Bursa İncirli Caddesi esnafının tramvay sorunu! (ÖZEL HABER)

Bursa İncirli Caddesi esnafının tramvay sorunu! (ÖZEL HABER)

Bursa'nın Yıldırım ilçesine bağlı olan İncirli Caddesi, eski hareketli günlerini özlüyor. Bu caddedeki en büyük sorunun tramvay hattı olduğunu söyleyen esnaf Oğuz Güler, ''Tramvay; trafiği, araç giriş ve çıkışlarını etkilediği gibi yine birçok kazaya da sebep oluyor. Vatandaş, bu caddede rahat yürüyemiyor. Geçtiğimiz günlerde yaşlı bir kadın ezildi. Bu caddenin eski günlerine dönmesi için tramvayın kalkması şart. İncirli Caddesi'nin bir diğer problemi de madde bağımlısı olan ve madde kullanan kişi sayısının çok olması. Caddeye bekçiler tahsis edilmiş, ama ben burada gezen bir bekçi göremiyorum. Ben erkek olduğum için kendimi koruyabiliyorum, ama şu caddede akşam saat 8'den sonra bir kadın olarak tek başına gezemezsin' dedi.

2021.09.01 07:40 - Son Güncellenme: 2021.09.01 09:52 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa İncirli Caddesi esnafının tramvay sorunu! (ÖZEL HABER)
06:00 Bursa İncirli Caddesi esnafının tramvay sorunu! (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Bursa İncirli Caddesi esnafının tramvay sorunu! (ÖZEL HABER)

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN

Bursa'daki İncirli Caddesi'nde bulunan dükkanlar, birbirinden farklı sektörlere ev sahipliği yapıyor.

Günümüzde ise nakliyat sıkıntıları ve müşteri azlığından dolayı birçok dükkan boş duruyor.



''VATANDAŞ, BU CADDEDE RAHAT YÜRÜYEMİYOR''

Esnaf Oğuz Güler, "Yaklaşık 3 yıldır İncirli Caddesi'nde esnaflık yapıyorum. İşlerimiz, pandemiden önce daha güzeldi. Bu caddedeki en büyük sorun, tramvayın cadde üzerinden geçiyor olması. Tramvay; trafiği, araç giriş ve çıkışlarını etkilediği gibi yine birçok kazaya da sebep oluyor. Vatandaş, bu caddede rahat yürüyemiyor. Geçtiğimiz günlerde yaşlı bir kadın ezildi. Pandemi başlarında bir süreliğine tramvay kapatıldığında herkes çok rahatlamıştı. O dönemde, esnafın işleri bile hızlandı. Normal bir zamanda ise mahalle sakinleri buradaki esnaftan alışveriş yapmaz. Genelde tramvaya 1 buçuk lira verip, çarşıya çıkmayı ve gezmeyi tercih eder. İncirli Caddesi'nin bir diğer problemi de madde bağımlısı olan ve madde kullanan kişi sayısının çok olması. Ben erkek olduğum için kendimi koruyabiliyorum, ama şu caddede akşam saat 8'den sonra bir kadın olarak tek başına gezemezsin. Para istiyorlar, rahatsız ediyorlar ve taciz olayları yaşanıyor. Caddeye bekçiler tahsis edilmiş, ama ben burada gezen bir bekçi göremiyorum. Bekçiler, polisler bu civara daha dikkat etse, suç oranları da azalmış olur. Bu caddenin eski günlerine dönmesi için tramvayın kalkması şart. İncirli Caddesi'nde, dükkanların önündeki kaldırımlar da kötü durumda. Dilekçe yazdık, ama kimse geri dönüş sağlamadı'' ifadelerine yer verdi.



''İNCİRLİ CADDESİ'NİN KENTSEL DÖNÜŞÜME GİRMESİ LAZIM''

20 yıldır bu caddede esnaflık yapan Şenol Karadağ, "Eskiden burası çok mütevazi bir caddeydi. Şimdi mümkün değil o hallerini bulamayız. İncirli Caddesi'nden geçen tramvayın her ne kadar faydası olsa da sıkıntısı da oluyor. Cadde üzerindeki apartmanların alt yapısı, tramvayın yapım aşamasında çok zarar gördü. Bunlar gözle görülmüyor. Buraya alışveriş yapmaya gelen bir insan aracıyla geldiğinde rahat edemiyor. Dar bir cadde olduğu için, sıkıntıları da çok büyük. Eskiden akşam saatlerinde arabasıyla geçerken alışveriş yapan müşterilerimiz olurdu. Şimdi o araçların durmaya yerleri yok ki, bizden alışveriş yapsınlar. Okulların kapalı olması, iş alanların dar olması bizi de etkiledi. Kırtasiye ürünlerinden yeterli kazanç sağlayamayınca biz de tabak, çanak satmaya başladık. Burası eskiden memurların oturduğu bir kesimdi. Caddede, ailesiyle birlikte yürüyen insanlarımız olurdu. Şu an akşam saat 8'den sonra burada yürüyen bir kişi bile göremezsiniz. Daha sonrasında hepsi zamanla taşındı. Nedenini bilenler bilir, anlatmaya gerek yok. Görünen köy kılavuz istemez. İncirli Caddesi'nin kentsel dönüşüme girmesi lazım. Şu an kentsel dönüşümün yapılmamasının tek sebebi, şehrin merkezinde olması olabilir. İleri tarihlerde bu yenilenmenin olmasını bekliyoruz'' ifadelerini kullandı.



''İNCİRLİ CADDESİ'NDEKİ TRAMVAY TAM BİR İLLET''

İncirli Caddesi'nin eskiden daha güzel olduğunu söyleyen Esnaf Ersin Çevik, "Meydancık Mahallesi'nin ilerisinde roman mahallesi vardı. Bu mahallenin dağıtılması, kaliteyi de bozdu. Buradaki insanların huzuru, rahatı kaçtı. Huzur ve rahat kaçınca da insanların hepsi gitti. Burada yine onlara bağlı olarak, civarda madde kullanımı çok oluyor. Roman kişilere, yeni bir yer bulunması lazım, ancak uyum sağlarlarsa refaha kavuşuruz. Onlar gelmeden önce mahalle daha huzurluydu. Maalesef, gerçek bu. Bir geldiklerinde kalabalık geliyorlar. Çalma, çırpma olayı da oluyor. Haliyle gelen müşterimiz de bu durumdan rahatsız. İncirli Caddesi'ndeki tramvay tam bir illet. Esnaflar olarak, tramvaydan hiç memnun değiliz. Sabah, akşam süren korna gürültüsüne bir de tramvay eklendi, mahvolduk. Arabayla gelen müşterilerimizi cadde üzerinde tramvaydan dolayı bekletemiyoruz. Mal indirme ve taşımada da hep sorun oluyor. İşlerimiz fena değil, ama tramvay kalkarsa daha iyi olacaktır'' dedi.



''TRAMVAY HATTI İNCİRLİ CADDESİ'NE KURULDUĞUNDAN BERİ, BURADA EN AZ 150 TANE BOŞ DÜKKAN OLDU''

İncirli Caddesi mahalle sakinlerinden Günay Tuzcu ise "İncirli Caddesi; başladığı Meydancık Mahallesi'nden Davutkadı'ya kadar 2 bin metre uzunluğunda bir caddedir. Tramvay hattı İncirli Caddesi'ne kurulduğundan beri, burada en az 150 tane boş dükkan oldu. Tramvay hattından kaynaklı, araçların park yerinin olmaması bütün esnafı bitirdi. Hiçbir esnaf kalıcı olamıyor. Adam, malını indiremiyor. İncirli Caddesi, esnaf olarak en güzel konuma sahip ama, bu caddede çok kozmopolit insanlar yaşıyor. Bu cadde tramvay hattı kurulduğundan bu yana bitmiş durumda'' diye konuştu.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.09.01 07:40 - Son Güncellenme: 2021.09.01 09:52 - HABER MERKEZİ
A