Bursa'nın en lezzetli helvası 3 kuşaktır burada yapılıyor (ÖZEL HABER)

Bursa'nın en lezzetli helvası 3 kuşaktır burada yapılıyor (ÖZEL HABER)

Bursa Kayhan Çarşısı'nda, Rumlardan kalan 200 yıllık bir dükkanda, Bursa'nın en lezzetli tahin helvaları satılıyor. Doğduğundan beri, babasından kalan bu mesleğin içinde olan Mehmet Helvacı "Doğduğumdan beri bu işi yapıyorum, ömrümün sonuna kadar da yapacağım" diyor.

2020.01.22 08:50 - Son Güncellenme: 2020.01.22 09:34 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa'nın en lezzetli helvası 3 kuşaktır burada yapılıyor (ÖZEL HABER)
04:19 Bursa'nın en lezzetli helvası 3 kuşaktır burada yapılıyor (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Bursa'nın en lezzetli helvası 3 kuşaktır burada yapılıyor (ÖZEL HABER)

EZGİ KAYI / BURSADA BUGÜN

1885 yılında Yugoslavya'dan Bursa Yenişehir'e göç eden Helvacı ailesi, çeşitli işlerle uğraştıktan sonra helvacılık yapmaya başladı ve üç kuşaktır bu mesleği sürdürüyor. Mehmet Helvacı babasından aldığı bayrağı çocuklarına devretmiş olsa da her gün dükkanına gelmeye devam ediyor.

89 yaşındaki, Mehmet Helvacı, "Doğduğumdan beri helvacıyım, helva çok emek isteyen bir meslek her iş gibi onu da özenerek yapmak gerek" dedi.

"MÜŞTERİLER DE NESİLDEN NESİLE BURAYI TERCİH EDİYOR"

Helvacı, "Belli başlı müşterilerimiz var, örneğin dedesi buradan helva alırmış torunu bunu öğrenmiş o da buradan alıyor, babası buranın helvasını severmiş, şimdi çocukları da bizi tercih ediyor, uzun yıllardan beri tanıdığımız, müşterimiz olan aileler var" derken, müdavimlerden Feride Nermin Nazlı, "Buranın helvası hem taze, hem lezzetli, hem de katkı maddesiz, babam rahmetli oldu, helvayı her zaman buradan alırdı, biz de onun geleneğini sürdürerek her ay en az 2 kilo helvayı buradan alıyoruz" dedi. 

"KAYHAN ÇARŞISI ARTIK ESKİSİ GİBİ DEĞİL"

Mehmet Helvacı, Kayhan Çarşısı'nın eskisi gibi olmamasından şikayetçi. "Eskiden burası çok kalabalıktı, meslek bakımından çok çeşit vardı, şimdi unutulan bir sürü meslek burada icra edilirdi, Kayhan Çarşısı bir üniversiteydi, devamlı çırak yetiştirilirdi ama artık bitti. Şimdi bu halinden memnun değilim kenarda kaldı, buraya verilen hizmet biraz daha az, iyileştirilmesini ve buraların daha hareketli olmasını istiyoruz" diyerek yetklilere, bu değere sahip çıkalım çağrısı yaptı.

TAHİN HELVASI NASIL YAPILIYOR?

Helvanın yapılışını, Mehmet Helvacı'nın oğlu olan Hasan Tahsin Helvacı'ya sorduk. "Helva için önce iyi bir tahin ve şeker gerekiyor, tabii olmazsa olmazımız çöven kökü" diyen Helvacı, "Çöven kökü şekerin beyazlaşması ve tahinle birbirine bağlanması için şart, önce şeker suda kaynatılıyor belli bir dereceye gelip eridikten sonra çırpma makinesine koyuluyor, çırpma makinasında çırpılırken çöven kökünün kaynamış suyu da içine ilave ediliyor, şeker ağda haline geldiğinde içinde tahin olan kazanın içine koyuluyor önce kürekle yoğurulan karışım, daha sonra elle yoğuruluyor ki helva lif lif olsun, herhangi bir katkı maddesi koymadan 45 dakikada hazırladığımız bu helva 1 günlük dinlenme süresinin ardından satışa sunuluyor" şeklinde konuşarak, helva yapmanın inceliklerini anlattı.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2020.01.22 08:50 - Son Güncellenme: 2020.01.22 09:34 - HABER MERKEZİ
A