Bursa'da süt fiyatlarındaki artışın sebebi ne? (ÖZEL HABER)

Bursa'da süt fiyatlarındaki artışın sebebi ne? (ÖZEL HABER)

Yerli ırk sütünün zor bulunmaya başlandığı bu dönemlerde, süt fiyatlarına da zam gelmeye devam ediyor. Çiftçilikle uğraşan Süleyman Baydı, ''Son zamanlarda bir çuval yem 170 lira olmuş. Bu da ister istemez girdileri ve maliyetleri yükseltiyor. Yıllar önce bu işi yaparken ineğe 30 liralık yem verdiğimizde, karşılığında 60 liralık süt alabiliyorduk. Şu an 30 liralık yem verdiğimiz zaman 15 liralık sütü zor alıyoruz. Burada inek suçlu gibi görünüyor. Artık inek mi suçlu, yoksa girdiler mi yüksek onu da anlamış değiliz. Süt, lüks tüketim olmaya başladı. Biz esnaf olarak da, tüketici olarak da arada kaldık. Şaşırmış durumdayız'' dedi.

2021.08.31 07:05 - Son Güncellenme: 2021.08.31 09:39 - Bursa Bölge
A
Bursa'da süt fiyatlarındaki artışın sebebi ne? (ÖZEL HABER)
06:01 Bursa'da süt fiyatlarındaki artışın sebebi ne? (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Bursa'da süt fiyatlarındaki artışın sebebi ne? (ÖZEL HABER)

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN

Bir litre süte bir yılda yüzde 20 zam geldi.

Market raflarında ise sütün fiyatı 9 lirayı aştı.

Üreticiler de fiyat artışlarının sebebini çiğ süt ve yem fiyatlarına bağlıyor.


''ARTIK İNEK Mİ SUÇLU, YOKSA GİRDİLER Mİ YÜKSEK ONU DA ANLAMIŞ DEĞİLİZ''

Çiftçilikle uğraşan Süleyman Baydı,
"Bir sütün; üretim aşamasından, satım sürecine kadar her işini yapıyorum. Son zamanlarda bir çuval yem 170 lira olmuş. Bu da ister istemez girdileri ve maliyetleri yükseltiyor. Bu bizim yapamadığımız üretimden mi kaynaklanıyor, onu da bilmiyoruz. Yıllar önce bu işi yaparken ineğe 30 liralık yem verdiğimizde, karşılığında 60 liralık süt alabiliyorduk. Şu an 30 liralık yem verdiğimiz zaman 15 liralık sütü zor alıyoruz. Burada inek suçlu gibi görünüyor. Artık inek mi suçlu, yoksa girdiler mi yüksek onu da anlamış değiliz. Süte gelen zamlar yem fiyatlarına da yansıyor. Köyde sütün kilosunu 3 liradan satıyoruz. Tezgahta ise, 9 liraya satılıyor. Süt; köyden alınırken köylü malı, marketten alındığında ise sanayi malı oluyor. Bizim en önemli temel gıda ürünümüz olan süt; peynir, tereyağ gibi süt ürünlerinin de fiyatlarını etkiliyor. Biz çaresiziz. İneklerimizi kestirmek zorunda kaldık. İneklerini kestirmeyen arkadaşlarımız ise tereddüt içindeler. Başka üretimler sağlayıp bir şekilde hayatta kalmaya çalışıyorlar. Bu gidişat nereye kadar gider bilmiyoruz. İneği kestirmek demek, anacınızı kestirmeniz demek. Dolayısıyla tarımı, hayvancılığı kökünden bitirmiş oluyoruz. Şu an çiftçi zor durumun da ötesinde, yaşamaya çalışıyor. Üretimde, özellikle besicilikte kestirdiğimiz hayvan eti 40 lirayken, aynı eti kasaba almaya gittiğimizde 90 liraya satıldığını görüyoruz. Herhalde bizim hayvanımıza yolda bir şeyler oluyor, çünkü fiyatı yüzde 100 artıyor. Bir çuval yemi bugün 170 liraya değil de, 70 liraya almış olsaydık, süt fiyatları da bu kadar zamlanmazdı. Süt, lüks tüketim olmaya başladı. Bizim devletimizden beklediğimiz bir yardım değil. Girdileri düşürmek için, yem ve gübre fiyatlarında indirim yapılması gerekiyor. Ebedi olarak yapılacak yüz yıllık bir proje olması lazım ki, her gelen bir şeylerle oynamasın. Biz esnaf olarak da, tüketici olarak da arada kaldık. Şaşırmış durumdayız" dedi.



''YERLİ IRK SÜTÜ BULMAMIZ HER GEÇEN GÜN ZORLAŞIYOR''

Süte gelen zamlardan etkilenen esnaf Mustafa Şener ise
 "Biz ürünlerimize zam yapana kadar, süte 3 kere daha zam gelmiş oluyor. Sütlü tatlıları yapmak için sütün kilosunu 4 buçuk liradan alırken, fiyatı 5 buçuğa kadar çıktı. Biz ürünümüze zam yapalım diyene kadar sütün fiyatı 6 buçuğa yükseliyor. Tatlıya zam yaptığımızda ise insanlar bunu ters anlıyor. Bu yüzden sütteki fiyat artışına dur dememiz lazım. Yerli ırk sütü bulmamız her geçen gün zorlaşıyor. Çiftçi artık bıktı. Mera ve hayvan sıkıntıları devam ediyor. Genelde yabancı ırk hayvan beslemeye başladılar. Bu da sütün kalitesini değiştiriyor. Bazı sütçüler ise sütün içine su katıp satıyor. Kazandibi tatlısı satış fiyatımız, süte oranla ikiye katladı. Süt 4 lirayken, 8 liraya sattığımız kazandibi tatlısını biz hala aynı fiyattan satıyoruz. Tatlının fiyatına zam yapalım dedik, süte yine zam geldi. Fiyatlarımıza tekrar tekrar zam yapamıyoruz. Biz ürünlerimize yılda bir defa zam yapıyoruz. Dondurmanın kilosu, 48 liradan satılıyor. Fiyatlar son raddeye gelene kadar sabrediyoruz" ifadelerini kullandı.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.08.31 07:05 - Son Güncellenme: 2021.08.31 09:39 - Sema Üstüntaş-pasif
A