Bursa'daki fabrikada işçiler üretimi durdurdu! 'İzin belgesi çıkaracağız' bahanesiyle...

Bursa'daki fabrikada işçiler üretimi durdurdu! 'İzin belgesi çıkaracağız' bahanesiyle...

Bursa Kestel'de faaliyet gösteren 460 kişinin çalıştığı Atılım Desen fabrikasında iddiaya göre işveren ve işveren vekilleri, çalışma izin belgesi çıkaracakları bahanesiyle işçilerin e-Devlet şifrelerini topladı ancak şifrelerin hangi işçilerin sendikalı olup olmadığının tespit edilmesi için kullanıldığı ortaya çıktı.

2021.05.08 13:26 - Son Güncellenme: 2021.05.08 13:26 - Bursa Bölge
A
Bursa'daki fabrikada işçiler üretimi durdurdu! 'İzin belgesi çıkaracağız' bahanesiyle...

 İşçilerin üyesi olduğu Türk-İş'e bağlı Türkiye Tekstil, Örme, Giyim ve Deri Sanayii İşçileri Sendikası'nın (TEKSİF) işveren ve işveren vekilleri hakkında suç duyurusunda bulunacağı öğrenildi.
 
ÜRETİMİ DURDURDULAR
 
Atılım Desen Apre Boya Tekstil işletmesinde işçiler, düşük ücret ve psikolojik baskılar nedeniyle kısa süre önce Teksif Sendikası'na üye oldu. Sendika işletmede teşkilatlanma çalışmalarını hızlandırarak toplu sözleşme imzalamak için gerekli olan çoğunluğu kısa sürede sağlayıp Çalışma Bakanlığı'na 22 Nisan'da yetki başvurusunda bulundu. Ancak bu süreçte işveren ve işveren vekilleri, sokağa çıkma yasağı nedeniyle çalışma izin belgesi çıkaracaklarını söyleyerek işçilerin e-Devlet şifrelerini topladı. Bir süre sonra işverenin asıl amacının başka olduğu ortaya çıktı. Toplanan e-Devlet şifrelerin esasında, hangi işçilerin sendikaya üye olup olmadığının tespit edilmesi için kullanıldığı ortaya çıktı. İşçilere sendikadan istifa etmeleri yönünde baskı yapılırken öncü kadın işçilerden Serap Yumuşak da 7 Mayıs'ta işbaşı yaptırılmadı. İki hafta önce de başka bir işçi sendikal faaliyet yürütürken Kod-29'dan işten çıkarılmıştı. Serap Yumuşak'a işbaşı yaptırılmaması üzerine vardiyada olan işçiler de üretimi durdurarak arkadaşlarına sahip çıktı. Sendika da yasadışı uygulamaları ve baskıları fabrika önünde protesto etti.
 
SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAKLAR
 
TEKSİF Sendikası Bursa Şube Başkanı Nihat Şeker, işçilerin anayasal haklarını kullanarak TEKSİF Sendikası'na üye olduklarını ancak işveren ve işveren vekillerinin işçilerin bu tercihine saygı duymayarak baskı kurduğunu, buna sessiz kalmayacaklarını belirtti. İşyerindeki yasadışı uygulamaların Türk Ceza Kanunu'na göre suç teşkil ettiğini de hatırlatan Şeker, Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Şeker, Atılım Desen'de toplu sözleşme imzalanana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini ifade etti.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.05.08 13:26 - Son Güncellenme: 2021.05.08 13:26 - Gülcan Tekin
A