Bursa İYİ Parti'den tarihi satış kararına büyük tepki!

Bursa İYİ Parti'den tarihi satış kararına büyük tepki!

Bursa'da Yenişehir Belediyesi'nin Ocak ayı meclis toplantısında ada, parsel bilgilerini meclis üyelerinden gizleyerek kanunlara aykırı olarak 555 parça ve 3 bin 467 dönümden oluşan Bursa belediyeler tarihinin en büyük taşınmaz mal satış kararı aldığını dile getiren İYİ Parti Yenişehir İlçe Başkanı Ercan Özel, ilçe meydanında açıklama yaptı.

2021.02.05 21:53 - Son Güncellenme: 2021.02.05 21:54 - Bursa Bölge
A
Bursa İYİ Parti'den tarihi satış kararına büyük tepki!

Bursa'da Yenişehir Belediyesi'nin Ocak ayı meclis toplantısında 555 parçadan oluşan 3 bin 476 dönüm arazi için aldığı satış kararı tartışmaları beraberinde getirdi.

Kararın meclis toplantısında ada ve parsel bilgileri gizlenerek alındığını belriten İYİ Parti İlçe Başkanı Ercan Özel, Yenişehir Heykel Meydanı'nda açıklama yaptı.

Özel'in 'Bursa belediyeler tarihinin en büyük taşınmaz mal satışı' olarak nitelendirdiği konuyla ilgili açıklaması şöyle:

Bugün burada Yenişehir Belediyesinin kanunsuz bir şekilde Bursa Belediyeler tarihi boyunca 555 parçadan oluşan 3.476 dönümlük rekor büyüklükteki taşınmaz mal satış kararı almasını, Yenişehir halkı ve kamuoyu ile paylaşmak, bunun yanında Yenişehirli hemşerilerimizin hakkını aramak için toplanmış bulunmaktayız.

İYİ Parti'nin kuruluş felsefesinin altında yatan en büyük olgu hak arama mücadelesidir. Ülkemizin dört bir tarafında olduğu gibi Yenişehir de de İYİ Parti mensupları olarak bizler, halkımızın en büyük hak savunucuları olarak mücadelemizi sürdürüyoruz. Seçimlerden sonra geçen yaklaşık 2 yıllık süreçte belediye meclislerinde doğru gördüğümüz çalışmaları onaylıyor, eksik gördüklerimizin de doğrularını ortaya koyarak ilçemizin kalkınmasına katkı koymaya çalışıyoruz.

Sayın Belediye Başkanı'nın bugüne kadar yapmış olduğu olumlu çalışmaları her daim destekledik. Bundan sonra da kentimize katacağı güzel projelerde yanında olacağız. Eksik gördüğümüz konularda ise bilgi ve birikimlerimiz ile gerekirse yol gösterici olacağız.

Saygıdeğer Basın Mensupları ve Kıymetli Yenişehirli Hemşerilerimiz;

Ocak ayı meclis toplantısında alınan taşınmaz mal satış kararı günlerdir ilçemizin ana gündem maddesini oluşturuyor. Taşınmaz mal satış kararı ile ilgili tespit ettiğimiz olumsuzlukları çözmek ve büyümesini engellemek için bugüne kadar oldukça çaba sarf ettik. Bizim olumlu yaklaşımlarımıza aynı şekilde karşılık görememizin sonucunda bugün sizlerle bir aradayız.

5393 sayılı Belediye Kanunu'na göre Belediye meclislerinde satış kararı alınması istenen taşınmazların ada, parsel, cinsi, mevki ve yüzölçümleri gibi bilgilerinin, ya meclis öncesi parti grupları ile paylaşılmasına ya da toplantı esnasında ayrıntılı olarak meclis üyelerinin bilgisine sunulması zorunludur.

4 Ocak 2021 tarihinde Belediye Meclisinde yer alan "Taşınmaz Mal Satışının görüşülmesi" maddesinde, Yenişehir Belediye Başkanı Sayın Davut Aydın; "çiftçilerimizin talepleri doğrultusunda birkaç parça artık parsel için satış kararı almamız gerekiyor" diyerek meclis üyelerine açıklama yaptılar.

Meclis üyelerinin ada parsel bilgilerini vermeyecek misiniz? talepleri üzerine Sayın Belediye Başkanı; "düzenleme yapıyorlar imar işlerinden daha sonra alabilirsiniz" dediler ve kanunlara aykırı bir şekilde oyladılar.

Ayrıca Belediye Çalışma Yönetmeliğinin 21. Maddesinde yer alan "İmar ve bütçeye ilişkin konular hakkında meclis tarafından karar alınmadan önce ilgili komisyonlarda görüşülmesi zorunludur." İfadesine rağmen Belediye Başkanı tarafından ilgili komisyona havale edilmeden direk oylamaya sunuldu.

Satışa onay veren meclis üyelerimiz ise Belediye Başkanının yanlış yönlendirmesi ile çiftçilerin lehine olacak birkaç parça artık parsel için satış kararına onay verdiklerini düşünerek olumlu oy kullandılar. Taşınmaz mal satış kararı böylelikle kanun ve yönetmeliklere aykırı bir şekilde oy birliği ile alınmış oldu.

Meclisin ardından meclis üyelerimizle yaptığımız değerlendirme toplantısında taşınmaz mal satışının görüşülmesi maddesinin Belediye kanunlarına aykırı olarak alındığını tespit ettik. Hemen akabinde Büyükşehir Belediyesindeki konunun uzmanı yetkililerle, hukukçularımızla, Sayıştay denetçileri ile istişarelerde bulunduk. Yaptığımız görüşmelerde herkesin içinde bir kuşku oluştu. Çünkü kanunlar ortada iken ve bu Belediye Başkanı ve kurmayları tarafından biliniyorken böyle bir hukuksuzluk normal değildi.

Yenişehir Belediyesi Yazı İşleri Müdürlüğünden resmi dilekçe ile meclis toplantısında satış kararı alınan taşınmaz malların ada, parsel, yüzölçümü, cinsi ve mevki bilgilerinin yanında meclis toplantısı konuşma zabıtlarını istedik.

Taşınmaz mal satış kararı alınan yerler bizlere verildiğinde ise gerçek ortaya çıktı. Meclis üyelerine artık parsel denilerek tam olarak 3.476 dönümlük, asıl sahibinin Yenişehir halkının olduğu birbirinden değerli arazilerimizin oldu bittiye getirilerek satış kararı alındığını gördük.

Bu büyük yanlışı durdurmak için meclis kararlarının ilçelerde onay makamı olan Yenişehir Kaymakamlığına itiraz dilekçesi verdik. Artık parsel denilerek meclis üyelerinin yanıltıldığını, kanunlara göre ada, parsel, cinsi, mevki ve yüzölçümleri gibi bilgilerin paylaşılması gerektiğini bildirdik. Bu bilgilerin meclis üyelerinden saklanılarak kanunlara aykırı bir şekilde alınan taşınmaz mal satışı ile ilgili Belediye Başkanı ve encümene yetki verilmesi kararının, Yenişehir Kaymakamlık makamınca kanun ve yönetmelikte belirtilen usullere uygun şekilde meclis kararı alınması amacıyla belediye meclisine iade edilmesini talep ettik.

İtirazımıza cevap olarak Kaymakamlık makamına, Yenişehir Belediyesi tarafından gönderilen cevap yazısında; "Ocak ayında yapılan meclis toplantısında içinde ada, parsel, cinsi, mevki ve yüzölçümleri gibi bilgileri olan taşınmazları meclis üyelerimizle görüşerek oy birliği ile ortak karar aldık diyerek Belediye Başkanı Sayın Davut Aydın'ın mülki amiri yanıltıcı açıklama yaptığına şahit olduk.

Kaymakamlık makamının onayının ardından meclis gruplarına gönderilen Ocak ayı belediye meclis kararlarında ise belediye meclis toplantısında görüşülmediği bir tek ada parsel dahi verilmediği halde, 57 mahallede, 555 parça ve 3.476 dönümden oluşan taşınmaz mal için satış kararı alındığını gördük. Meclis'te görüşülmediği halde görüşülmüş gibi hazırlanan meclis kararı kanunlara aykırı olmasının yanında büyük bir suç 'tur. Bu yapılan usulsüzlükler Yenişehir halkının aklına ister istemez 1980 li yıllarda Yenişehir Yağlı Tohumlarda yaşanan büyük yolsuzluğu ve akabinde birilerinin soy isimlerini değiştirmesini getirdi. Bugün bizim yaşadığımız Yenişehir'de bunlara müsaade etmemizi kimse bizden beklemesin. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Bunu herkesin bilmesi ve uygulaması gerekir. Kanunlarını tanımamakla, onları yok saymakla bir yere varılamayacağını herkesin bilmesini istiyoruz. Bu büyük usulsüzlükleri gördüğümüz halde bunlara göz yummak ve rıza göstermek bizim için Yenişehir'e ve halkımıza yapılacak en büyük ihanettir. Kimse ama kimse biz İYİ Partililerden yapılan kanunsuzluklara göz yummasını istemesin.

Değerli Yenişehirli hemşehrilerim, kıymetli basın mensuplarımız;; Büyükşehir Kanunu'nda yapılan değişiklik gereği köy tüzel kişiliklerine ait tarla, arsa, kahvehane ve binalar, 13 Haziran 2014 tarihinde Yenişehir Belediyesinde yapılan devir töreninde, 1.152 adet tapu Yenişehir Belediyesine, 120 adet Tapu'da BUSKİ'ye devredildi.

Şuan ki Yenişehir Meclis üyesi, dönemin Ak Partili Belediye Başkanı Süleyman Çelik, 5 Ocak 2018 tarihinde yapılan belediye meclis toplantısına, 19 parça ve sadece 30 dönümden oluşan taşınmaz mal satışı talebini meclis üyelerine sundu. Kanunlara uygun olarak satılacak taşınmazların ada parsel bilgilerinin meclis üyeleri ile paylaşıldığı toplantıda, yönetmeliklere uygun olarak plan-bütçe komisyonuna havale edildi.

9 Ocak 2018 Salı günü yapılan plan-bütçe komisyonu toplantısında ise Ak parti grubunu temsilen Zekai Dündar ve İbrahim Buran'ın KABUL, MHP Grubunu temsilen Nurettin Aydın'ın RED oyu ile oy çokluğuyla 19 parça yerin satışına karar verildi.

3 yıl önce, sadece 30 dönüm taşınmaz mal satışını reddederek, bir manada dönemin belediye başkanına; "Yenişehir halkının sahibi olduğu taşınmazları satamazsın" diyen MHP grubu, bugün ne oldu da tam olarak 3.476 dönüm taşınmaz malın satış kararını, meclis üyeleri ve halktan gizleyerek aldı.

Hadi gelin! Yenişehir Belediye Başkanı Sayın Davut Aydın'a cevaplaması için hep birlikte birkaç basit soru soralım.

1. Gelen baskılar üzerine yaptığın açıklamada Yenişehir'in bir karış toprağını satmayacağım dedin.  Peki o zaman, satmayacağın 3.476 dönüm taşınmazın, satış kararını niye aldın?   

2. Hani sen şeffaf bir yöneticilik anlayışı sergiliyordun! Peki o zaman, satış kararı aldığın 555 parça araziyi, meclis toplantısında meclis üyelerinden neden sakladın?   

3. Meclis Toplantısında görüşülmeyen, meclis konuşma zabıtlarında ve görüntülerde olmayan ada parsel bilgilerini, nasıl oluyor da Kaymakamlık makamına giden resmi meclis kararlarına ekledin? 

4. Geçtiğimiz yıllarda Belediye web sitesinde yer alan ve Yenişehir halkının takip ettiği meclis gündemi ve kararlarını, sen göreve geldikten sonra web sitesinden niye kaldırdın?  

5. Bursa'nın 16 ilçesinde meclis toplantı konuşma zabıtları meclis gruplarına dağıtılıp, meclis toplantılarının ilk maddesinde geçen toplantı zabıtları oylanırken, neden sadece Yenişehir Belediyesinde konuşma zabıtları meclisten saklanarak, oylanmıyor? 

Yenişehir halkı olarak kendisinden bu sorularımızın cevabını bekliyoruz. Hatta kendisine buradan çağrımdır. Lütfen istediğin TV kanalında istediğin moderatörle canlı yayın programı yapalım. Bunları herkesin önünde konuşalım.

Kıymetli Yenişehirli hemşehrilerim; Satış kararı alınan 3.476 dönümlük alan Yenişehir merkezinin %6,5'i ediyor. Geçen gün Bursa'da ranta ve betona kurban gitmesin, imara açılmasın diye 6 il başkanımızın açıklamalar yaptığı Yunuseli arazisinden ise 4,5 kat daha büyük bir alanı oluşturuyor. Olayın ciddiyetini ve önemini anlamak için bilgi sahibi olmak gerekiyor. İşte bizler şuan sizleri bilgilendiriyoruz.

Yenişehir Belediye Başkanı Sayın Davut Aydın'a satış kararı aldığı bazı yerleri hatırlatmama lütfen müsaade edin.

Sayın Davut Aydın; Biz Yenişehirliler için İncirli önemlidir. Senin satış kararı aldığın Sarıkız İncirli için hayat kaynağıdır. Biz Yenişehirliler Sana Sarıkız'ı sattırmayız.

Sayın Davut Aydın; Bizim için Söylemiş değerlidir. Senin satış kararı aldığın Söylemiş Futbol sahasında benim gibi yüzlerce Yenişehirlinin gençlik hatıraları var. Sana Söylemiş futbol sahasını sattırmayız.

Sayın Davut Aydın; Bizim için güzel doğası ve candan halkı ile Günece kıymetlidir. Senin satış kararı aldığın Cennet Kanyonu parkuru ilçemize yılda binlerce yerli turist çekiyor. Cennet Kanyonunu sana sattırmayız.

Sayın Davut Aydın; Biz Yenişehir halkı için Aydoğdu can'dır. Senin satış kararı aldığın Aydoğdu Mesire Alanı ve Futbol sahası bizim olmazsa olmazımızdır. Sana Aydoğdu mesire alanını ve futbol sahasını sattırmayız.

Sayın Davut Aydın;

Hangi akla hizmet ile Karaamca'da, tarihi Mihaliç Kuyusu için satış kararı alıyorsun?

Hangi akla hizmet ile Yarhisar şelalesinin etrafı için satış kararı alıyorsun?

Hangi akla hizmet ile Mahmudiye'de mezarlık olarak kullanılan arazi için satış kararı alıyorsun?

Peki ya Kirazlıyayla! Bir yıldan bu yana orada gözyaşları dinmeyen analarımıza inat yaparmış gibi resmi evrakta Kirazlıyayla'da satış karar aldığın arazinin karşısına MEYRA diye niye yazıyorsun? Satmayacaksan eğer niye satış kararı alıyorsun?

Saygıdeğer Basın Mensupları ve Kıymetli Yenişehirli Hemşerilerimiz;

Kanun, yasa ve genelgeler ortada olmasına rağmen güç zehirlenmesinin yanında "ben yaptım oldu, kimseye hesap vermem" anlayışının, ilçemize bir fayda sağlamayacağı, ortak akıl ile hareket etmenin ne kadar önemli olduğu ortadadır. Sonra işte böyle birileri ortaya çıkar ve senin maskeni düşürür. Yenişehir halkının hakkını savunduğumuz, gerçekleri araştırdığımız, doğruları kanıtları ve resmi belgeleri ile ortaya koyduğumuz halde, bizleri iftira atmakla suçlayan dün yaptığı basın açıklamasında, belgeleri ile kanıtları ortaya sunduğumuz halde bırakın belediye başkanını, medeni bir insana yakışmayan sözler ve hakaretler de bulunan Yenişehir Belediye Başkanı Sayın Davut Aydın vicdanlı insanların gözünde bu saatten sonra büyük bir güven kaybı yaşamıştır.

Herkes şunu çok iyi bilsin ki! Yenişehir Belediyesi'nin Bursa Belediyeler tarihinin rekoru olan 3.476 dönüm taşınmaz mal satış kararında kanunsuzluğa alet olan herkes hukuk önünde yargılanacağı gibi Türkiye Cumhuriyeti Mahkemelerine ve Yenişehir halkına da hesap verecektir.

Yenişehir halkı adına İYİ Parti Yenişehir İlçe Başkanlığı olarak bizler, idare mahkemesinde dava açıp kanunlara aykırı bir şekilde alınan 3.476 dönümlük taşınmaz mal satış kararı için bir hukuk mücadelesi başlatacağız.

Yüce Türk Adaleti nezdinde idare mahkemesince bu kanunsuzluğun önüne geçileceğine ve adaletin yerini bulacağına olan güvencimiz tam'dır. Yenişehir Belediye Meclisince usulsüzce alınan satış kararını iptal ettireceğimizden emin olabilirsiniz.   

Yenişehirli hemşehrilerimizin hakkını koruyacağımıza dair hepinizin önünde sizlere tekrar söz veriyorum."

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.02.05 21:53 - Son Güncellenme: 2021.02.05 21:54 - Eslem Ersen-pasif
A