Bursa'nın Çataltepe Mahallesi'nde su sıkıntısı var! (ÖZEL HABER)

Bursa'nın Çataltepe Mahallesi'nde su sıkıntısı var! (ÖZEL HABER)

Bursa'nın Kestel ilçesine bağlı, 700 yıllık geçmişi bulunan Çataltepe Mahallesi'nde yaşayanlara bir dokunan bin ah işitiyor. En büyük sıkıntının su olduğu bu mahallede, vatandaşlar tarlalarını sulamakta zorluk çekiyor. Akan dereden ise saatte 150 ton su boşa gidiyor! Bölge sakinleri, "Araziye sulama suyunun gelmemesi herkesi etkiledi. Zeytinler dalında buruştu. Şimdi araziyi sulayabilsem 2 ton yerine, 5 ton zeytin kazancım olacak. İçme suyu da, yağmur yağdığında çamur şeklinde akıyor. Mahallede imar olmayınca herkes kaçak ev yapmaya başladı. Gençlere iş sahası olmadığı için insanlar dışarıya gidiyor" diyor.

2021.09.15 08:38 - Son Güncellenme: 2021.09.15 09:23 - Bursa Bölge
A
Bursa'nın Çataltepe Mahallesi'nde su sıkıntısı var! (ÖZEL HABER)
05:09 Bursa'nın Çataltepe Mahallesi'nde su sıkıntısı var! (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Bursa'nın Çataltepe Mahallesi'nde su sıkıntısı var! (ÖZEL HABER)

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN

Geçimini tarımdan sağlayan Çataltepe Mahallesi sakinleri, yetkililerden ivedi şekilde mahalleye baraj yaptırılmasını istiyor.

''ÇATALTEPE MAHALLESİ'NDE BUGÜN ÇATIR ÇATIR İHRACAT YAPILIYOR, AMA BİR TANE BARAJ YOK''

Çataltepe Mahallesi'nde doğup büyüyen Ahmet Gökbayrak, "İmar konusunda çok sıkıntılar yaşıyoruz. Tam 2 yıldır ev yapacağım. Çocuklar büyüdü, demir 10 lira oldu. Ben hala en ufacık bir yol katedemedim. Her mahallede neredeyse 2 tane baraj var. Çataltepe Mahallesi'nde bugün çatır çatır ihracat yapılıyor, ama bir tane baraj yok. Yetkililer oy zamanında suyu getireceğiz diyorlar. Seçim bitiyor, suyun falan geldiği yok. Köylü ekmeğini söke söke alıyor, ama mağdur" şeklinde konuştu.

Mahallede çay ocağı işleten İsmail Hakkı Yılmaz, "Burası, 700 yıllık tarihi bir mahalle, ama burada hayat yok. Yıllardan beri hiçbir şey değişmedi. İşler kötü. Şu an incir zamanı olduğu için vatandaş da kıraathaneye gelemiyor. Her yere göl, baraj yapılıyor. Bir tek bizim burada yok. Çataltepe'de arazi sulamak için ihtiyacımız olan suyu karşılamakta zorluk çekiyoruz. Suyu dereden tankerlere doldurup öyle taşıyoruz. Yazık günah. Mahallenin sokak aralarıysa çok dar. İki araba yan yana geçemez" dedi.

''ZEYTİNLER DALINDA BURUŞTU''

Eskiden tütüncülük ve hayvancılıkla uğraşan Yusuf Göçmen, "Şu an Çataltepe'de tarım çok azaldı. Bağ bahçeye bakıyoruz, ama para kazanamıyoruz. Araziye sulama suyunun gelmemesi herkesi etkiledi. Zeytinler dalında buruştu. Şimdi araziyi sulayabilsem 2 ton yerine, 5 ton zeytin kazancım olacak. İçme suyu da, yağmur yağdığında çamur şeklinde akıyor. Mahallede imar olmayınca herkes kaçak ev yapmaya başladı. Gençlere iş sahası olmadığı için insanlar dışarıya gidiyor. Benim oğlum ve gelinim de yakın zamanda Urfa'ya iş için gidecekler" dedi.

''TANKERLERE DOLUM YAPTIĞIMIZ DEREDEN, SAATTE 150 TON SU BOŞA AKIYOR''

Çataltepe Mahallesi sakinlerinden Bilal Gökmen, "Tarımsal ilaçlar pahalılaşınca köylünün işi de zor olmaya başladı. Her şey maliyetli. Geçen yıl 100 bin lira olan traktör, şimdi 300 bin liraya satılıyor. Nasıl alacağız, git gide fakirleşiyoruz. Burada yaşayan insanların çoğu yevmiye kazançları sayesinde geçiniyor. En önemli geçim kaynağımız ise zeytin ve incirdir. Bütün yerleşim yerlerinde baraj var. Bir tek bizim mahallede baraj yok. Tankerlere dolum yaptığımız dereden, saatte 150 ton su boşa akıyor. Baraj olsa, bu sudan herkes faydalanır. Bu durum işlerimizi zorlaştırıyor, ama ne yapalım mecburen zoru başarmamız lazım. İçme sularımız da çok kireçli. Mahallemize bir gölet yapılması şart" ifadelerini kullandı.

''BURADA ÇOCUKLARIN OYNAYACAĞI BİR PARK YOK''

Bir diğer mahalle sakini ise "Burası çok eski bir yerleşim yeri. Köye baraj yapmaları şart. Bahçelerimiz susuz duruyor. Suyu ancak römorklarla bize getiren köylüler sayesinde kullanabiliyoruz. Burada çocukların oynayacağı bir park yok. Çocuklar oynamak için ya okul bahçesine ya da Kestel'e gidiyorlar" şeklinde konuştu.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.09.15 08:38 - Son Güncellenme: 2021.09.15 09:23 - Eslem Ersen-pasif
A