Bursa'dan sınavların ertelenmesine yorum! (ÖZEL HABER)

Bursa'dan sınavların ertelenmesine yorum! (ÖZEL HABER)

Uzun bir sürenin ardından okullar; yüz yüze eğitimin kapılarını tüm okul öncesi eğitim kurumlarında, ilkokullarda, 8. ve 12. sınıflarda 2 Mart'ta açtı. Düşük ve orta riskli seviyedeki illerde; 8. ve 12. sınıflara ilaveten ortaokul ve liseler dahil diğer kademelerde de yüz yüze eğitim başladı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı son açıklamaya göre liselerde hazırlık, 9, 10, 11.sınıf öğrencileri için 29 Mart'tan itibaren başlatılması planlanan yüz yüze sınavlar 3 Mayıs'tan itibaren yapılacak. Alınan kararla ilgili Bursa Eğitim-İş Şube Başkanı Yeliz Toy, "Liselerde birinci sınavlar yapıldı ama açıklanan kararla 12.sınıflar hariç, 9,10 ve 11.sınıflar 3 Mayıs'a ertelendi. Bu durumla ilgili bizlere bir gerekçe sunulmadı. Bundan kaynaklı aklımıza acaba okullar tekrar kapanacak mı sorusu geliyor. Biz büyük bir kayıp içerisindeyiz. Bununla ilgili telafi süresi 2 Temmuz'dan itibaren başlayacak ama hala daha planlı bir süreç yürütülmüyor" dedi.

2021.03.26 08:46 - Son Güncellenme: 2021.03.26 09:22 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa'dan sınavların ertelenmesine yorum! (ÖZEL HABER)
04:30 Bursa'dan sınavların ertelenmesine yorum! (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Bursa'dan sınavların ertelenmesine yorum! (ÖZEL HABER)

GÜLNAME PAÇA / BURSADA BUGÜN

Okullar yüz yüze eğitimin kapılarını ilkokullara, 8. ve 12.sınıflara 2 Mart'ta açtı.

Fakat bazı illerdeki vaka artışı sebebiyle yüz yüze yapılacak olan sınavlar ertelendi.

Yapılan son açıklamaya göre "Yüksek" ve "çok yüksek" riskli illerde ortaokul ve imam hatip ortaokullarının 5, 6 ve 7. sınıflarında yapılması planlanan sınavlar, 26 Mart'a kadar yüz yüze yapılarak tamamlanacak. Bu tarihe kadar yapılamayan sınavlar ise ertelenerek ildeki vaka artışları ve salgının seyri de dikkate alınarak 3 Mayıs'tan itibaren yapılabilecek.

"YÜZDE 96 ORANINDA EĞİTİM EMEKÇİSİ AŞILANMAMIŞ"

Bursa Eğitim-İş Şube Başkanı Yeliz Toy, "Ne yazık ki aşılanma takvimi planlandığı ve bizlere söylendiği gibi işlemedi. Biz 11 Mart tarihinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yazı yazdık. Şubat sonunda bütün öğretmenler aşılanacak demişlerdi ama biz biliyorduk yeterli aşı olmadığını. Yazıdan sonra aldığımız cevap 'Sağlık Bakanlığı bu planlamayı yapıyor' oldu. İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün bu takvimden haberi yok yani. Bursa'da 17 ilçede kapsamlı araştırma yaptık ve yüzde 96 oranında eğitim emekçisi aşılanmamış. Aşı takviminde şu an için öncelik ve randevu yok. Bursa'da eğitim emekçilerinin yüzde 4'ü aşılanabildi sadece. İkinci doz aşılar yapılmadı daha. Aşı takvimi planlandığı gibi ilerlemediği için, öğretmenler aşılanmadan, eğitim emekçileri, kantin çalışanı, servisçiler yani hepsi aşılanmadığı için ve aşılanmadan okullar açıldığı için İl Sağlık Müdürü 'nünde açıkladığı gibi Bursa'da vaka sayıları yüzde 100 arttı. Öğretmenler aşılanmadı. Sınıfta vaka tespit edildiğinde öğrenciler temaslı kabul ediliyor, öğretmenler edilmiyor. Öğretmenler derse girmeye devam ediyor. Öğrenciler 10 gün karantinada kalıyor. Öğretmenlere aşı yok, test yok ama devam etmek zorunda kalıyor. Biz bu planlamaya kesinlikle karşıyız" ifadelerine yer verdi.

"OKULLAR ŞU ANDA GÜVENLİDİR, ENFEKSİYON YAYMIYOR DİYEMEYİZ"

"Önce aşılama, okullarda önlem, havalandırma sistemi, ek ödenek ve ek derslik olduktan sonra yüz yüze eğitime geçilmeliydi" diyen Yeliz Toy, "1 yıllık çabamız boşa gitti. 1 yılın ardından bakıyoruz pek çok sınıf kapanmış, pek çok öğrenci virüse yakalanmış. Geçen gün bir arkadaşımızı kaybettik ve neden kaybettiğimizi bilmiyoruz çünkü elimizde veri yok. Bugüne kadar okulların risk haritası çıkarılmadı, şeffaf bilgi verilmedi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne kaç sınıf kapatıldı, hangi okullar karantinada, kaç öğrenci karantinada diye sorduk ama bu bilgiler bizimle paylaşılmadı. Salgın başladığından beri 30 bin vatandaşımızı kaybettik. Okullar şu anda güvenlidir, enfeksiyon yaymıyor diyemeyiz. Elimizde hiçbir şey yok. Okullara öncelik verilmedi. 2 Mart'tan itibaren Bursa'da normalleşme başladı. Kafelerden restoranlara kadar. Ne yazık ki bu durum okula gelen öğrencilerin taşıyıcı olmasına ve etrafa yaymasına neden oldu. Bu politikalar sermayeye yatırım yapan, politik kararlarla hepimizin canı tehlikede" şeklinde konuştu.

"AKLIMIZA ACABA OKULLAR TEKRAR KAPANACAK MI SORUSU GELİYOR"

Başından beri yüz yüze sınavlara karşı olduklarının altını çizen Yeliz Toy, "Sınava dayalı bir sistemi kabul etmiyoruz, vaka sayılarının bu kadar arttığı, tedbirlerin alınmadığı bir ortamda sınavların yüz yüze yapılmasını güvenli bulmuyoruz. Liselerde birinci sınavlar yapıldı ama açıklanan kararla 12.sınıflar hariç, 9,10 ve 11.sınıflar 3 Mayıs'a ertelendi. Bu durumla ilgili bizlere bir gerekçe sunulmadı. Bundan kaynaklı aklımıza acaba okullar tekrar kapanacak mı sorusu geliyor. Biz büyük bir kayıp içerisindeyiz. Bununla ilgili telafi süresi 2 Temmuz'dan itibaren başlayacak ama hala daha planlı bir süreç yürütülmüyor. Açıkçası zaten bilim insanlarının bu konuda çalışıp, ciddi bir şeyler koyabilecekleri bir ortam da yok. Özellikle Osmangazi İlçesinde sayısız sınıf bugün karantinaya alınırken, eğitim emekçileri tam olarak aşılanmamışken, güvenli bir şekilde eğitim sürmezken 2 Temmuz'un bizde bir karşılığı yok. O güne dair de ciddi bir çalışma görmedik" dedi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.03.26 08:46 - Son Güncellenme: 2021.03.26 09:22 - HABER MERKEZİ
A