Bursa'da kurulan dünyanın ilk hayvan hastanesi: Gurabahane-i Laklakan

Bursa'da kurulan dünyanın ilk hayvan hastanesi: Gurabahane-i Laklakan

Dünyada bir benzeri daha olmadığı belirtilen ve Türk halkının hayvanlara verdiği önemin bir göstergesi olan Gurabahane-i Laklakan'ın Bursa'da kurulduğunu biliyor muydunuz?

2025.02.10 08:55 - Son Güncellenme: 2025.02.10 13:40 - Bursa Bölge - İBRAHİM SARIKAYA
A
Bursa'da kurulan dünyanın ilk hayvan hastanesi: Gurabahane-i Laklakan

İBRAHİM SARIKAYA / BURSADA BUGÜN

Dünya'nın ilk hayvan hastanesi 19. yüzyılda Bursa'da kurulmuştur. Düşkün Leylekler Evi anlamına gelen hastanede başta leylekler olup her türlü göçmen kuşun tedavisi üstlenilmiştir. Gurabahane-i Laklakan, Belediye ve çeşitli sivil toplum kuruluşları ile derneklerin girişimleri sayesinde geçtiğimiz yıllarda yeniden faaliyete geçmiştir.

Düşkün Leylek Evi, 19. yüzyılda başta leylekler olmak üzere göçmen kuşların bakım ve tedavisinin yapılması amacıyla Osmanlı döneminde kurulmuştur.

Merkez, Osmangazi Belediyesinin desteğiyle tekrar açıldı. Dünyada bir benzeri daha olmadığı bildirilen ve Türk halkının hayvanlara verdiği önemin bir göstergesi olan Gurabahane-i Laklakan, Osmanlı Devleti'nin ilk hayvan hastanesidir. Osmanlıların leylekleri bile düşünerek onların yeme içme, barınma ve tedavi ihtiyaçlarını karşılamak üzere açtığı bir hayır kurumu olduğu belirtilmektedir. Hastane tarihi Irgandı Köprüsü'nün batı ayağındaki binada hizmet vermektedir. Veteriner hekimler haftanın belirli günlerinde hastalanan hayvanları burada tedavi etmektedirler. Ayrıca Ahmet Hâşim gazete yazılarını topladığı eserine bu ismi vermiştir.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2025.02.10 08:55 - Son Güncellenme: 2025.02.10 13:40 - İBRAHİM SARIKAYA
A