Bursa'dan inşaat sektörü can çekişiyor açıklaması! (ÖZEL HABER)

Bursa'dan inşaat sektörü can çekişiyor açıklaması! (ÖZEL HABER)

Son 1 yılda ülkemizdeki konut satış fiyatları hızla arttı. Enflasyondaki ani yükseliş ve Türk Lirası'nın Dolar karşısında değerinin düşmesi inşaatta kullanılan malzeme fiyatlarını da etkiledi. Bursa Demir ve Madeni İşler Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı İzzet Güven, "Şu an stok çalışma devri bitti. Ne kadar malzeme varsa ancak o kadar alabiliyorsun. Yakın zamanda malzemeyi de metreyle ya da kiloyla almaya başlarız" derken Müteahhit Kenan Taşköprü, "Bizim ülkemiz neden bu hale geldi? Ticaretimiz tıkandı, yol yürüyemiyoruz" ifadelerini kullandı.

2021.07.02 09:06 - Son Güncellenme: 2021.07.02 09:49 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa'dan inşaat sektörü can çekişiyor açıklaması! (ÖZEL HABER)
09:51 Bursa'dan inşaat sektörü can çekişiyor açıklaması! (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Bursa'dan inşaat sektörü can çekişiyor açıklaması! (ÖZEL HABER)

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN

İnşaat sektöründe malzeme fiyatlarındaki artış, konut satışlarına da yansıdı.

"ÜRÜN TEDARİĞİNDE SIKINTILAR YAŞANIYOR" 

Bursa Demir ve Madeni İşler Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı İzzet Güven, "Ben 1976 yılında iş yeri açtım. O zaman bir evin giriş kapısını sadece 500 liraya yapıyorduk ve yüzde 50'si temiz kardı. Eskiden malzeme bol değildi, ama kaliteli malzemeler vardı ve fiyatları da ucuzdu. Karlar yüzde 50 civarlarındaydı, fakat şu an kar oranları yüzde 5'e düştü. Zaten yüzde 5'in, yüzde 2'si vergilere gidiyor. Geriye ne kalıyor? Yüzde 3'ü ise esnafa kar kalıyor. Pandemi bu sektörü pek etkilemedi. Biz imalat sektöründe olduğumuz için bu dönemde imalat sektörü hep çalıştı. Bu yüzden pek etkilemedi. Az çok ekmek parasını çıkarabildik. Ürün tedariğinde sıkıntılar yaşanıyor. Kişi aradığı malzemeyi hemen bulamıyor. Şu an stok çalışma devri bitti. Ne kadar malzeme varsa ancak o kadar alabiliyorsun. Yakın zamanda malzemeyi de metreyle ya da kiloyla almaya başlarız" şeklinde konuştu.

"İNŞAAT SEKTÖRÜ CAN ÇEKİŞİYOR"

Müteahhit Kenan Taşköprü ise "İnşaat sektöründe pandeminin çok etkisi oldu. Hem çalışanlarımız, hem de ticari anlamda biz zor durumda kaldık. Son zamanlarda beton ve demir fiyatları ciddi anlamda arttı. Bu fiyatlar artınca işçilik de arttı. Bu yüzden insanlarda daire alım gücü de azaldı. Satış yapamıyoruz. Satış yapamadığımız için bütçe yok. Bizim uygun krediye ihtiyacımız var. Uygun kredi çalışması yapılmazsa, inşaat sektörü daha da zor duruma girecek. İnşaat sektörü can çekişiyor. Geçen yıl demiri 3 bin 700 liraya alıyorduk. Şu an ise 7 bin 400 lira. Bir yıl içinde demire yüzde 130 gibi bir zam geldi. Fiyatlar ikiye katlandı. Biz mal bulamıyoruz. Beton, tuğla, kum ve çimento yüzde 150 arttı. Böyle bir artışı beklemiyorduk, çok çaresiz kaldık. İnşaat sektörü kitlenmiş vaziyette. Müteahhitlerin hepsi boğazına kadar krediye takıldı. Demir siparişi ancak dört günde geliyor. Bu konuyu hiç anlamadım. Bunu sorguladığımızda ise ihracatın olduğunu söylüyorlar. İçerde ihtiyaç varken, ihracatın yapılması mantıksız. Beton alacağımız zaman bize 10 gün sonrası için sıra veriyorlar. Betonu biz geçen sene 180 liraya alırken, şu an 240 liraya alıyoruz. Betonda da yüzde 80 zam var. Ciddi anlamda tedarik sıkıntısı var. Ham madde pahalı olduğu için tedarik sıkıntısı yaşanıyor. Bizim ülkemiz neden bu hale geldi? Ticaretimiz tıkandı, yol yürüyemiyoruz" dedi.

Taşköprü, sözlerini şöyle sürdürdü: "Normalleşme sürecine girdiğimiz halde ürünlerdeki etki hala devam ediyor. Fabrikada çalışan bir işçiye daire almak hayal oldu. Bir daire en az 800 bin lira. Fabrikada çalışan bir işçi asgari ücretle daire alabilir mi? İnsanın 150 yıl ömrü olsa bile asgari ücretle o daireyi alamaz. 0,64 bir kredi paketi çıkmıştı. İnsanlar gerçekten ondan yararlandı. Kredi çekmek iyi değil, ama en azından onlar için bir nefes oldu. Aynı şeyi bekliyoruz. Başka bir çare kalmadı. Eğer uygun bir kredi olmazsa hem müteahhit, hem de daire alan insanlar zora girer. Şu an kredi oranları çok yüksek. Parası olan euro, dolar alır, ama daire almaz. Daire ihtiyacı olana lazım."

"DEMİRE YÜZDE 100 ZAM GELDİ"

"Pandemi pek bizi etkilemedi" şeklinde konuşan inşaat demircisi Ekrem Acar, "Biz her şekilde işimizi yürüttük. İnşaat sektöründe çalışmak çok zor. Hele ki bu yaz dönemlerinde daha zor oluyor. Ben inşaatta demir kesiyorum. Demir bayağı pahalı. Demirsiz hiçbir şey olmaz. İnşaatı tutan şey demirdir. Demire yüzde 100 zam geldi" ifadelerini kullandı.

"BU ZAMLAR KARŞISINDA BİZİM KAZANMA ŞANSIMIZ HİÇ YOK"

35 yıldır inşaat sektöründe çalışan Hasan Tongal, "Son 2 yıldır çok mağduruz. İnşaat malzemeleri çok pahalandı. Şu anda kazanma şansımız yüzde sıfır. Geçen yıl 3 bin 400 lira olan demir, bu yıl 8 bine yaklaştı. Bu zamlar karşısında bizim kazanma şansımız hiç yok. Tedarikte sıkıntı olabileceğini düşünmüyorum, çünkü üretici firmalar çalışıyor. Ben firmaların fırsatçılık yaptığını düşünüyorum, çünkü malzemeleri iç piyasaya vermiyorlar. Müteahhit 300 bin liraya sattığı daireyi bugün 500 bine satmak zorunda. Biz piyasada iş bulmakta zorluk çekiyoruz. Bu yüzden çok mağduruz. Konut fiyatlarındaki artış malzemeden kaynaklanıyor. Her şey çok pahalı. Bundan iki yıl önce günlük 150 liraya çalışıyorduk. Biz şu durumda 200 liraya bile çalışamaz olduk. Bundan dört yıl önce ben yine 150 liraya çalışıyordum ve bir paket sigaraya 5 lira veriyordum. Şu an yine aynı paraya çalışıyorum ve bugün bir paket sigara 20 lira. Bizim kazancımız sıfıra düştü. Geçinme şansımız yok. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Başıboş bir ülkede yaşıyoruz. Aslında bu sorun çok basit çözülür, ama biraz vurdumduymazlık var. Ben 35 yıldır bu sektörün içindeyim, ama böyle bir sıkıntı çekmedim" dedi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.07.02 09:06 - Son Güncellenme: 2021.07.02 09:49 - HABER MERKEZİ
A