Bursa Emek Gençliği: 23 Nisan MESEM'liye sömürü, patronlara bayram

Bursa Emek Gençliği: 23 Nisan MESEM'liye sömürü, patronlara bayram

Bursa'da Emek Gençliği üyeleri, çocuk işçiliğe ve geleceksizliğe hayır demek için Kent Meydanı'nda basın açıklaması yaptı.

2024.04.23 23:20 - Son Güncellenme: 2024.04.23 23:20 - Bursa Bölge - BÜLTEN
A
Bursa Emek Gençliği: 23 Nisan MESEM'liye sömürü, patronlara bayram

Kent Meydanı'nda yapılan açıklmada, "23 Nisan resmi tatil olmasına rağmen MESEM'liler başta olmak üzere on binlerce çocuk atölyelerde tezgahlarının başında çalışıyor" denildi.

Emek Gençliği adına yapılan açıklamayı Berkay Avcı okudu.

ÇOCUKLAR ÖLÜYOR SERMAYE BÜYÜYOR!

Türkiye'de iktidar ve sermayenin kar hırsı ve sömürü politikası; MESEM, ÇEDES gibi projelerle gençliğin ve geleceğin kâbusu olmuştur diyen Avcı, "Güvencesiz yaşam, gelecek kaygısı, aile bütçesinin yetersizliği; gençleri çocuk yaşta MESEM ve sanayi kapısına itmektedir. İktidarın sermayedarlara peşkeş çektiği yalnızca ucuz işçi gücü değil, aynı zamanda ülkenin geleceğidir. Çocuk işçilik yaşı 5'e düştü, AKP'li yıllarda en az 925 çocuk işçi hayatını kaybetti. Yalnızca bu yıl, MESEM'lerde sermayeye peşkeş çekilirken ölen çocuk sayısı 10'u geçti. Ölümlerin ardından başlatılan denetimler sonucunda 8 bin 406 işletmenin iş sağlığı ve güvenliğine uygun olmadığı açıklaması yapıldı. Açıklama göstermektedir ki çocuk işçiliği anayasaya aykırı olmasına rağmen yasalaştıran iktidar 23 Nisan'da halkın çocuklarına iş kazaları ve iş cinayetlerinin kuşattığı, sermayeye mahkûm edilmiş bir gelecek vaat etmektedir" dedi.

MESEM DE ISRAR ÖLÜM GETİRİR

AK Parti iktidarı devlet olanaklarını, yasalarını, kanunlarını ucuz emek sömürüsünü büyütmek geliştirmek için kullandığını ifade eden Avcı, "Dün halkın çocuklarını infaz eden zihniyet bugün boyu tezgâha zor yetişen emekçi halkın çocuklarını sömürmek için yarışıyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'na özel hazırladığı bültene göre, 15-17 yaş grubundaki çocukların işgücüne katılma oranı yüzde 18,7'den yüzde 22,1'e yükseldi. Çocuk işçi sayısı geçen yıla göre 3,5 puan arttı. Vahşi kapitalizmin normali olan çocuk sömürüsü yıllardır biçim değiştirerek önümüze konmaktadır. İktidar politikalarının çocukların ve gençlerin yaşamlarını ve haklarını her alanda baskıladığı ve sömürdüğü bugünlerde 10 milyona yakın çocuk yoksulluk kıskacındadır. Milyonlarca çocuk ve genç sağlıklı beslenme koşullarına bile ulaşamamaktadır. İktidarın ve ülkenin bütçesini yönetenlerin çözmesi gereken en temel sorunlardan biriside açlık ve yoksulluk karşısında sosyal politikalar izlemesidir. Her çocuğun her gencin sağlıklı beslenmesi devlet kurumları tarafında garanti altına alınmalıdır. Ancak iktidar uzunca bir zamandır yükseltilen sağlıklı beslenme talebinin karşısında kulaklarını tıkayarak bütçe konusundaki tercihini yine sermayedarlardan tarafa kullanmaktadır" dedi.

SERMAYEYE DEĞİL YOKSULLARA BÜTÇE!

Eğitimden, sağlıktan, gıdadan, oyundan, sanattan, neşeden, gelecekten yoksun çocuklar yarattınız diyen Avcı açıklamasını şöyle sürdürdü, "Çocuklar hayatta kalma savaşı verirken, bu cehennem azabına karşı en basit tedbirleri bile almayan bir hükümetin 23 Nisan kutlamaları bir günah çıkarma töreninden öteye geçemez. Çocukları açlık, yoksulluk, eğitimsizlik, kölelik ve geleceksizlikle damgalayan bu düzende, çocuklara en büyük hediyemiz gelecek için mücadelemiz olacak. Emek Gençliği olarak; Bugün başka yasal biçimler altında adı çıraklık, kafalık, MESEM, ÇEDES gibi projelerle ülkenin yarınlarını inşa edecek olan çocukları ve gençleri çok yönlü, bilimsel eğitimden koparıp ucuz iş gücü olarak kullanmak isteyenlere karşı mücadele etmeye ve bu mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz. 1 Mayıs'ta Bursa gençliğini gelecekleri için insanca yaşam insanca çalışma koşulları, parasız, bilimsel, anadilinde demokratik eğitim talepleri etrafında birleşmeye ve Emek Gençliği saflarına katılmaya çağırıyoruz"

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2024.04.23 23:20 - Son Güncellenme: 2024.04.23 23:20 - BÜLTEN
A