Bursa'da peynir fiyatları uçtu! (ÖZEL HABER)

Bursa'da peynir fiyatları uçtu! (ÖZEL HABER)

Yükselen enflasyon, gıda fiyatlarında etkisini göstermeye devam ediyor. Son zamanlarda süte gelen zamlar, süt ürünlerinde de fiyat artışını sürdürüyor. Peynir fiyatları cep yakmaya başladı... Ezine peyniri 68, Balıkesir peyniri 54, inek mihaliç 60, koyun sütü ile karıştırılan mihaliç 80, Trakya kaşarı 98, Kars kaşarı 70 liradan satılıyor. Pazarcı esnafı yıl sonuna kadar peynir fiyatlarında yüzde 15 oranında zam artışının devam edeceğini söylüyor.

2021.09.14 08:16 - Son Güncellenme: 2021.09.14 08:59 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa'da peynir fiyatları uçtu! (ÖZEL HABER)
05:15 Bursa'da peynir fiyatları uçtu! (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Bursa'da peynir fiyatları uçtu! (ÖZEL HABER)

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN

Yılbaşından bu yana peynire yüzde 45 oranında zam geldiği biliniyor.

Peki, Bursa'da peynir fiyatlarında son durum ne?

''YIL SONUNA DOĞRU PEYNİRE YENİ BİR ZAM DAHA GELEBİLİR''

Gelen zamlarla birlikte işlerin yavaşladığını söyleyen esnaf Serdar Vatansever, "İnsanlar daha düşük maliyette satış yapan yerleri tercih etmeye başladı. Sadece çarşıya gelen, belli kültüre sahip müşteri grubumuz kaldı. Peynire gelen zamlar yüzde 30 civarında. Müşterilerimiz korkup kaçmasın diye tezgahlara, gelen zamların yüzde 8'ini ancak yansıtabiliyoruz. Süte zam geldiği anda bütün süt ürünlerine dolayısıyla da peynire zam geldi. Süpermarketler spot mallar aldığı için peyniri 50 liraya satabilir. Bizim sattığımız peynirin kalitesi daha yüksek olunca fiyatı da 60 liraya kadar çıkıyor. Bunu bilen müşteriler gelir, bizden alışverişini yapar. Bilmeyen marketten ucuza aldığını sandığı peynirin devamının olmadığını bilmez. Süt ürünlerinin işçiliği çok fazladır. Peynirin olgunlaşma ve sertleşmesi için beklediğimiz sürede bir maliyet söz konusu oluyor. İki tane buzhanesi olan bir insan 10 bin liradan aşağı elektrik faturası ödemez. Ezine 68, Balıkesir peyniri 54, inek mihaliç 60, koyun sütü ile karıştırılan mihaliç 80, Trakya kaşarı 98, Kars kaşarı 70 liradan satılıyor. Mihaliç peynirleri eskidikçe fiyatları da artıyor. Yıl sonuna doğru peynire yeni bir zam daha gelebilir. En az yüzde 15 civarında artış olur" dedi.

''ESKİDEN 10 TENEKE PEYNİR SATIYORSAK, ŞU AN 2 TENEKE PEYNİRE KADAR DÜŞTÜK''

Peynir fiyatlarının yüksek gittiğini söyleyen Muhammet Balı, ''Köyde hayvancılık yapan da, müşteri de, satıcı da haklı. Yem fiyatları ve hayvancılıkla uğraşmak artık çok pahalı. Maliyetler yükselince fiyatlar da yükselmiş oluyor. Eskiden 10 teneke peynir satıyorsak, şu an 2 teneke peynire kadar düştük. Peynir fiyatları 28 liradan başlıyor, 70 liraya kadar çıkıyor. Ürünler pazarda sürekli satış halinde olduğu için daha tazedir. 1 Temmuz'da gelen zamla 25 liraya sattığımız köy peynirini, şu an 28 liradan satıyoruz. Eski kaşar 50 liradan, 60 liraya yükseldi. Son iki ayda yüzde 15 civarında bir zam süreci yaşadık. Vatandaş cebinin durumuna göre peynir tercih ediyor. Bursa Mustafakemalpaşa civarında daha çok mihaliç, dağ kesimlerindeyse köy peyniri tercih ediliyor" şeklinde konuştu.

''FİYATLAR TÜKETİCİYE GÖRE PAHALI, ÜRETİCİYE DE AZ GELİYOR''

Pazarda peynir satan esnaf, "Sadece süte zam gelmedi. Bunun yanında elektriğe, doğalgaza ve suya da zam geldi. Haliyle fiyatlar arttı. Peynirler kendi üretimimiz olduğu için gelen zamları tezgaha yansıtmıyoruz. Yoksa bu fiyatlar alım satım yapan birini kurtarmaz. 50 liraya peynir alan bir adam, 55 liraya sattığı peynirden bir şey kazanamıyor. Mecbur 60-70 lira civarında satıyor. O adamında bir maliyeti var. Fiyatlar tüketiciye göre pahalı, üreticiye de az geliyor. Şu şartlarda birinin bu işi yapması çok zorlaştı. Mihaliç ve keçi peyniri 55 lira, kaşar 65 liradan satılıyor. Dükkan sahiplerinin masraflarına göre fiyatlar da değişiklik gösteriyor'' dedi.

Pazara peynir almaya gelen vatandaş, "Bu hayat şartlarından mı, nedendir bilinmez her gün zam geliyor. Biz zamma alıştık. Öyle de olsa, böyle de olsa mecbur alıyoruz. Bir emekli maaşımız var. Pazara her geldiğimde peyniri değişik fiyattan alıyorum. Bazen eve geldiğimde bir de bakıyorum bir şey almamışım. Bu Türkiye'de fiyatların düşeceğini zannetmiyorum" ifadelerini kullandı.

''BİR KALIP PEYNİRE 30 LİRA ÖDEDİM''

Alışveriş yapan bir diğer vatandaş da "Peynir fiyatları bayağı yüksek, ama yapacak bir şey yok. Bir kalıp peynire 30 lira ödedim. Önceden daha uygundu" derken bir diğer vatandaşsa "Çok fiyatlı çok, içimiz yanıyor. Bir kilo alacağım peyniri yarım kilo aldım. Köylü iş yapamayınca, üretim olmayınca fiyatlar da artıyor. Hayvancılığa önem verilirse fiyatlar da düşer. Peynir fiyatlarının daha da yükselişe geçeceğini düşünüyorum. Haftaya aynı tezgaha gelsek bile fiyatların yine arttığını görürüz'' şeklinde konuştu.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.09.14 08:16 - Son Güncellenme: 2021.09.14 08:59 - HABER MERKEZİ
A