Bursa Kuyumcular Çarşısı ne durumda? (ÖZEL HABER)

Bursa Kuyumcular Çarşısı ne durumda? (ÖZEL HABER)

Bursa'nın Osmangazi ilçesine bağlı Kuyumcular Çarşısı esnafı, yapılan dizaynların vatandaşların ilgisini artırdığını söylerken, çarşıya alışveriş yapmak için gelen bir turistse ''Hepsinin verdiği fiyat birbirinden çok farklı. Esnaflar yabancı bir turist gördükleri zaman bizi yontacak tavuk gibi görüyor. Buradaki esnafın ağzı bir değil. Gördüğüm aynı kolyeyi 4 farklı esnafa sordum. Neredeyse aralarında yüzde 30'a varan fiyat farkı var'' dedi.

2021.09.28 08:47 - Son Güncellenme: 2021.09.28 15:39 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa Kuyumcular Çarşısı ne durumda? (ÖZEL HABER)
07:00 Bursa Kuyumcular Çarşısı ne durumda? (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Bursa Kuyumcular Çarşısı ne durumda? (ÖZEL HABER)

SEMA ÜSTÜNTAŞ  / BURSADA BUGÜN

Kendine has mimari yapısıyla dikkat çeken Kuyumcular Çarşısı her gün binlerce insana alışveriş için kapılarını açıyor.

Eskiden birden farklı sektörün buluştuğu çarşıda, şu an ağırlıklı olarak kuyumcular iş yapıyor.

''ESKİDEN BURADA ÇOK ÇEŞİTLİ ESNAF VARDI''

Kuyumcular Çarşısı esnafı, "İşlerimiz az, ama şöyle de bir laf vardır; padişah bir gün denetime çıkar. Bakar ki esnafta iş yok. Sonra derler ki padişahım kuyumcularda da iş yok. Padişah ise orası kolay der. Onlar birbirlerinden alır, satar, yaşamını idame ettirir demiş. Şimdi biz kuyumcular padişahın dediği gibi birbirimizden alışveriş yaparak kendimizi idare etmeye çalışıyoruz. Artık müşteriye bir şey satamıyoruz. Pandemi başladı başlayalı işlerimiz düştü. Dış ülkeden gelen çalışanlar da kendi yerlerine döndüler. İnsanlarda alım gücü olmadığı için maalesef bu durumdayız. Çarşı olarak pek bir sıkıntımız yok. Eskiden burada çok çeşitli esnaf vardı. Durum, hareketlilik daha fazlaydı. Tamamen Kuyumcular Çarşısı'na dönüşmesi bana dezavantaj gibi geliyor. Buraya yeni açılacak olan bir mağaza var. O çarşıya biraz canlılık getirecektir. Çeşitlilik olduğu için insanlar hem oraya, hem de bize gelerek sirkülasyonu artıracaktır. Altın fiyatları düşmüştü, ama faiz kararları açıklandıktan sonra yine yükselişe geçti. Türkiye'nin meşhur çarşılarından bir tanesi de Bursa'nın Kapalı Çarşısı'dır. Buraya aynı zamanda Hanlar Bölgesi olarak bilindiği için yabancı turistler de rağbet gösteriyor. Çarşıya yapılan yeni dizayn insanları buraya getiriyor. Yerli ve yabancı turistlere hizmet etmek amacıyla burada pazar günlerinde de dükkanlarımız açık oluyor. Bu da ayrı bir avantaj. Nöbetçi kuyumcu uygulaması yok, ama diğer esnaflardan gece çalışanlar oluyor. Mesela hediyelik eşya satıcıları, havlucular bunlardan birkaçıdır" ifadelerini kullandı.

''TARİHİ ÇARŞI OLMASI SEBEBİYLE BAŞKA BİR SEKTÖRÜ BURAYA KABUL EDEMİYORUZ''

Kuyumcular Çarşısı'nın son durumdan gayet memnun olan bir esnaf,  "Malum kış mevsimi yaklaşıyor, işlerimizin biraz durgunluğu var. Tek sorunumuz o. Bursa'nın tek Kapalı Çarşı'sı olması sebebiyle insanlar burayı çok ziyaret ediyor. Alışverişin genelde döndüğü yer diyebiliriz. İşimiz gereği düğüncüler bizleri daha çok tercih ediyor. Haliyle okullar kapandıktan sonra haziran ayı itibariyle eylül ayının sonuna kadar işlerimiz devam eder. Altın fiyatları son günlerde yine bir yükselişe geçti, ama ileriki günler için ne olur bilemeyiz" derken başka bir esnafsa "Okulların açılmasıyla birlikte işlerimiz durgunlaştı. Bunun yanında altın fiyatlarındaki dengesizlik müşteriyi bir hayli yoruyor. Biz elimizden geldiğince müşterilerimize indirim yapmaya çalışıyoruz. Tarihi çarşı olması sebebiyle başka bir sektörü buraya kabul edemiyoruz. Esnaf arkadaşlar da, müşteriler de memnun. Herkes gezmek için bile olsa bu çarşıya gelir. Biz özellikle çeyrek altınlarda Kuyumcular Odası'nın belirlediği tarifeye göre satış yapıyoruz. Yoksa cezai yaptırımlar söz konusu oluyor" açıklamasını yaptı.

Kuyumcular Çarşısı'na gezmeye gelen bir vatandaş da "Parayı kim buldu ki, altını kim bulsun. Buraya gezmek için geldim. En azından göz zevkimi doldurmuş oluyorum. Para bitti. Kuyumcular Çarşısı dükkanlarını tek tek gezin, sonra hangi durumda olduklarını görürsünüz. Eskiden herkes dükkanının içinde müşteri ağırlardı. Şimdi ise kapıda sinek avlıyor" şeklinde konuştu.

''İNSANLAR ARABALARINA YER ARAYARAK ZAMAN KAYBETMEK İSTEMİYOR''

Kuyumcular Çarşısı'nda dükkan işletmecisi Direnç Durmuş, "Burası tarihi bir çarşı. İstanbul bu işin merkezi olmasına rağmen birçok şehirde bu tarz çarşılarla karşılaşmak mümkün. Ulu Cami'nin yakınında ve çarşının buraya kurulmuş olması ziyaretleri artırıyor. Kapalı Çarşı'ya ticaret yapmak için gelen insanların sayısı gün geçtikçe daha da artıyor. Bursa'daki Kuyumcular Çarşısı'nın önümüzdeki yıllarda sektörel anlamda hacmini artıracağını, bununla birlikte kuyumcu sayısının da artacağını düşünüyoruz. Kapalı Çarşı'da kuyumculuk yapmayıp başka işle meşgul olan birçok esnaf işlerini kapatıyor. Burası merkezi bir lokasyon olduğu için kira fiyatları biraz yüksek. Yüksek kiralara esnaf da tutunamıyor. Her sektördeki kar marjı aynı değil. Kuyumculukta değerli bir ürün satıldığı için kar marjı da tekstile göre daha fazla olabiliyor. Büyük alışveriş merkezleri çoğalınca insanlar çarşıda durmak istemedi. Ancak burasının tarihi yapı olması ve altının geleneksel yönden tercih edilmesi gerçeğiyle bizi tercih ediyorlar. Müşterilerimizin birçoğunu hala çarşımızda ağırlıyoruz. Eskiden Kapalı Çarşı'da eşarp satan kişi sayısı daha fazlaydı. Artık sürümleri eskisi gibi olmadığı için masraflarını karşılamakta güçlük çekiyorlar. Burada 150 tane kuyumcu, aynı yerde para kazanmaya çalışıyoruz. Tabii ki herkesin ticari ahlakı ve etiği var. Bazen bir müşteri çarşıdaki bütün kuyumcuları gezip aynı ürünün fiyatını sorabiliyor. Haliyle rekabetin farkında oluyoruz. Fiyat politikasını olabildiğince doğru yönetmeye çalışıyoruz. Vitrinlerde farklı ürünler bulundurma gayretindeyiz. Bursa Kapalı Çarşı'sında yıllardır söylenen en büyük problem gelen müşterilerin otopark sorunu yaşamasıdır. Yeni yapılar olacak dendi, nasıl olacak bilmiyorum. Vatandaşlarımızın çoğu bu sebepten dolayı burayı tercih etmiyor. Park sorunu çözülebilirse hem kuyumcu sektöründe, hem de diğer sektörler için daha aktif rol oynayacaktır. Eskiden Cumhuriyet Caddesi'nin de trafiği vardı ve kapatıldı. Orada da karşılıklı dükkanlar bulunuyor. Bursa'nın merkezi olan yerler, eskisi kadar tercih edilmiyor. İnsanlar arabalarına yer arayarak zaman kaybetmek istemiyor" şeklinde konuştu.

''ESNAFLAR YABANCI BİR TURİST GÖRDÜKLERİ ZAMAN BİZİ YONTACAK TAVUK GİBİ GÖRÜYOR''

Bursa'ya İngiltere'den gezmek için gelen bir turist Kuyumcular Çarşısı'nda alışveriş yaparken başına gelenleri şu şekilde anlattı:

"Kıbrıs Türküyüm. Bursa; tarihi, çarşısı ve insanlarıyla çok güzel. Ancak haberlerde gördüğümüz kadar tepki vermekte haklıymışız. Esnaflar yabancı bir turist gördükleri zaman bizi yontacak tavuk gibi görüyor. Burada 10'a yakın esnaf gezdik. Hepsinin verdiği fiyat birbirinden çok farklı. En son tesadüfen girdiğim bir kuyumcudan 30 bin lira alışveriş yaptım. Esnaflıkta biraz daha kişisel ahlak olursa daha iyi olacaktır. İnsanların ön yargılarını yıkmaları gerekiyor. Yabancılarda döviz var, ama insanlar eşek değil. Buradaki esnafın ağzı bir değil. Gördüğüm aynı kolyeyi 4 farklı esnafa sordum. Neredeyse aralarında yüzde 30'a varan fiyat farkı var. Neden diye sorduğumda raf, vitrin parası olduğunu söylüyorlar. Bizde en küçük esnafa doğru gelmeye başladık ki boşuna enayi parası vermeyelim. Buraya gelecek olan vatandaşların doğru esnafı bulmalarını tavsiye ederim. Köşe başlarındaki küçük dükkan işletmecileri daha insaflı."

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.09.28 08:47 - Son Güncellenme: 2021.09.28 15:39 - HABER MERKEZİ
A