Bursa'da modern tıbbın yardımcısı, geleneksel ve tamamlayıcı yöntemlere ilgi var! (ÖZEL HABER)

Bursa'da modern tıbbın yardımcısı, geleneksel ve tamamlayıcı yöntemlere ilgi var! (ÖZEL HABER)

Modern tıbbın tüm gelişmelerine ve büyük başarılarına rağmen alternatif tıp uzun zamandır varlığını sürdürüyor, ancak bilinçsiz uygulanan bazı alternatif tıp yöntemleri hastalara faydadan çok zarar veriyor, hatta hayati tehlikelere bile sebep olabiliyor.

2020.01.20 08:53 - Son Güncellenme: 2020.01.20 09:27 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa'da modern tıbbın yardımcısı, geleneksel ve tamamlayıcı yöntemlere ilgi var! (ÖZEL HABER)
04:02 Bursa'da modern tıbbın yardımcısı, geleneksel ve tamamlayıcı yöntemlere ilgi var! (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Bursa'da modern tıbbın yardımcısı, geleneksel ve tamamlayıcı yöntemlere ilgi var! (ÖZEL HABER)

EZGİ KAYI / BURSADA BUGÜN

Modern tıbbın yardımcısı geleneksel yöntemlerin bilinçli kişiler tarafından medikal tedaviyi tamamlayıcı olarak sunulması için Sağlık Bakanlığı'nca 27 Ekim 2014 tarihinde bir yönetmelik yayımlandı: "Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamalar Yönetmeliği" 

Yönetmelikle birlikte; Akupunktur, Apiterapi, Fitoterapi, Hipnoz, Sülük uygulaması, Homeopati, Kayropraktik, Kupa uygulaması, Larva uygulaması, Mezoterapi, Proloterapi, Osteopati, Ozon uygulaması, Refleksoloji ve Müzikterapi yöntemleri "geleneksel ve tamamlayıcı" uygulamalar kapsamında yasallaştırıldı ve bu uygulamaların ancak özel eğitim almış hekim ve diş hekimlerince, belli özelliklere sahip birim ve merkezlerde yapılabileceği biçiminde bir çerçeve çizilmiş oldu.

Bursada Bugün, Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesindeki GETAT Merkezi'ne konuk oldu. Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim yardımcısı ve GETAT Merkezi sorumlusu, Dahiliye doktoru Mürsel Sali, merkezin çalışmalarını anlattı.

MODERN TIP İMKANLARI İLE GELENEKSEL TAMAMLAYICI YÖNTEMLER BİRLEŞİYOR

Yaklaşık 1 yıldır faaliyette olan merkezde, 8 hekimin 10 alanda hizmet verdiğini söyleyen Sali, bu 10 poliklinikten, en aktif çalışanların; akupunktur, ozon terapi polikliniği, hacemat ve fitoterapi poliklinikleri olduğunu ifade etti.

Bursa Valiliği ve Sağlık Müdürlüğü'nün destekleriyle tamamlanan merkez, eğitim merkezi statüsünü kazanmış durumda ve hekimlere GETAT yöntemleri ile ilgili sertifikalı eğitimler verebiliyor.

 

UZMAN ELLERDE TAMAMLAYICI TEDAVİ

Mürsel Sali, klinikleri ve yaptıkları çalışmalar hakkında, "Akupuntur, ağrı tedavisinde, hastaların genel destek tedavisinde, sigara bağımlılığının azaltılmasında ve kilo vermede kullanılıyor. Ozon terapinin ise diyabet ve şeker hastalarının ilaç dozlarının azaltılmasında ve uzun dönemli solunum yolları hastalarında güzel sonuçları var. Kupa-hacamat polikliniği çok ilgi görüyor, genel olarak ağrı destek tedavisi dememiz mümkün. Fitoterapi polikliniğimiz, hastaların kullandığı tıbbi ilaçlarla doğal ilaç etkileşimini azalatmak amacıyla bitkilerin uyumlu olup olmadığı konusunda hastalara bilgi veriyor, mezoterapi polikliniğinde ise cilt içi enjeksiyon yapılarak, ağrı ya da cilt tedavisi desteği sağlanıyor ve tüm bu hizmetler ışığında halk sağlığında eksik olan alanlarda hizmet verdiğimizi düşünüyoruz" dedi.

Medeniyetlerin merkezi sayılan Anadolu'da, fitoterapide kullanılan bitkilerin asılları aslında uzun yıllardan beri kullanılmakta. Doğal bitkiler, hekim ve uzman eliyle, hastalara yapılan değerlendirme sonrası belirlenen miktarlarda verildiği için tedaviyi olumsuz etkilemiyor ve bir yan etki oluşturmasının önüne geçiliyor. Yanlış bitkilerin alınmaması ve hastalar tarafından tanınması için, merkezin dışında doğal olarak yetiştirilen bitkiler içeride de örneklerle hastalara gösteriliyor.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2020.01.20 08:53 - Son Güncellenme: 2020.01.20 09:27 - HABER MERKEZİ
A