Bursa, koronavirüse hazır mı? (ÖZEL HABER)

Bursa, koronavirüse hazır mı? (ÖZEL HABER)

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyaya hızla yayılan koronavirüs sınırımıza kadar geldi. Koronavirüs salgını nedeniyle 16 kişinin öldüğü İran'daki Türk vatandaşlarını Türkiye'ye getiren, 132 yolcu ve 8 mürettebatlı Tahran-İstanbul seferini yapan THY uçağı, 'şüpheli vaka' nedeniyle dün Ankara Esenboğa Havalimanı'na indi. Karantina altına alınan 140 kişinin ilk yapılan testlerinde koronavirüse rastlanmadı. Kişisel önlemleri hayata geçirmeliyiz diyen Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, "Sağlık Bakanlığı Bursa'da iki hastaneyi referans hastane olarak göstermiş durumda" ifadelerini kullandı, tanı koyma sürecinin Ankara ile sınırlandırılmasını eleştirdi.

2020.02.26 09:31 - Son Güncellenme: 2020.02.26 10:33 - Bursa Bölge
A
Bursa, koronavirüse hazır mı? (ÖZEL HABER)
05:26 Bursa, koronavirüse hazır mı? (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Bursa, koronavirüse hazır mı? (ÖZEL HABER)

GÜLNAME PAÇA / BURSADA BUGÜN

Çin'de başlayan koronavirüs salgınında ölü sayısı 2 bin 717 oldu. Türkiye'nin sınır komşusu İran'da ölü sayısı 16'ya yükseldi.

İran Sağlık Bakanlığı vatandaşlara evden çıkmayın uyarısı yaptı.

İtalya'da koronavirüs nedeniyle can kaybı 11'e, virüs bulaşan kişi sayısı ise 323'e ulaştı.

Kanarya Adaları'nda bin kişilik otel salgın nedeniyle karantinaya alındı.

Avrupa'da üç ülkede daha koronavirüs tespit edildi.

Son olarak Cezayir'de ilk kez koronavirüs vakası ortaya çıktı.

Son 24 saatin özeti bu. Koronavirüs dünyanın kabusu oldu...

"Koronavirüs Aralık'ın son günlerinde duyurulmuştu. İlk zamanlar yalnızca Çin ile sınırlıydı ama bugün itibariyle olgu sayısı 80 bin civarında, ölümler de 2 bini aştı" diyen Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, "Türkiye açısından önemli olan yeni olguların Irak'ta çıkması hatta İran'da ölüm sayısının 50'nin üstüne çıktığına ilişkin de iddialar var. Bu durumda artık Türkiye'de de çok kısa bir süre içerisinde koronavirüse tanık olunması mümkün hale gelmektedir. Belki birkaç gün içinde Türkiye'deki olgulardan da söz edilmesi ihtimali var" dedi.

"KİŞİSEL ÖNLEMLERİ HAYATA GEÇİRMELİYİZ"

"Sağlık Bakanlığı ilk günden bu yana bu konuda birtakım ulusal önlemler aldı. Ama eğer virüse tanı konarsa hızla yaygınlaşması yüzünden Sağlık Bakanlığı'nın aldığı önlemler dışında, kişisel önlemleri de hayata geçirmemiz gerekir" sözlerinin altını çizen Kayıhan Pala, "Yakın yaşamaktan uzaklaşarak kişilerden daha uzak bir  yaşam tarzını tercih etmek, çok zorda kalmadıkça kalabalıklar içerisinde bulunmamak, bir yandan da çok sık bir şekilde elimizi en az 20-30 saniye sürecek şekilde sabunlu suyla yıkarsak havada asılı virüsler aracılıyla bu enfeksiyonun kişide etki etmesinin önüne geçebiliriz. Eğer herhangi bir yurttaşımız kendisinde yüksek ateş, ağır bir halsizlik gibi bir tabloda hissederse zaman geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurması ve oradan hekimler aracılığıyla bir tıbbi destek alması en önemli yaklaşımlardan birisi olacak" şeklinde konuştu.

"BURSA'DA REFERANS OLARAK İKİ HASTANE VAR"

Pala, salgına karşı eylem planının hayata geçirildiğini şöyle ifade etti: "Sağlık Bakanlığı şehrimizde iki hastaneyi referans hastane olarak göstermiş durumda. Bunlardan bir tanesi Şehir Hastanesi diğeri de kentin doğusundaki Eğitim Araştırma Hastanesi. Eğer vaka tanımlanacak olursa buralarda bu vakaların izolasyon altında tedavisinin sürdürülmesi planlanıyor. Şu ana kadar bu hastalıkla ilgili bilim kurulu içinde çok değerli akademisyenler de var. Önemli aşamaları toplumla paylaştılar ve salgına karşı nasıl bir önlem alınması gerektiği konusunda bir eylem planını hayata geçirmiş durumdalar. Ancak henüz özelikle İran ve Irak'ta hasta tanılarının ve ölümlerin dile getirilmesinin ardından Sağlık Bakanlığı Türkiye'deki alarm düzeyinin ne kadar olduğuna ilişkin bir bilgi açıklamış değil. Sanırım birkaç gün içerisinde Türkiye'de de çok yüksek öncelikli bir döneme girdiğimizin işareti verilmiş olacak" ifadelerine yer verdi.

"TANIYI KOYARAK KISA SÜREDE İZOLASYONU SAĞLAMAK BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR"

Kayıhan Pala, "Sağlık Bakanlığı açıkladığı eylem takvimi ile bir yandan kuşkulu eylem tanısı olanların yurt dışından yurt içene girmesini sınırlandırdı. Örneğin, İran ile ilgili sınır kapısını kapattı. Öte yandan da eğer kuşkulu olgular hastanelere başvurulacak olursa aciller başta olmak üzere bütün referans hastanelerin bu sürece kısa zamanda yanıt verebilecek hale gelebilmesine çaba gösteriyorlar. Bu da biraz bizim eleştireceğimiz kavramlardan bir tanesi. Tanıların doğru tanımlanmasının yalnızca Ankara ile sınırlı olması ve tıp fakültelerinin bu sürecin biraz dışında tutulması, açıkçası Türkiye çapında tanıyı en kısa sürede koyarak izolasyonu çok kısa zaman içerisinde yapabilmek önem taşıyor. Bu yüzden de eğer hastalık görülebilecek olursa Sağlık Bakanlığı da tanıları doğrulamak için tek başına Ankara yerine tek bölgesel tanı merkezlerini devreye sokmak zorunda kalacak. Çünkü bu hastalıkta doğrulanmış tanıyla birlikte o hastanın ve çevresinin izolasyonu çok büyük önem  taşıyor ki virüs kısa sürede çevresindeki insanlara da yayılım göstermesin" diyerek sözlerine son verdi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2020.02.26 09:31 - Son Güncellenme: 2020.02.26 10:33 - Şeyma Nur Sezgin
A