Bursa'dan Mars'a uzanan başarı hikayesi! (ÖZEL HABER)

Bursa'dan Mars'a uzanan başarı hikayesi! (ÖZEL HABER)

Mars'a giden uzay aracının özel yan kamerasını; Bursa Anadolu Lisesi'nden mezun olan ve Amerika'da yaşayan Türk Profesör Bertan Bakkaloğlu'nun tasarladığı haberi, ülkemizde büyük yankı uyandırdı.

2021.02.20 08:26 - Son Güncellenme: 2021.02.20 08:29 - Bursa Bölge
A
Bursa'dan Mars'a uzanan başarı hikayesi! (ÖZEL HABER)

SERKAN YETİŞMİŞOĞLU / BURSADA BUGÜN

30 Temmuz'da Florida'dan başlayan ve 7 aylık bir yolculuktan sonra 18 Şubat gecesi başarılı bir şekilde Mars'a inen "Perseverance Rover" isimli uzay aracıyla ilgili Bursa adına güzel bir detay ortaya çıktı.

UZAY ARACININ YAN KAMERASINI TASARLADI

"Kızıl Gezegen" Mars'a inen uzay aracı Mars Seyyahı'nın özel yan kamerasını; 1986'da Bursa Anadolu Lisesi'nden mezun olan ve Amerika'da yaşayan Türk Profesör Doktor Bertan Bakkaloğlu'nun tasarladığı haberi, Türkiye'de büyük yankı uyandırdı.

Bursa patentli Türk profesörün tasarladığı bu özel yan kamera, Mars'ın araştırılmasında ve yeni keşiflerin yapılmasında kullanılacak.

BURSA ANADOLU LİSESİ'NDEN MEZUN

53 yaşındaki başarı bilim adamının, 1986 yılında Bursa Anadolu Lisesi'nden mezun olması, Bursa adına büyük bir gurur kaynağı oluşturdu.

Bakkaloğlu'nun, Bursa'dan Amerika'ya, oradan da Mars'a kadar uzanan bu çarpıcı başarı hikayesi, Türk bilim insanlarının ulaştığı noktayı göstermesi açısından büyük önem taşıyor.

29 YILDIR AMERİKA'DA

1990 yılında Boğaziçi Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği'nden mezun olduktan sonra Bakkaloğlu, akademik kariyeri için Amerika'ya gitti. 1992'de Houston Üniversitesi'nde "mastır" yapan Bursa patentli akademisyen, 1995'te Oregon State Üniversitesi'nden Doktorasını aldı.

17 YILDIR ARİZONA ÜNİVERSİTESİ'NDE ÇALIŞIYOR

2004 yılında Arizona State Üniversitesi'nde profesör olarak çalışmaya başlayan Bakkaloğlu, o tarihten bu yana  17 yıldır Arizona State Üniversitesi'nde Öğretim Üyesi olarak görev yapıyor. Bertan Bakkaloğlu, geçen sene de "eyaletin en iyi öğretim üyesi" seçilmişti.

ÜZERİNE UZUN SÜRE ÇALIŞTI

Bursa'dan yola çıkan Bakkaloğlu'nun tasarladığı uzay aracındaki özel yan kamera için uzun süredir çalıştığı ve bu kameranın, NASA tarafından onaylanarak, bu tarihi yolculuk için Mars Seyyahı'na monte ettiği bildirildi.

2019'DA BURSA'DA PANEL VERDİ

Arizona Eyalet Üniversitesi Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Bakkaloğlu, 17 Aralık 2019'da Bursa'ya gelerek, BUSİAD'ın düzenlediği panele konuşmacı olarak katılmıştı.

Bertan Bakkaloğlu, Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Endüstri 4.0/ Dijital Dönüşüm Platformu'nun organize ettiği "Dijital Dönüşümde Üniversite-Sanayii İşbirliği: ABD Yaklaşımı" konulu panelde, sanayi-üniversite işbirliğinin ABD'de nasıl işlediğini anlatarak, Amerika'daki birikim ve tecrübelerini Bursalı sanayicilerle paylaşmıştı.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.02.20 08:26 - Son Güncellenme: 2021.02.20 08:29 - Gülcan Tekin
A