmaya çalışıyoruz. Eski işler için beklentimiz var, ama çok zor. Zaman her şeyin ilacı. Kahveye gelen müşteri sayımız her gün değişiyor. Çay fiyatları aldı başını gitti, ama biz zam yapamıyoruz. Yoksa müşteri gelmez. Şu an bir bardak çayı 1 buçuk liraya satıyoruz.  Müşteri az olunca, kazanç da az oluyor. Şimdi ayakta kaldığımıza şükrediyoruz. Bir kapanma daha olursa mahvoluruz" dedi.

''ÇAYIN 1 BUÇUK LİRA OLMASI ÇOK NORMAL''

Kahveye oturmaya gelen bir müşteri ise "Buraya can sıkıntısından dolayı geliyorum. Bu kıraathanenin temiz olduğunu bildiğim için gönül rahatlığıyla burada oturabiliyorum. Halka açık alanlara aşı zorunluluğunun gelmesi şart. Kahveler temiz olsa da buraya her gün birbirinden farklı insanlar geliyor. Kahvedeki fiyatlardan çok memnun olmasam da yapacak bir şey yok. Simit 2 buçuk lira olmuş. Çayın 1 buçuk lira olması çok normal. Sonuçta her şeye zam geliyor. Toplum olarak bilinçli davranalım ki tekrardan bir kapanma yaşamayalım. Yoksa yine evlerde kalacağız. Vatandaşlarımız temizliğine dikkat etsin, onların duyarsızlığı yüzünden kahvelerimiz kapanmasın" ifadelerini kullandı.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.09.06 08:19 - Son Güncellenme: 2021.09.06 10:06 - HABER MERKEZİ
A