Bursa'da uzman faturaları düşürmenin yollarını anlattı: Enerjinizi boşa harcamayın (ÖZEL HABER)

Bursa'da uzman faturaları düşürmenin yollarını anlattı: Enerjinizi boşa harcamayın (ÖZEL HABER)

Bursa Valiliği Enerji Uzmanı Levent Yazıcı, evde bazı ayrıntılara dikkat ederek enerji tasarruf etmenin mümkün olduğunu söyledi.

2022.04.07 09:38 - Son Güncellenme: 2022.04.07 09:48 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
Bursa'da uzman faturaları düşürmenin yollarını anlattı: Enerjinizi boşa harcamayın (ÖZEL HABER)

GÜLİN ÖZDEMİR / BURSADA BUGÜN

Elektrik faturaları, vatandaşın bütçesindeki en önemli gider kalemleri arasında yer alıyor. Akaryakıttan gıda ürünlerine kadar gelen zamlar sonrası vatandaş evinde faturaları düşürmek için daha bilinçli hareket etmeye başladı. Elektriğin doğru kullanımı daha da önem kazanırken bazı küçük ayrıntılara dikkat ederek elektrik enerjisi tüketimini azaltmak mümkün. Bursa Valiliği Enerji Uzmanı Levent Yazıcı, vatandaşlara önemli uyarlarda bulunarak elektrik faturalarını düşürmenin yollarını anlattı.

Evdeki cihazların bilinçli kullanılması gerektiğini ifade eden Yazıcı, "Küçük ev aletleri olsun, diğer beyaz eşyalar olsun bilinçli kullanmalıyız. Mesela; televizyon, bilgisayar gibi elektronik cihazlarda gerekli değilse enerjisini komple kesmemiz gerekiyor. Elektronik cihazların büyük bir bölümünde normal güçlerinin yaklaşık yüzde 5'i kadar kapalı konumdaki güçleri vardır. Sürekli açık bırakırsak 24 saat boyunca üzerinde yanan ışık, küçük besleme devresi kendi gücünün yaklaşık yüzde 5'ini çekmiş olacak. Prizde bırakılan şarj cihazlarımız var. Onların prizde kalmaması gerekir. Buzdolabında tek dikkat edilmesi gereken nokta, gerekmedikçe kapısının fazla açılıp kapatılmaması. Kapı açılıp kapandığında iç hacimdeki soğukluğu dışarıya vermiş oluyoruz. Motor tekrar çalışmak zorunda kalıyor. Çamaşır ve Bulaşık makinesi gibi yıkayıcılarda tavsiye edeceğimiz en önemli şey, tam yükünde ve doğru programda yıkamak. Eğer birkaç parça için makineyi çalıştıracak olursak tam yük deterjanı, elektriği ve suyu harcamış oluruz ama makinemizde bir seçme programı varsa bunu seçerek kullanmamız uygun olur. Bulaşık makinesinde de düzgün yerleştirilmemiş ürünler makineden çıktığında kirli çıkacaktır. Sonucunda da yıkama işleminde harcanan su ve elektriğin boşa gitmesi demektir. Yerleştirilmesi dahi enerji tasarrufunda önemlidir" şeklinde konuştu.

"Mesela küçük ev aletlerinin doğru kullanımı da çok önemli" diyen Yazıcı, "Saç kurutma makinesi deyip geçmeyin. Eğer kişi saçlarını ön kurutma şeklinde nemini alıp makineyi çalıştırırsa az bir oranda enerji harcamış olur. Islak bir saçla makine çalıştırılırsa daha çok enerji harcayacaktır. Mutfakta kullandığımız havalandırma cihazları aspiratör, davlumbaz gibi bunların filtre temizlikleri, filtre temizliklerinin düzenli aralıklarla yapılması, cihazın verimli çalışmasını sağlayacaktır. Verimli çalışma süresinin daha kısa olarak daha temiz hava sağlaması anlamına gelecektir" ifadesini kullandı.

"A SINIFI ÜRÜNLER SEÇİLMELİ"

Elektrik faturasına en fazla yansıyan ev aletlerinden bahseden Yazıcı sözlerini şöyle sürdürdü; "Buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinası, kurutma makinası ve klima gibi eşyalar daha çok enerji harcayan aletlerdir. Biz tüketicilerin temel problemi yanlış seçimlerde bulunuyor olması. Mesela buzdolabında yüzümüze hoş görünen en büyük kapasiteli olan buzdolabını alırsak yine enerji israfı olur. En mantıklısı A sınıfı ürünlerin seçilmesidir. Başlangıçtaki fiyatı yüksek olmakla birlikte seneler içerisinde enerji tüketimindeki faydası bize geri dönecektir. A sınıfı olmasının yanı sıra cihazın kullanım amacına hizmet ediyor olması da önemli. Mesela benim için çamaşır ve bulaşık makinasının az programlı olması benim için yetiyorsa, kapasitesi yüksek bir makine alıyorsam bu benim için yüktür. Gereksiz olanı seçmek mantıklı değil. Evimizde klima kullanıyoruz. Klimaları kesinlikle yetkili servislerin keşif raporlarına uygun şekilde almamız gerekiyor. Tüketici olarak bayiye gidip oradaki satıcının yönlendirmesiyle cihaz alınması mantıklı değil. Klima almak istiyorsan önce teknik servisi çağıracağız. Servis gelip ölçüm yapacak ve öneride bulunacak. Biz de o formata bakarak cihazı almalıyız. Kapasiteye uygun olmayan bir cihaz alınırsa tüketimi de üzecektir."

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2022.04.07 09:38 - Son Güncellenme: 2022.04.07 09:48 - HABER MERKEZİ
A