Bursa'nın su kaynağı Uludağ'ın dereleri kirletiliyor! (ÖZEL HABER)

Bursa'nın su kaynağı Uludağ'ın dereleri kirletiliyor! (ÖZEL HABER)

Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) Başkanı Sedat Güler, Bursa'nın su kaynaklarının kirletilmesine tepki gösterdi. Güler, "Bursa'nın su kaynağı Uludağ'ın dereleri doğduğu yerde kirletiliyor. Su kaynaklarımız yok edilmeye devam ediliyor" dedi.

2021.04.15 09:08 - Son Güncellenme: 2021.04.15 09:18 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa'nın su kaynağı Uludağ'ın dereleri kirletiliyor! (ÖZEL HABER)
01:10 Bursa'nın su kaynağı Uludağ'ın dereleri kirletiliyor! (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Bursa'nın su kaynağı Uludağ'ın dereleri kirletiliyor! (ÖZEL HABER)

GÜLNAME PAÇA / BURSADA BUGÜN

Türkiye, kişi başına kullanılabilir su miktarı dikkate alındığında su stresi çeken bir ülke.

Beştepe'deki 1. Su Şurası Lansmanı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Suyumuzu korumakla vatanımızı korumak arasında mahiyet itibarıyla hiçbir fark yoktur" açıklamasını yapmıştı.

Durum bu kadar kritikken su denilince akla gelen ilk illerden olan, Evliya Çelebi'nin, sudan ibaret dediği Bursa'daki su kaynaklarımızın hoyratça kirletilmesi tepki çekiyor.

Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) Başkanı Sedat Güler, "Bursa'nın su kaynağı Uludağ'ın dereleri doğduğu yerde kirletiliyor. Su kaynaklarımız yok edilmeye devam ediliyor" sözleriyle zirvede yaşananlara dikkat çekti.

"ULUDAĞ GÖZÜ PARADAN BAŞKA BİR ŞEY GÖRMEYEN ŞİRKETLERE TESLİM EDİLİYOR!"

Güler, "Bursa'da hızlı göç sonucu tarımsal alanlar ve su havzaları; çarpık kentleşme, vahşi madencilik ve sanayiye kurban edildi. Artık çok kısa süren kuraklık dönemlerinde bile, Bursa susuzluk riski yaşıyor. Bursa'nın su kaynağı Uludağ ve ormanları; madencilik, enerji santralleri, su şirketleri ve turizm yaftası ile gözü paradan başka bir şey görmeyen şirketlere teslim ediliyor! Hızlı bir şekilde su kaynaklarının koruma-kullanım süreci başlamazsa, çok yakın bir dönemde Bursa kuraklığı en ağır yaşayan şehirlerden biri olacak. Su en önemli yaşam kaynağıdır ve bütün canlıların hakkıdır. Sadece insan ve şirketlerin tekelinde değildir. Kirletilemez, şişelenemez, hapsedilemez ve yok edilemez" dedi.

40 SENEDİR ÖNLEM ALAN YOK!

"40 seneden beri 1. Oteller Bölgesi'nin altyapısı yok" ifadelerini kullanan Güler, "Şu anda oteller bölgesinin altında olan Sobran Dere'nin yanındayız. Hemen üstümüzde 1. Oteller Bölgesi var. Evsel, kimyasal atıkları içme suyu olarak kullanılabilecek Uludağ'ın derelerine vererek kirletiyorlar. Bu sular buradan Kaplıkaya vadisine ve Bursa şehir merkezine iniyor. Evliya Çelebi'nin, "Velhasıl Bursa sudan ibarettir" sözü artık geçerli değil. Acilen suyu korumayla ilgili çalışmaların yapılması gerekiyor. Ancak Bursa'da 40 seneden beri bu su kirletiliyor. Sudaki köpükler suyun pisliğini zaten ortaya koyuyor" şeklinde konuştu.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.04.15 09:08 - Son Güncellenme: 2021.04.15 09:18 - HABER MERKEZİ
A