Bursa'da Samanlı Mahallesi'nde tarım arazileri fabrikalaşıyor

Bursa'da Samanlı Mahallesi'nde tarım arazileri fabrikalaşıyor

Bursa'nın Yıldırım İlçesi'nde Samanlı Mahallesi'ni İsmetiye Mahallesi'ne bağlayan yol güzergâhında meyve ağaçları yerine, hızla yükselen fabrikaları görenler şaşkınlığını gizleyemiyor. Tarım ürünlerinden kar edemeyen çiftçinin arazisini uygun fiyatlara fabrika sahiplerine kiraladığına dikkat çeken Gürsu Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Dönmez, son yıllarda tarım arazilerinin kaçak yapılaşmayla fabrikaya çevrildiğine dikkat çekiyor.

2023.01.11 11:01 - Son Güncellenme: 2023.01.11 11:20 - Bursa Bölge - MEMETCAN YEŞİLBAŞ
A
Bursa'da Samanlı Mahallesi'nde tarım arazileri fabrikalaşıyor
05:17 Bursa'da Samanlı Mahallesi'nde tarım arazileri fabrikalaşıyor

İLGİLİ VİDEO

Bursa'da Samanlı Mahallesi'nde tarım arazileri fabrikalaşıyor

MEMET CAN YEŞİLBAŞ / BURSADA BUGÜN

Bursa'nın meyve bahçeleriyle meşhur Samanlı Mahallesi'nde tarım arazileri, çiftçinin kiraya vermesiyle fabrikalaşıyor.

"3 AY ÖNCE ARMUT, SONRA TUĞLALAR OLGUNLAŞTI"

Son 1 yıl içinde tarım alanlarının, kaçak yapılaşmayla fabrikaya çevrildiğini ifade eden Gürsu Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Dönmez; "Bu gördüğünüz alanlar tarım alanıdır. Çiftçi 1 dönüm yerden 5-6 bin lira para kazanırken fabrika sahibi bu alanları kiralıyor. Dönümüne 25-30 bin lira aylık bedel ödüyor ve bu kaçak yapılara belediyeler maalesef göz yumuyor. Kaçak yapılaşmalar bu şekilde devam ederse Bursa'da tarım içinden çıkılmaz bir hale gelecektir. Bu yapılaşma diğer tarım alanlara da kötü örnek teşkil ediyor. Tarım yapmak isteyen vatandaşlar mağdur oluyor. Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Tarım İl Müdürlüğü, Yıldırım Belediyesi tarafından bunun önünün geçilmesini istiyoruz. Buraya 3 ay önce gelseydiniz, armut ve şeftalileri görürdünüz" ifadelerini kullandı.

"YIKILAN BÖLÜMLER TEKRAR İNŞA EDİLİYOR"

Kamil Dönmez, "Ürünler son yıllarda para etmediği, çiftçi maliyetleri arttığı ve kazanç az olduğu için arazi sahipleri böyle bir kiralama yoluna gidiyor. Miras yoluyla kendisine 5-10 dönüm arazi kalan kişiler, fazla gelir elde edemediği için bu tarım arazilerinde yapılaşma görüyoruz. Arazi sahipleri bu kiralama sisteminden fazla para kazanıyor. Sanayi bölgesinde aylık 100 bin lira kira vermek istemeyen yatırımcı, burada 20 bin lira kira vermiş oluyor. İki tarafta memnun kalıyor. Belediyeler yıkım kararını alıyor ancak maalesef tarım arazisi olmasına rağmen sanayi sahipleri fabrika içerisine malzeme koyarak yürütme kararının durdurulmasını sağlıyor. Belediye yapının bir kısmını yıkıyor ancak yıkılan bölümler tekrar yapılıyor. Sonrasında kontrol işlemi yapılmıyor" diye konuştu.

"KAÇAK YAPILAŞMANIN DURDURULMASINI İSTİYORUZ"

Pandemi döneminde tarımın daha da önemli bir hale geldiğini belirten Sönmez, "Böyle verimli bir ovanın da tarımdan çıkarılarak amaç dışı kullanılmasını biz çiftçiler olarak istemiyoruz. Bu bölge yoğun tarım yapılan bir bölgedir. İleride bu kaçak yapılaşmanın hep beraber acısını çekmek istemiyoruz. Bu kaçak yapılaşmanın bir şekilde durdurulması ve önlenmesini istiyoruz" dedi.

 

"FABRİKALARA ELEKTRİK VE SU NASIL ALINIYOR?"

Kamil Sönmez, "Son 3 yıla bakarsak, yaklaşık 200 dönüm arazi tarım arazisi olmaktan çıkarak, fabrika olarak yapıldı. Vatandaş tarımsal araziyi sulamak için bile elektrik almakta zorlanırken, bu fabrikalara elektrik ve su nasıl alınıyor? Bunu çözemiyoruz. Fabrika atıkları bahçelere dökülüyor. Bu alanda zaten kanalizasyon yok. Fazla bir atık olmasa bile, olan atık maalesef hemen yan taraftaki tarım arazilerine dökülüyor. İki tarla arasında sınır olan, 'hendek' diye tabir ettiğimiz alanlara atıklar bırakılıyor. Fabrikaları gördüğünüz yerler, 6 ay önce yandaki armut bahçesi gibiydi. Bu bölge, Türkiye'nin hatta Dünya'nın en verimli tarım arazileridir.

Benim kendi köyümde sera yapmak için vatandaş izin alıyor. Burada fabrikalar ve depolar yapılıyor, maalesef önü kesilmiyor. Sanayileşmeye karşı değiliz ancak sanayi bölgesinde yapılmasını destekliyoruz. Tarım alanında tarım yapılması gerekiyor" diye ifade etti.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2023.01.11 11:01 - Son Güncellenme: 2023.01.11 11:20 - MEMETCAN YEŞİLBAŞ
A