Bursa'da oto kauçuk sektöründe son durum ne? (ÖZEL HABER)

Bursa'da oto kauçuk sektöründe son durum ne? (ÖZEL HABER)

Son bir yıldır ham madde tedarikinde büyük sıkıntılar yaşayan oto kauçuk sektörü, çalışanlarını da zor durumda bırakıyor. Bursa Oto Kauçuk ve Plastikçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ekrem Alsat, ''Geçmişte 5 liraya bulduğumuz malzemeyi, şu an 15 liraya satın alıyoruz. Fiyatlar neredeyse üç katına çıktı. Üretici çalışanları; yaptıkları işin kar, zarar hesabını yapamaz oldu. Bizim sektörümüzün önü çok açık, ama derdimiz bitmiyor. Dükkana 20 kişiye yakın eleman alacağım, ama kimse bu işi talep etmiyor. Kendi dükkanımızın önüne aracımızı çekemiyoruz. Bursa sanayi şehri, ama artık Kestel'den de bir ümidimiz kalmadı'' dedi.

2021.09.09 08:52 - Son Güncellenme: 2021.09.09 09:15 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa'da oto kauçuk sektöründe son durum ne? (ÖZEL HABER)
04:32 Bursa'da oto kauçuk sektöründe son durum ne? (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Bursa'da oto kauçuk sektöründe son durum ne? (ÖZEL HABER)

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN

Ham madde olarak yurt dışına bağımlı olan kauçuk ürünleri, sanayi başta olmak üzere birçok sektörde kullanılıyor.

Pandemi sürecindeyse tedarik anlamında ciddi sıkıntılar yaşanıyor.

''FİYATLAR NEREDEYSE ÜÇ KATINA ÇIKTI''

Bursa Oto Kauçuk ve Plastikçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ekrem Alsat, "Bizim sektörümüz çok geniş meslek gruplarını kapsıyor. Sağlık alanından tutun da, mobilyacılık sektörüne kadar kullanılan malzemelere yönelik üretimler sağlıyoruz. Son bir yıldır ham madde tedarikinde büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Geçmişte 5 liraya bulduğumuz malzemeyi, şu an 15 liraya satın alıyoruz. Fiyatlar neredeyse üç katına çıktı. Bu da bizi zorluyor. Üretici çalışanları; yaptıkları işin kar, zarar hesabını yapamaz oldu. Elektrik ve suya gelen zamlar da ayrı bir yönden bizleri etkiledi. Kendi dükkanımızın önüne aracımızı çekemiyoruz. Bursa sanayi şehri, ama artık Kestel'den de bir ümidimiz kalmadı. Orada kurulan kooperatifin tüm çalışmaları bitti, ama hala belirlenen bir durum yok. Bu sorunların ortak girişimlerle, esnafı daha fazla mağdur etmeden çözülmesi gerekiyor. Kauçuk, Türkiye'de üretilmiyor. Yurt dışından dolar kuru ile alınıyor. Kur arttığı zaman, ham madde sıkıntısıyla birlikte fiyatlarda da yükselmeler yaşanıyor. Ham maddede yüzde 150 civarında zam süreci oldu, ama bunu fiyatlarımıza yansıtmadık. 10 liraya sattığımız bir malzemeye, 30 lira diyemiyoruz. Bu sefer müşteri fiyatlardan memnun olmuyor. İnsanoğlu yaşadığı sürece bu iş gücü devamlılık gösterecektir. Bizim sektörümüzün önü çok açık, ama derdimiz bitmiyor. Şimdiki nesil masa başı iş istiyor. Bugün Tofaş'ta çalışan 10 bin kişinin sadece 500'ü üst katta bulunurken, diğerleri alt katta çalışıyor. Herkes üst katta çalışırsa, arabayı kim çıkartacak? Dükkana 20 kişiye yakın eleman alacağım, ama kimse bu işi talep etmiyor" dedi.

''BURSA GİBİ BÜYÜK SANAYİ ŞEHRİNDE, KAUÇUK SEKTÖRÜNDE YER SIKINTISI ÇEKİYORUZ''

Kauçuk sektörünün zor durumda olduğunu söyleyen Anıl Alsat, "Normalde yıl içerisinde bir mala, iki defa zam geliyordu. Şimdi her seferinde kur farkından dolayı hammaddeye sürekli zam geliyor. Karımız çok düşüyor. Bazen gün geliyor, hiçbir kar elde etmeden çalışıyoruz. Bursa gibi büyük sanayi şehrinde, kauçuk sektöründe yer sıkıntısı çekiyoruz. Araçları park etmeye ve mal nakli yaparken aracı bekletmeye yer bulamıyoruz. Ürünü yapabilmek için bütün zorluğu biz, imalatçılar çekiyoruz. Esnafa yönelik daha kullanışlı alanların yapılması şart. İşsizlik var diyorlar, ama çalıştıracak eleman bulamıyoruz. Sektörde büyümek için mal tedarikinde yaşadığımız sorunları bir köşeye bırakıp, talebe karşılık vermek zorundayız. Yoksa imalatçı olamayız. Ham madde bulamadığımız zaman işlerimiz olumsuz yönde etkilenmiş oluyor" şeklinde konuştu.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.09.09 08:52 - Son Güncellenme: 2021.09.09 09:15 - HABER MERKEZİ
A