Bursa'nın Nilüfer ilçesindeki Tahtalı Mahallesi'nde imar sorunu var! Evlerine çivi bile çakamıyorlar... (ÖZEL HABER)

Bursa'nın Nilüfer ilçesindeki Tahtalı Mahallesi'nde imar sorunu var! Evlerine çivi bile çakamıyorlar... (ÖZEL HABER)

Bursa'nın Nilüfer ilçesine bağlı olan Tahtalı Mahallesi'nde yaşayanlar Anıtlar Kurulu'nun tescillediği evlerin yıkılmasını dört gözle bekliyor. Tahtalı Mahallesi Muhtarı Hüseyin Kahya, "Mahallemizde bir takım sorunlar var. Bu sorunların en başında, imar durumunun olmaması geliyor. Mahalledeki eski evler, Anıtlar Kurulu tarafından tescilli olduğu için vatandaş evine bir çivi bile çakamıyor. Evler yıkık, dökük vaziyette. Sokakta oynayan çocuklar için de evler büyük tehlike oluşturuyor. Direkt caddeye bakan bu sokaklarda, devamlı kazalar yaşanıyor. Sözde yolda yaya geçidi tabelası var, ama yoldaki geçit izlerinin hepsi silindi. Araç kullananlar buradan geçerken yayalara dikkat etmiyor, aksine arabasının gazına daha çok basıyor. Hızla yoldan geçen arabalar, köylünün koyunlarını da çiğnedi. Bu yola bir trafik lambası şart'' dedi.

2021.09.07 08:27 - Son Güncellenme: 2021.09.07 09:54 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa'nın Nilüfer ilçesindeki Tahtalı Mahallesi'nde imar sorunu var! Evlerine çivi bile çakamıyorlar... (ÖZEL HABER)
05:04 Bursa'nın Nilüfer ilçesindeki Tahtalı Mahallesi'nde imar sorunu var! Evlerine çivi bile çakamıyorlar... (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Bursa'nın Nilüfer ilçesindeki Tahtalı Mahallesi'nde imar sorunu var! Evlerine çivi bile çakamıyorlar... (ÖZEL HABER)

ESLEM ERSEN / BURSADA BUGÜN

Bursa'nın Nilüfer ilçesindeki Tahtalı Mahallesi'nde yıkılmayı bekleyen metruk binalar, özellikle sokakta oynayan çocuklar için büyük tehlike arz ediyor.

''MAHALLEDEKİ ESKİ EVLER ANITLAR KURULU TARAFINDAN TESCİLLİ OLDUĞU İÇİN VATANDAŞ EVİNE BİR ÇİVİ BİLE ÇAKAMIYOR''

Tahtalı Mahallesi Muhtarı Hüseyin Kahya, "Mahallemizde bir takım sorunlar var. Bu sorunların en başında, imar durumunun olmaması geliyor. Anıtlar Kurulu'nun kaldırılmasını istiyoruz. Mahalledeki eski evler Anıtlar Kurulu tarafından tescilli olduğu için vatandaş, evine bir çivi bile çakamıyor. Burada sokaklarımız çok dar ve bakımsız. Kimse ilgilenmiyor. Bir çocuk parkımız var ki ot, toprak içinde kırılmış şişe camları ve çöplerle dolu.  Eskiden mahalle meydanında bir şadırvan vardı. Şimdi onu kaldırdılar. Buraya, Tahtalı Mahallesi'nin sembolü olabilecek bir anıt dikilmesi gerekiyor. Mahallenin alt taraflarında yerleşim daha fazla. Direkt caddeye bakan bu sokaklarda, devamlı kazalar yaşanıyor. Belediyeye bu konuyla alakalı kavşak düzenlemesi için dilekçe verdim. Kimsenin ilgilendiği yok. Sözde yolda yaya geçidi tabelası var,  ama yoldaki geçit izlerinin hepsi silindi. Araç kullananlar buradan geçerken yayalara dikkat etmiyor, aksine arabasının gazına daha çok basıyor. Hızla yoldan geçen arabalar, köylünün koyunlarını da çiğnedi. Bu yola bir trafik lambası şart. Mahalleye ulaşım ise bugünlerde sıkıntılı hale gelmeye başladı. Eskiden B/33-H otobüsleri buradan direkt çarşıya gidiyordu. Şimdi çarşıya direkt giden bir otobüsümüz yok. Bize çok yakın olan Yaylacık Mahallesi'nden geçen otobüs, trafik yoğunluğundan dolayı buraya gelemiyormuş. Günün her vakti olmasa bile en azından belirli saatlerde buradan da çarşıya giden bir otobüs geçsin. Biz de mağdur olmayalım. Tahtalı Mahallesi'ne, çevre temizliği için sadece bir meydancı verdiler. Ürünlü Mahallesi buradan daha küçük olmasına rağmen orada iki tane meydancı var. Tek kişi olunca mahallenin temizliği de yetişmiyor. Tahtalı Mahallesi Osmanlı'nın ilk yerleşim yerlerindendir. Maalesef ki günümüzde bu mahallenin tarihi yapısı korunmuyor. Evler yıkık, dökük vaziyette. Sokakta oynayan çocuklar için de evler, büyük tehlike oluşturuyor. Mahallenin Bursa yolu üzerindeki girişinde, sürekli su birikintisi meydana geliyor. BUSKİ' ye gidip sorunumuzu defalarca söylememe rağmen gelen giden yok. Hepsi lafta kalıyor" dedi.

''KOCA MAHALLENİN SADECE BİR TANE TEMİZLİKÇİSİ VAR''

Mahalle sakinlerinden Ahmet Akbulut da "Yıllardır bu mahallede yaşıyorum. Tahtalı Mahallesi'nde öyle çok sıkıntılar var ki hangisini anlatayım. Koca mahallenin sadece bir tane temizlikçisi var. O da yetmiyor. Pandemi dönemindeyiz. Burada muhtarlık ve sağlık ocağı binası aynı katta, yan yana odalarda hizmet veriyor. Binanın giriş merdivenleri o kadar yüksek ki yaşlı kadınlar merdivenlerden çıkamıyor" şeklinde konuştu.

''BU TRAFİK KÖY YOLUNDA ÖLÜMCÜL KAZALARA YOL AÇIYOR''

Tahtalı Mahallesi'nde yaşayan Ömer Uslu, "Tahtalı Mahallesi'nin en büyük sorunu, yol. Sanayi bölgesi olduğu için iş giriş ve çıkışlarında trafik çok oluyor. Bu trafik köy yolunda ölümcül kazalara yol açıyor. Arabaların çok hızlı süratle geçtiği bu yola, trafik lambası şart.  Tahtalı Mahallesi'nde Anıtlar Kurulu'nun tescillemiş olduğu evlere dokunamıyoruz. Burada tarihi yapılar artık korunmuyor. Eskiden meydanda bulunan ve sonradan kaldırılan şadırvanın, yerine yeniden yapılmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

''NE BURASI, RUM KÖYÜ MÜ?''

Mahalle sakinlerinden Recep Oktay ise "Tahtalı Mahallesi, Nilüfer bölgesine bağlı bir yerleşim yeridir. Burası için Türkiye'nin Hristiyan köyü de diyebilirim. Şehirde her yer yenilenirken, biz burada bir evi yıkıp, restore edemiyoruz. Ev yapayım dedim, belediyeden 9 bin lira ceza geldi. Ne burası, Rum köyü mü? Nilüfer ilçesine bağlı olup da en geri kalmış mahalle burasıdır. Mahallenin girişinde kalan yolu söylemiyorum bile. Orada kaç tane can gitti. Trafik lambası takılmadığı sürece de böyle devam eder. Bu mahalleden çarşıya direkt giden bir ulaşım aracı yok. Okullar da açılıyor. Merkezde okuyan öğrenciler mecburen aktarmalı ulaşım kullanacaklar. Okula vaktinde yetişemeyen öğrencilerin ulaşım ücretlerinin artması, ailelerin maddiyatını da zorlayacaktır" dedi.

''BU MAHALLEDE 8 PARÇA ARSAM VAR AMA EV YAPAMIYORUM''

Tahtalı Mahallesi'ne bir türlü imarın gelmediğini söyleyen diğer vatandaş, "Sit alanı var, kaldırılmasını istiyoruz, ama onu da yapmadılar. Bu mahallede yaşayanların sıkıntıları çok. Caddeye çıkan yol berbat durumda. Trafiğin yoğun olduğu iş saatlerinde, yola çıkabilmek için yaklaşık 15 dakika arabaların geçmesini bekliyoruz. Anıtlar Kurulu ve belediye bu bölgede bir şey yapmamıza izin vermiyor. Bu mahallede 8 parça arsam var ama ev yapamıyorum. En sonunda gittim, Kayapa'dan ev aldım. Burada ahşap bir evde yaşıyorum. Her yanım sıçan dolu. Ne olacak böyle bilmiyoruz. Köylü, yakında bu mahalleden kaçmaya başlayacaktır. Çocuklar sokaklarda rahat oynayamıyor" şeklinde konuştu.

''ARTIK ÇARŞIYA KADAR DİREKT GİDEN BİR OTOBÜS İSTİYORUZ''

Bir başka vatandaş, "Zaten sıkıntılarımız var, paralarımız da azaldı. Bir de ulaşımda sorun yaşıyoruz. Artık çarşıya kadar direkt giden bir otobüs istiyoruz. Bir bu köy mü sayılmıyor? Leyleğin son yavrusu mu bu köy? Burada her şey sıkıntıda. Sağlık ocağına bir gidiyorum, merdivenlerden zor zahmet ancak çıkabiliyorum. Sağlık ocağının düzayak ve arabaların da girebileceği bir yere taşınması lazım. Tahtalı Mahallesi'ne çöpçü girmiyor. Komşunun oğlu da buraları temizlemese her yer ot, pislik içinde kalacak. Çocukların oynadığı bir top sahası vardı, onu da yıktılar. Çocuklar sokakta oynamak için her gün ağlıyor. Onlar da haklı, evde sıkılıyorlar" dedi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.09.07 08:27 - Son Güncellenme: 2021.09.07 09:54 - HABER MERKEZİ
A