Bursa'nın saklı bahçesi: Emir Han (ÖZEL HABER)

Bursa'nın saklı bahçesi: Emir Han (ÖZEL HABER)

Bursa Ulu Cami'nin kuzeydoğu köşesinde kalan Emir Han, eski adıyla Bey Hanı olarak da biliniyor. Günümüzde ise handa, toptan kuyumcular ve dini kitap satan dükkanlar bulunuyor. Emir Han'da esnaflık yapan Selçuk Demirbağ, "Emir Han'ın diğer ismi, Saklı Bahçe'dir. Bursa'nın yerli halkı burayı pek bilmez. Burası gün ışığına çıkmış bir yer değil. Emir Han'ın daha canlanması için reklam yapılmalı. Hanlar Bölgesi'nde bir tek Emir Han restore edilmedi. Biz Kapalı Çarşı'nın kalbiyiz. En yakın zamanda Emir Han dükkanlarındaki tentelerin ve han zemininin elden geçmesi gerekiyor" dedi.

2021.08.27 08:18 - Son Güncellenme: 2021.08.27 10:01 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa'nın saklı bahçesi: Emir Han (ÖZEL HABER)
04:11 Bursa'nın Saklı Bahçesi: Emir Han (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Bursa'nın Saklı Bahçesi: Emir Han (ÖZEL HABER)

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN

Orhan Gazi Külliyesi'nin bir parçası olan Emir Han, Orhangazi tarafından 1340 yılında yaptırıldı.

Osmanlı Han mimarisinin ilk örneğini oluşturan yapı, Osmanlıların ilk bedesteni olarak da bilinmekte.

Altta 36, üstte 38 olmak üzere toplam 74 adet depo ve dükkandan oluşan, iki katlı yapının bir iç avlusu bulunuyor.

Emir Han; günümüzde ise, birçok çarşı esnafına ev sahipliği yapıyor.

''HANLAR BÖLGESİ'NDE BİR TEK EMİR HAN RESTORE EDİLMEDİ''

Esnaf Selçuk Demirbağ, ''Son kısıtlamalardan sonra işlerimizde gözle görülür bir hareketlilik var. İnşallah böyle devam eder. Emir Han'da çoğunlukta toptancılar olduğu için esnafa hitap ediyoruz. Burada perakende satışımız yok. Kapalı Çarşı'da işler hareketli ise bizde de yoğunluk oluyor. Emir Han'ın diğer ismi, saklı bahçedir. Bursa'nın yerli halkı burayı pek bilmez. Burası gün ışığına çıkmış bir yer değil. Emir Han'ın daha canlanması için reklam yapılmalı. Handa giriş tabelası var, ama bir kenarda öylece asılı duruyor. Diğer hanlara göre bu hanı bulmak daha kolay. Ulu Cami'nin direkt bahçesi deyince, Emir Han karşınıza çıkıyor. Buradaki bahçemiz ilkbaharda çok güzel oluyor. Ihlamur, manolya kokuları gelenleri mest ediyor. Emir Han esnafının yüzde 90'ı kuyumcu toptancısıdır. Hanlar Bölgesi'nde bir tek Emir Han restore edilmedi. En yakın zamanda Emir Han dükkanlarındaki tentelerin ve han zemininin elden geçmesi gerekiyor. Bu han kapalı olduğu zaman aşağıdaki bütün kuyumcuların hepsi yatar. Biz Kapalı Çarşı'nın kalbiyiz. Kapalı Çarşı esnafı, elinde olmayan malları bizden temin eder'' dedi.

 

''EMİR HAN GENEL OLARAK HEP SAKİNDİR''

İşlerin şu an normal seyrettiğini söyleyen esnaf Berkay Ceylan da, ''Dükkanlarımız açılmasaydı şu an herkesin işini bırakıp gitmesi gerekiyordu. Tekrar bir kapanma olursa hepimiz duman oluruz. Pandemi sürecine göre biraz daha artış var. Devalüasyonun söz konusu olduğunu düşünüyorum. Bir kriz var ve kimse bunun farkında değil ya da farkında, ama kimse söylemek istemiyor. Bu durgunluğun sebebini sadece Emir Han ile bağdaştıramam. Ülke ekonomisiyle doğrudan ilgili olduğunu düşünüyorum. Gurbetçiler gittikten sonra esnaf kışın ne yapacak? Ne olacağını kimse bilmiyor'' derken, diğer esnaf Nuri Kurt, ''Gurbetçilerin dönmesiyle birlikte piyasalar da sakinleşmeye başladı. Emir Han genel olarak hep sakindir. Burada çalışan esnafın pek de bir sıkıntısı yok. Han, Ulu Camii'nin hemen yanında kaldığı için çoğu kişi tarafından biliniyor'' ifadelerini kullandı.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.08.27 08:18 - Son Güncellenme: 2021.08.27 10:01 - HABER MERKEZİ
A