Bursa'nın fay hatları nerede? -ÖZEL HABER

Bursa'nın fay hatları nerede? -ÖZEL HABER

Jeoloji Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Bursa'da fay hattının geçtiği bölgeleri santim santim inceliyor. Türkiye'nin en aktif deprem kuşağında yer alan Bursa'da yaklaşık 15 gün daha sürecek çalışmalar tamamlandığında 1/ bin ölçekli planlara bu faylar işlenecek ve yapı yasaklı alanlar ortaya çıkacak.

2013.04.17 17:35 - Son Güncellenme: 2013.04.17 17:53 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa'nın fay hatları nerede? -ÖZEL HABER

 

 

Rabia DENİZ/BURSADABUGUN.COM

Bursa, deprem riski bulunan bölgelerin yarasına merhem olması planlanan kentsel dönüşümü tartışırken, Bursa'nın alarm veren fay hatları araştırılıyor. Jeoloji Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Bursa'da fay hattının geçtiği bölgeler için kenti santim santim inceliyor. Türkiye'nin en aktif deprem kuşağında yer alan Bursa'da yaklaşık 15 gün daha sürecek çalışmalar tamamlandığında 1/ bin ölçekli planlara bu faylar işlenecek ve yapı yasaklı alanlar ortaya çıkacak.

FAY ÜZERİNDEKİ YAPILAR ORTAYA ÇIKIYOR

Bursa'da fay hattı üzerine bir çok bina yapıldığını ifade eden Er, "Siz kalkıp da fay hattı üzerine bina yaparsanız, depremle, doğal afetlerle inatlaşmak demektir. Bursa'da hala tespit edilemeyen fay hatları var. Bunun için Bursa'daki tüm fay hatlarını tespit ediyoruz. Elimizde ciddi bir çalışma örneği var.  Bununla ilgili fay hatlarının bulunduğu yerler 1/ bin ölçekli planlara işlenerek yapı yasağı getirmek getirilecek. Buna uymayan belediyeler de hukuki zeminde hesap verecek" diye konuştu.

DEPREM ANAYASASI ŞART!

1999 depreminden sonra büyük bir deprem tehlikesinin Marmara Bölgesi'ne kaydığını belirten Jeoloji Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Engin ER, 'Deprem Anayasası'nın hazırlanması gerektiğini vurguladı. Bursa'nın 1998'de yapılan 1/100 binlik planlara göre uygulama yapıldığına işaret eden Başkan Er, mevcut planlarda doğal afetler, deprem, fay hatları, su taşma, heyelan alanları göz önüne alınmadığını söyledi.

İRAN DEPREMİ ETKİLER Mİ?

İran'da meydana gelen büyük deprem paniğe neden olurken, gözler Türkiye'deki fay hatlarına çevrildi. Büyük bir depremin, bir başka coğrafyada felakete neden olabileceğine dair görüşler gündemde yer buldu. İran'da olan depremin, Türkiye'de bir depreme neden olabileceğine dair hiçbir bilimsel verinin mevcut olmadığını belirten Jeoloji Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Engin Er, Anadolu Fay Hattı'nı oluşturan levhanın bu depremle sıkışma yaşamayacağını, Türkiye'nin başlı başına bir deprem kaynağı olduğunu söyledi.
 

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2013.04.17 17:35 - Son Güncellenme: 2013.04.17 17:53 - HABER MERKEZİ
A