Bursa'da Payitaht'ın gizli hazinesi Bey Sarayı ortaya çıkacak

Bursa'da Payitaht'ın gizli hazinesi Bey Sarayı ortaya çıkacak

Büyükşehir Belediyesi Bursa Bey Sarayı Araştırmaları basın toplantısı, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın katılımıyla Tophane Meydanı'nda gerçekleşti. Başkan Alinur Aktaş, "Bu bölge Bursa'nın kalbi. Her dönemde her kültür için çok kıymetli olmuş ve sonraki dönemin temelini oluşturmuş. Bizim amacımız yüzyıllar sonra sağa sola savrulan bu parçaları birleştirip Bursamıza iade etmek" dedi.

2020.10.24 14:47 - Son Güncellenme: 2020.10.24 16:23 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa'da Payitaht'ın gizli hazinesi Bey Sarayı ortaya çıkacak
01:25 Bursa'da Payitaht'ın gizli hazinesi Bey Sarayı ortaya çıkacak

İLGİLİ VİDEO

Bursa'da Payitaht'ın gizli hazinesi Bey Sarayı ortaya çıkacak

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve Bursa Bey Sarayı Projesi Bilim Kurulu üyelerinin katıldığı, Bursa Büyükşehir Belediyesi Bursa Bey Sarayı Araştırmaları basın toplantısı bugün düzenledi. Toplantı, Tophane Meydanı'nda gerçekleşti. 

"BU BÖLGE BURSA'NIN KALBİ"
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş
, Payitaht'ın Gizli Hazinesi Bey Sarayı isimli belgeselin gösteriminin ardından konuşmasını yaptı. Aktaş, "Şu an bulunduğumuz bu bölgede toprak altında kalan nice hazineler var. Bu bölge Bursa'nın kalbi. Her dönemde her kültür için çok kıymetli olmuş ve sonraki dönemin temelini oluşturmuş. Bizim amacımız yüzyıllar sonra sağa sola savrulan bu parçaları birleştirip Bursamıza iade etmek. Bu saklı hazine içerisinde bizim için çok önemli yere sahip olan yapı ise Bursa Bey Sarayı. Kuruluş döneminin sultanları bu mekanda meclislerini kurmuşlardı ve devletle alakalı kritik kararlar almıştı" şeklinde konuştu.

"BİLİNEN ANCAK KAYBOLAN KOCA BİR TARİH VAR"
Alinur Aktaş
, Bey Sarayı Araştırmaları projesi hakkında ayrıca, "Ortada bilinen ancak kaybolan koca bir tarih var. Biz buna sahip çıkmak zorundayız. Bey Sarayı'nın ve çevresindeki tarihi dokunun ortaya çıkmasıyla ilgili çalışmalara başladık. Bursa'daki diğer çalışmalarımızla bu aksı tamamen birleştirip bir konsept yaratacağız. Bilim insanlarından oluşan bir bilim kurulu kurduk. Bu zorlu projeyle ilgili ilk adımı atmak adına toplandık. Projenin ikinci aşaması ise, öncelikle bilim kurulu hocalarımızla Bursa'nın kuruluşunun 695. yılı olan önümüzdeki yıl, bir sempozyumda buluşacağız ve bu sempozyumun kitabını çıkaracağız" ifadelerini kullandı. 



"SARAY SADECE SULTANIN İKAMET ETTİĞİ BİR MEKAN DEĞİLDİ"
Alinur Aktaş'ın ardından konuşan Bey Sarayı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, proje balkonda şöyle konuştu: "Biz tarihi vesikalardan, eski dokuyu tespit etme şansına sahibiz. Bunun üstüne diğer çalışmalarda ilave edildiğinde çalışmalar tamamlanacak. Saray sadece sultanın ikamet ettiği bir mekan değildi, hem bir idari merkezdi hem de ilmi bir merkezdi. Orhan Bey burayı Bey Sarayı'na çevirdikten sonra başka yapılar da yaptı. Bir manastır, bir de medrese vardı, kaynaklarda bunlar yer alıyor."

BURSA BEY SARAYI PROJESİ BİLİM KURULU ÜYELERİ PROJEYLE İLGİLİ KONUŞTU
Bursa Bey Sarayı Projesi Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Feridun Emecen, projeyle ilgili olarak, "Bey Sarayı'nın ortaya çıkarılması heyecan verici bir proje oldu. Bursa'nın kültür tarihini ortaya koyabilecek ve gelecek nesillere taşıyacak bir önem arz ediyor. Bursa bir tarih şehri ve bunu ortaya çıkarmak hepimiz için çok önemli" dedi. 

Bursa Bey Sarayı Projesi Bilim Kurulu üyelerinden Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu ise Bursa'nın Osmanlı İmparatorluğu açısından önemine burgu yaparak, "Dosyamızın adı Bursa ve Cumalıkızık Osmanlı İmparatorluğu'nun doğuşu. İlk başkent olması sebebiyle büyük önem taşıyan Bursa'da sarayın yokluğunu hep hissettik. Çeşitli belgelerde olduğunu bildiğimiz sarayım ortaya çıkması için bir süreç başlamış durumda. Bu projede yer almaktan mutluluk duyuyoruz" şeklinde konuştu. 

İL KÜLTÜR MÜDÜRÜ KAMİL ÖZER'DEN ALİNUR AKTAŞ VE EKİBİNE TEŞEKKÜR 
Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer ise projenin öneminin altını çizdi ve "Zaman, mekan ve insan tarih boyunca çok önemli oldu. Eğer bunlardan biri olmazsa diğerlerinin anlamı olmaz. Belli bir zamana ve mekana değer katan bu bölgeyi gelecek nesillere aktarmak açısından burada bulunuyoruz. Başta Alinur Altaş'a ve ekibine bu alanda yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum" diyerek teşekkürlerini sundu.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2020.10.24 14:47 - Son Güncellenme: 2020.10.24 16:23 - HABER MERKEZİ
A