Bursa'dan dikkat çeken aşı olun çağrısı! (ÖZEL HABER)

Bursa'dan dikkat çeken aşı olun çağrısı! (ÖZEL HABER)

Bursa Eczacılar Odası Başkanı Okan Şahin, "Sinovac aşısında, altıncı aydan sonra antikor düzeyinin düştüğü görülürken, Biontech aşısında ise altıncı aydan sonra antikor sayısında düşme görülmedi. Biontech aşısı şu an mutasyona uğramış virüslerin tamamında hala etkili. Virüs mutasyona uğradıkça koruma oranları düşmeye başladı. Bu yüzden 3. doz aşı uygulanmaya başlayacak. Normalde 18 yaş üstü olan 61 milyon vatandaşın aşılanması gerekiyor. Ben aşılanmanın bir vatandaşlık görevi olduğunu düşünüyorum. Bu sayının bir an önce artması gerekiyor" dedi.

2021.07.27 08:52 - Son Güncellenme: 2021.07.27 09:13 - Bursa Bölge
A
Bursa'dan dikkat çeken aşı olun çağrısı! (ÖZEL HABER)
06:17 Bursa'dan dikkat çeken aşı olun çağrısı! (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Bursa'dan dikkat çeken aşı olun çağrısı! (ÖZEL HABER)

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN

Koronavirüsle mücadelede aşılama devam ediyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 3. doz aşıyla ilgili bir kısıtlamanın olmadığının ve tercihe göre 3. doz aşının olunabileceğinin altını çiziyor.

Buna karşın Türkiye'de daha birinci doz aşısını olmamış milyonlar bulunuyor.

"TÜM MUTASYONLARA KARŞI BU AŞI KORUYUCULUĞUNU SAĞLIYOR" 

Bursa Eczacılar Odası Başkanı Okan Şahin, "Sinovac ve Biontech aşılarının durumları birbirinden farklı. Sinovac aşısında, altıncı aydan sonra antikor düzeyinin düştüğü görülürken, Biontech aşısında ise altıncı aydan sonra antikor sayısında düşme görülmedi. Bu bir süreç ve virüs mutasyonu devam ediyor. Biontech aşısı şu an mutasyona uğramış virüslerin tamamında hala etkili. İlk yapılan çalışmalarda aşının koruma oranları yüzde 98'ler civarındaydı. Virüs mutasyona uğradıkça koruma oranları düşmeye başladı. Bu yüzden 3. doz aşı uygulanmaya başlayacak. Bu biraz virüsün mutasyonuyla alakalı bir durum. Tüm mutasyonlara karşı bu aşı koruyuculuğunu sağlıyor. Ancak ilerleyen dönemlerde çıkacak farklı bir mutasyon, belki de aşının etkinliğini düşürecek. Bu sadece bir varsayım, kesin olacak bir şey değil. Bunun çalışması şu anda yapılıyor" dedi.

"AŞILANMANIN BİR VATANDAŞLIK GÖREVİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM"

"Vatandaşların mutlaka aşı olmasını öneriyorum" diyen Şahin, "Bizler sağlıkçılar olarak ilk iki dozu Sinovac olduk. Altıncı aydan sonra etkinliği azaldığı için buna ek olarak 3. doz Biontech aşısını olduk. 3. doz aşıyla ilgili vatandaşlarımızın kafasında soru işaretleri varsa, mutlaka eczacılarına veya hekimlerine danışarak neden aşı olmak istemediklerini anlatsınlar, cevaplarını mutlaka sağlıkçılarda bulacaklardır. Türkiye'deki aşılanma oranlarına baktığımız zaman, aslında şanslıyız, çünkü yeterince aşı elimizde var. Vatandaşlarımızın ilgisizliği bizi biraz üzüyor. Eylül ayından sonra, önceki kapanmaları yaşamak veya eğitime ara verilmesini istemiyorsak, aşı olmalıyız. Normalde 18 yaş üstü olan 61 milyon vatandaşın aşılanması gerekiyor. Ben aşılanmanın bir vatandaşlık görevi olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.

"GÜNDE 300 BİNE KADAR GERİLEDİ"

Şahin, "Biz eylül ayına kadar 50 milyona yaklaşabilecek miyiz diye düşünürken, şu an aşılanma oranı düştü. Günde 300 bine kadar geriledi. Aşılanmanın artmasını ve vatandaşların ilgi göstermesini istiyoruz. Yoksa eylül ayında bizi zor bir dönem bekliyor. Geçtiğimiz yıl yaşadığımız ekonomik ve psikolojik sıkıntıların olmaması için tüm vatandaşların sorumluluk alması gerekiyor" ifadelerine yer verdi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.07.27 08:52 - Son Güncellenme: 2021.07.27 09:13 - Sema Üstüntaş-pasif
A