Bursa için korkutan deprem açıklaması: Büyük felaket tekrarlanacak! (ÖZEL HABER)

Bursa için korkutan deprem açıklaması: Büyük felaket tekrarlanacak! (ÖZEL HABER)

Son olarak Balıkesir'de gece yarısı art arda depremler meydana gelmiş sarsıntılar Bursa'da şiddetli olarak hissedilmişti. Bursalıları bir hayli korkutan bu depremler vatandaşlar arasında paniğe yol açtı. Jeofizik Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Murat Arabacı, "Yalnızca 16 yıl sonra büyük felaket olarak adlandırılan deprem tekrarlanacak" dedi.

2019.12.12 10:08 - Son Güncellenme: 2019.12.12 11:01 - Bursa Bölge
A
Bursa için korkutan deprem açıklaması: Büyük felaket tekrarlanacak! (ÖZEL HABER)
05:09 Bursa için korkutan deprem açıklaması: Büyük felaket tekrarlanacak! (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Bursa için korkutan deprem açıklaması: Büyük felaket tekrarlanacak! (ÖZEL HABER)

EZGİ KAYI - GÜLNAME PAÇA / BURSADA BUGÜN

Jeofizik Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Murat Arabacı korkutan depremlerle ilgili dikkat çeken açıklamalar yaptı.

BURSA DOKUZ TANE FAY HATTINA SAHİP

Arabacı, depremi hisseden tüm vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ilettikten sonra; "Balıkesir'de bir deprem oldu, daha öncesinde Bursa merkezde de olmuştu, insanlarımız binalarına güvenmediği için panik oluyor ve dışarı çıkıyorlar. Balıkesir fayı ve Bursa fayının herhangi bir alakası yok, burada meydana gelen deprem Bursa'yı etkileyecek ya da beklenen büyük Bursa depreminin habercisi olacak bir deprem değil" dedi.

Balıkesir fayının Bursa ile ilgisi yok derken Bursa'nın tehlikesiz olduğunu söylemek yanlış olur şeklinde konuşan Arabacı; "Bursa tabii ki sıkıntılı. Deprem üretebilecek dokuz tane fay hattımız var, bu fay hatları 7.1 ile 6.7 arasında deprem üretecek, biz Bursa olarak bu depremlere maalesef hazır değiliz. 1855 yılında büyük felaket olarak adlandırılan büyük Bursa depremini yaşadık, çok büyük kayıplar meydana geldi" ifadelerini kullandı.

"BÜYÜK FELAKET TEKRARLANACAK"

Depremin yasasıdır; bir yerde olan deprem periyodunu tamamladığında aynı büyüklükte ve aynı yerde yeniden meydana gelir diyen Murat Arbacı; "Bursa için 180-230 yıl arasında bir aralık var eğer 180 olarak kabul edersek yalnızca 16 yıl sonra büyük felaket olarak adlandırılan deprem tekrarlanacak. Eğer şimdiden önlem almaya başlarsak 16 yıl depreme hazırlanmak için yeterli bir süre.  TÜBİTAK projesiyle Bursa'nın zemin özellikleri, fayların ne büyüklükte deprem üreteceği ve ürettiğinde Bursa'nın hangi bölgesinin nasıl etkileneceği şu an belirlenmiş durumda, bizim isteğimiz bu alt yapı bilgilerinin üst yapılar kurulurken temel alınması ve ona göre şehirciliğin geliştirilmesi" dedi.

"YÖNETMELİKLER ÇELİŞİYOR"

1 ocak 2019 yılında AFAD'ın yetkisi olmadığı halde deprem bölgeleri haritası ve deprem yönetmeliği çıkardığını ifade eden Arabacı, "Aslında bunun yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda. Üç ay sonra da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan zemin etüt formatı çıktı ve ortaya çıkan iki çalışma birbiriyle çok çelişiyor. AFAD tarafından hazırlanan bir haritada şöyle bir yanlış var; zeminin 30 metre altını kaya kabul ediyor, baktığınızda BUTTİM'in bulunduğu bölge 780 metre zayıf zemin kalınlığına sahip yani bu haritalar gerçekle bağdaşmıyor. Bu yanlışları gerekli yerlere ilettik, ilk formatta görüşlerimiz alınmadı ancak revizyon aşamasında umarım bizim görüşlerimiz alınır" diye konuştu.

Böyle konuların siyaseti olmadığını belirten Jeofizik Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Murat Arabacı "Depremin siyaseti olmaz, deprem geldiğinde ne taraftan, hangi partidensiniz dinlemez, bu konularla ilgili siyaseti bırakıp ülke için bu doğal afette ne kadar hayat kurtarırız bunu düşünmeliyiz" dedi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2019.12.12 10:08 - Son Güncellenme: 2019.12.12 11:01 - Sema Üstüntaş-pasif
A