Bursa'da mermercilik sektöründe zam sıkıntısı! (ÖZEL HABER)

Bursa'da mermercilik sektöründe zam sıkıntısı! (ÖZEL HABER)

Mermer ustası Enes Alanoğlu, "Mermercilik sektörü durma noktasına geldi. Mermer bulamıyoruz. Mesleğimizin en büyük sorunu toz. Mermer tozu ciddi anlamda sıkıntılar yaratıyor. Geçen yıla oranla ham maddeye yüzde 170'lik zam geldi. Gelen zammı fiyatlarımıza yüzde 30 oranında yansıtabildik. Çalıştıracak adam bulamıyoruz. Bundan sonra eleman yetişmez" dedi.

2021.08.04 07:41 - Son Güncellenme: 2021.08.04 10:04 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa'da mermercilik sektöründe zam sıkıntısı! (ÖZEL HABER)
06:28 Bursa'da mermercilik sektöründe zam sıkıntısı! (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Bursa'da mermercilik sektöründe zam sıkıntısı! (ÖZEL HABER)

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN

Son zamanlarda mermer fiyatlarına gelen zamlar esnafı sıkıntıya düşürüyor.

"İŞLER ESKİSİ GİBİ DEĞİL 

Mermercilik sektörüyle uğraşan Adem Uygun, "Mermercilik sektörü pekiyi gitmiyor. Küçük esnaf olarak sıkıntılıyız. İşler pandemiden bu yana durgun. Bizim işimiz inşaat sektörüne bağlı. O durduğu zaman bizim işler de duruyor. Küçük esnaf olarak bir müteahhitin işini yapamıyoruz. Metrekaresini 5 liraya aldığımız ürün, şimdi 10 lira oldu. Her sektörde zam süreci oldu. Granit mermerlere her gün zam geliyor. En doğal taş granit mermerdir. İnşaat sektörü neredeyse biz de oradayız. Merdiveninden, mutfağına hatta mezar taşına kadar birçok yerde mermer kullanılıyor. İşler eskisi gibi değil. Pandemiden yüzde 80 etkilendik, ama yavaş yavaş piyasada kıpırdanma var" ifadelerine yer verdi.

"MERMERCİLER OLARAK YER SIKINTIMIZ VAR"

Mustafa Demir ise "Pandemi döneminde bizim de işlerimiz yavaşladı. İnsanlar bizim sektöre çok az bütçe ayırıyor. Bu yüzden işlerimizde düşme oldu. Tedarikten yana bir sıkıntımız olmuyor ama fiyatlardan yana sıkıntılıyız. Haliyle yükselen fiyatları müşteriye yansıtmak zorunda kalıyoruz. Malzemeye göre yüzde 50 ile yüzde 100 arası zam geldi. Bu bizim fiyatlarımıza yüzde 60 yansıdı. Genelde Afyon, Marmara Adası ya da yurt dışında bulunan mermerleri kullanıyoruz. Mermerciler olarak yer sıkıntımız var. Şehir içinde atölyelerin çalışmasına belediye izin vermiyor. Hamitler'deki bu bölge imara açıldığı için buradan bizi gönderiyorlar. Bir kooperatif kuruldu, ama herhangi bir ilerleme yok" dedi.

"ÇALIŞTIRACAK ADAM BULAMIYORUZ"

"Mermercilik sektörü durma noktasına geldi" şeklinde konuşan Enes Alanoğlu, "Mermere aşırı bir talep var, fakat Marmara Adası'nda mermer kısıtlaması var. Mermer bulamıyoruz. Tedarik sıkıntısı yaşıyoruz. Pandemi bizi etkilemedi, hatta iki katı daha fazla çalıştık. Mesleğimizin en büyük sorunu toz. Mermer tozu ciddi anlamda sıkıntılar yaratıyor. Kar oranı yüksek olduğu için şu dönemde yapılacak en iyi iştir. Geçen yıla oranla yüzde 170'lik oranda ham maddeye zam geldi. Gelen zammı fiyatlarımıza yüzde 30 oranında yansıtabildik. Bu mesleği şiddetle tavsiye ediyorum. Mermerciliğin yükü ağır. Yeni nesilin en son tercih edeceği meslek, mermercilik. Son nesil 13 yıl önce geldi. Bundan sonra eleman yetişmez. 70 yaşında bile çalışan mermercimiz var. Çalıştıracak adam bulamıyoruz" ifadelerini kullandı.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.08.04 07:41 - Son Güncellenme: 2021.08.04 10:04 - HABER MERKEZİ
A