Bursa'da lise öğrencilerinden anlamlı etkinlik
Bursa'da Özel Şahinkaya Koleji öğrencileri, Organ Bağışı Haftası kapsamında Tea&Talk Yaşamdan Dersler Söyleşi Günleri'nde Acıbadem Bursa Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Salih Gülten ile Dr. Hikmet Aktaş ile bir araya geldi.
2016.11.08 10:21 - Son Güncellenme: 2016.11.08 10:21 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
Acıbadem Bursa Hastanesi, "3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası" nedeniyle, Şahinkaya Koleji lise öğrencilerine bir etkinlik düzenledi. Dünyada ve ülkemizde en önemli sağlık sorunlarının başında gelen böbrek ve karaciğer hastalıklarının tedavisinde organ bağışının önemine dikkat çekmek amacıyla yapılan ve etkinlikte, kadavradan nakillerin canlıdan nakillerin çok gerisinde kaldığı vurgulanarak toplumun tüm bireylerinin bu konuda duyarlı olması gerektiğine dikkat çekildi.

Seminerde Acıbadem Bursa Hastanesi Karaciğer Nakli Sorumlusu Dr. Hikmet Aktaş ve Organ Nakli Koordinatörü Dr. Salih Gülten, organ bağışının önemi, organ bağışında bulunmak için yapılması gereken işlemleri ve organ nakli sürecini örneklerle anlattı.

Organ bağışı yapabilmek için öncelikle hastanenin gerekli teknik donanıma sahip olması ve ailenin onayının bulunması gerektiğini belirten Gülten ve Aktaş, organ nakli sayesinde bir insanın hayatını kurtarabileceğimizi belirterek bu alanda farkındalık yaratmanın büyük önem taşıdığına değindi.

Dr. Hikmet Aktaş, siroz hastalığının belirgin özelliklerinden biri olan karnın şişmesi ile tespiti yapıldığını ifade ederken hastalığın şuanda tedavisi olduğunu ifade etti. Bazı durumlarda hastaların nakil dışında tedavi olmadığını da dile getiren Aktaş, nakil aşamalarını ve şartlarını öğrenciler ile paylaştı. Türkiye çapında Bursa'nın karaciğer naklinde ilk sırada yer aldığını belirten Dr. Salih Gülten, Bursa açısından her ne kadar güzel bir durum olsa da organ bağışını çok yetersiz olduğunu ve insanların daha çok organ bağışına önem göstermesi gerektiğini ifade etti. Gülten, ayrıca herkesin ilerde organ nakline ihtiyacı olabileceğini de belirterek "Bağışlarımız ileriki zamanlarda bize geri dönebilir" diye konuştu.

6 AYLIK SİROZ HASTAMIZ VAR
Siroz hastalığının her yaş grubunda rastlanabileceğini söyleyen Dr. Hikmet Aktaş, Libyalı bir ailenin 6 aylık çocuğunun siroz hastası olduğunu ve tedavisi yapıldığını dile getirdi.

KAN GRUBU UYUMU ÖNEMLİ
Organ naklinde verici kişinin normal şartlarda birden fazla aralıklarla karaciğer verebileceğini ifade eden Dr. Hikmet Aktaş, nakil işleminin çok zor olduğundan dolayı insanların birden fazla organ bağışı yapmadığını söyledi. Aktaş, ayrıca alıcının gerektiği durumlarda bir den fazla nakil gerçekleştirebildiğini bu durumun sakıncalı olmadığını da öğrencilere anlattı.

%30 YENİLEMEK İÇİN YETERLİ
Nakil esnasında karaciğerin %70 lik bölümünün alınabildiğini söyleyen Dr. Hikmet Aktaş, verici için %30 luk bir bölümün yeterli olacağını ifade etti. Karaciğerin yenilenebilir özelliğinin olduğunu söyleyen Aktaş, %30 luk bir bölümün nakil sonrası 2 aylık bir sonrasında eski durumuna geleceğini de sözlerine ekledi.
